Cele câteva zeci de persoane, imigranți ilegali, carantinate la Liceul CFR, vor primi din partea municipalității timișorene hrană în valoare de câte 16,60 de lei pe zi. Suma pare una mică, dar la aceasta se mai adaugă și cea pentru curățenia spațiului și alte cheltuieli conexe, toate din bugetul local. Primarul Dominic Fritz se întreabă acum de ce responsabilitatea carantinării, deci și a plății sumelor aferente, nu este asumata, de exemplu de autoritățile din Caraș, județ pe unde intră ilegal în România, mare parte din imigranți.
În lipsa unui cadru legal bine stabilit, Primăria Timișoara a trebuit să adopte o hotărâre specială, prin care Direcția Socială primește responsabilitatea, dar și finanțarea ca să se preocupe de aceste persoane. Conform deciziei, suma alocată pe persoană, pentru hrană, va fi de 16,60 de lei pe zi, iar banii vor veni de la bugetul local, dar primăria speră că (poate) odată banii vor fi recuperați de la guvern.
Cea mai distractivă parte a discuțiilor pe tema acestei hotărâri a avut tente… ecologice. Consiliera USR PLUS Aida Szilagy a cerut Direcției Sociale să le ducă celor de acolo mâncare ”la vrac”, pentru că în mod normal se folosesc ambalaje de unică folosință, realizate dintr-un material care nu este ecologic și care nici nu ar fi preluat de societatea de salubritate. Aceasta, în condițiile în care vorbim despre persoane cu un risc epidemiologic ridicat.
Ideea consilierei era ca mâncarea să fie dusă la internat, iar acolo să le fie servită în farfurii ceramice. Iar ulterior, cei de acolo să se gospodărească ei cum știu și să își spele singuri vesela!
Evident, aceasta nu se poate, mâncarea este livrată la poarta incintei, iar de acolo este preluată de beneficiari, ”livratorul” nu intră cu gamelele după el ca să se pună să împartă mâncarea la refugiați, pentru că legal nu e posibil acest lucru.
O altă mare problemă care nu este lămurită se referă la asistența medicală acordată persoanelor în cauză, inclusiv testarea pentru prezența Covid 19. Primăria nu își poate asuma așa ceva, pentru simplul motiv că nu se pricepe, a spus Rodica Surducan, șefa Direcției Sociale. Rezolvarea problemei a rămas la nivel de … presupunere, cum că de această parte se va ocupa Direcția de Sănătate Publică Timiș, aceasta deși cadrul legal nu este clar și, exact din acest motiv, s-a ajuns la situația neplăcută în care zeci de oameni, imigranți ilegal au dormit pe trotuarul din fața Centrului pentru Refugiați, așa cum deBanat.ro a relatat zilele trecute. Nicio instituție, fie că vorbim de Inspectoratul General pentru Imigrări, Poliția de Frontieră, Primăria Timișoara, nu și-a asumat responsabilitatea acelor oameni, situația rezolvându-se doar după apariția în presă și pe Facebook, respectiv după presiunile Prefecturii Timiș.
Graba continuă să bage oameni nevinovaţi în spital. O femeie în vârstă de 29 de…
Străzile Azaleelor, Ștefan Luchian și Iuliu Podlipny, printre ultimele străzi de pământ sau piatră din…
Clubul Sportiv „Jucătorul de Biliard – Asociaţie” organizează și anul acesta turneul Timişoara Open 2k24,…
Polițiștii locali și controlorii STPT au avut o acţiune comună, miercuri, pe mijloacele de transport.…
Când vine anotimpul rece, alegerea încălțămintei potrivite devine esențială pentru confortul și siguranța bărbaților. Temperaturile…
SCM winsed.swiss Timișoara se află în fața a două deplasări în Liga Națională de baschet,…