Opinii

„Un burger pentru Donald Trump!”. Mihail Neamţu în campanie pentru preşedintele american la Timişoara

Dacă, plimbându-vă prin oraş, aţi obsevat un individ îmbrăcat într-o haină cu culorile steagului SUA şi vi se pare că-l ştiţi de la televizor, nu vă înşelaţi. Este chiar el, Mihail Neamţu, care a venit la Timişoara să vă ceară voturile pentru un mandat de deputat. De această dată pentru PMP, el fiind de altfel şi şeful interimar al organizaţiei Timiş a partidului fondat de Elena Udrea şi girat de Traian Băsescu. 

Indiscutabil, alături de un Adrian Papahagi, Mihail Neamţu se numără printre puţinii intelectuali ultraconservatori din tânăra generaţie. În plus la Neamţu se observă şi un fel de talibanism creştin-ortodox, chiar şi o filiaţie legionară, pe care nu poate s-o ascundă întotdeauna. De altfel, în tinereţe a scris mai multe articole elogioase la adresa „Căpitanului” Zelea Codreanu. „Am fost prins de suflul romantic din jurul Mişcării Legionare”, avea să mărturisească peste ani.

Mihail Neamţu este şi om politic, ba chiar după definiţia termenului, un traseist în politică, la un moment dat înfiinţându-şi chiar propriul partid: Noua Republică. Ulterior a mai trecut şi prin PNL, pentru ca acum să ajungă la o veche dragoste: Traian Băsescu şi al său PMP. Cum am amintit, el va candida pentru un loc de deputat în Timiş, astfel că ar putea să ajungă coleg de grup parlamentar cu o altă „fină intelectuală”: Elena „EBA” Băsescu. Îmi şi închipui o discuţie în contradictoriu între Neamţu şi EBA despre opera Sfântului Ioan Scăraru.

Când vorbeşti de un intelectual conservator dogmatic şi ultracredincios te-ai aştepta să vezi un om extrem de sobru, mergând până la ascetism. Nu e cazul la Neamţu. Din contră, el are chiar o latură aproape frivolă. Vorbeşte mult şi de toate, se dă în stambă, urlă, se zbate, se îmbracă fistichiu. Mai nou în steagul american. Se face partizanul celor din Horeca, întră în localuri şi face cafele, se pune la grătar şi face burgeri.

„Un burger pentru Donald Trump!”, exclamă extaziat pe pagina sa de Facebook, gătind alături, culmea, de un sârb. Ori se ştie despre „dragostea” pe care o poartă sârbii americanilor, chiar şi Trump dacă se numesc. Fiindcă, da, Neamţu este un fan incurabil al celui mai straniu preşedinte american al ultimului secol. Iar pagina sa de Facebook stă mărturie. Elogiile la adresa lui Trump se amestecă printre înjurăturile la adresa lui Joe Biden.

Mai mult, ajungi să nu mai înţelegi dacă Neamţu se află la Timişoara în campanie pentru el şi PMP sau pentru Trump. Acum nu ştiu câţi timişoreni vor avea posibilitatea de a-l vota pe Donald Trump. Şi nu ştiu dacă vor ţine cont de îndemnurile lui Neamţu, în acest sens. Pe de altă parte, nu ştiu nici cât îl ajută pe Neamţu să-şi facă, în Timişoara, campanie electorală lipindu-se de figura lui Trump. La câte cărţi a citit, Neamţu putea să pună mâna şi pe una despre istoria Timişoarei. Ori „spiritul Timişoarei” nu are nimic în comun cu ideile bufonului extremist de la Casa Albă.

Share
Published by
Ziaristul de (pe) terasa

Recent Posts

Primul tramvai Bozankaya, din seria galbenă, în drum spre Timișoara. E în vamă!

Primul tramvai din noul lot de 17 tramvaie, produse de turcii de la Bozankaya pentru…

22 de minute ago

Timişoara predă o lecţie de rugby ofensiv pe terenul echipei din Baia Mare

Derbiul campionatului în Liga Naţională de rugby s-a desfăşurat pe Arena Zimbrilor, acolo unde Ştiinţa…

26 de minute ago

Alfred Simonis și UDMR sunt cap de listă pe buletinele de vot pentru județ

Biroul Electoral de Circumscripție Județean Timiș a efectuat tragerea la sorți pentru stabilirea ordinii în…

54 de minute ago

Eveniment aşteptat de tineretul Timişoarei: Zilele Studenţilor vine cu multe concerte, proiecţii de film şi surprize

Se anunţă zile spectaculoase săptămâna viitoare în oraşul de pe Bega, odată cu desfăşurarea unui…

2 ore ago

Dumbrăviţa a tremurat puternic, dar a obţinut punctul care o menţine în Liga 2

Final incendiar la Dumbrăviţa, unde echipa gazdă a trecut prin mari emoţii, dar va continua…

2 ore ago

Jurnal de campanie (10). Sub privirile “candidaţilor” Vlad Ţepeş şi Mihai Viteazul, gloatele AUR şi-au scos arsenalul de campanie

Prima zi de campanie electorală, sau mai precis spus prima noapte, a adus şi prima…

5 ore ago