Ministrul Finanțelor, Florin Cîțu a anunțat la Timișoara, luni, că salariul minim pe economie, unul dintre cele mai puternice afrodiziace electorale, va fi mărit. Când, cum, cu cât, nu știe nici el, dar a vorbit despre formule de calcul legate de productivitate, de discuții cu patronatele și cu sindicatele, adică ceva deocamdată pur teoretic.
A fost folosit de fiecare guvernare, dar cel mai mult succes au avut social-democrații, care l-au majorat semnificativ, cu succes am putea spune, scoțând România dintr-un stadiu cu cost al muncii ”bananier”. Vorbim despre salariul minim pe economie, indicatorul care a dus la creșterea semnificativă a venitorilor angajaților. Acum, și cei de la PNL vorbesc despre o majorare, dar sunt mult mai precauți decât colegii lor de parlament. Florin Cîțu a admis că există dorința de a majora acest salariu minim, dar el vorbește despre date tehnice, discuții tripartite, etc, adică doar de teorie deocamdată.
”Va fi o discuție tripartită, Ministerul Finanțelor este supervizor acolo, este Ministerul Muncii implicat, dar noi rămânem consecvenți a ceea ce am făcut anul acesta, am legat printr-o formulă transparentă, dinamică, salariul minim de dinamica reală a economiei. E adevărat că 2020 este un an dificil și în acea formulă există această variantă în care nu ești penalizat de un an ca acesta. Salariile trebuie să crească odată cu productivitatea, iar în anii în care e criză economică, să nu fii penalizat. Va fi o creștere, nu știu cu cât va crește, dar va fi anul viitor. Trebuie să găsim acest echilibru, să nu omorâm companiile, dar să avem și venituri mai mari. În 2020 venitul net lunar a crescut. Cu criza economică, venitul mediu net lunar a crescut cu 8%”, a afirmat Florin Cîțu.
El oferă speranțe și pentru pensionari, anunțând pentru anul 2021, iar aici nu mai există discuții, productivitate și alte asemenea.
”Avem în vedere o creștere a punctului de pensie cu 4,8 la sută. Anul acesta am crescut punctul de pensie cu 177 lei care este cea mai mare creștere a valorii punctului de pensie. Socialiștii nu au făcut niciodată aceste creșteri. Noi am reușit să facem aceste creșteri într-un an dificil”, a mai spus oficialul.
Sute de mii de români, cu ratele amânate
Un număr extrem de mare de români au folosit oportunitatea oferită de guvern, de a-și reeșalona ratele în perioada de pandemie. Ei vor plăti aceste rate, în plus și dobândă peste acestea.
”Sunt 320.000 de clienți ai băncilor care și-au amânat ratele, sunt persoane fizice și juridice. Multi dintre ei au început să platească din vara”, a mai spus ministrul.
Așa cum debanat.ro a relatat deja, primarul Timișoarei, Dominic Fritz, și liderul PSD Timiș, Alfred…
Etapa a 16-a din liga de elită de volei feminin a debutat pe malul Timişului…
La data de 21 decembrie, polițiștii Secției 5 Rurale Belinț sub coordonarea procurorului din cadrul…
Administrația Bazinală de Apă Banat derulează în prezent un important proiect pentru consolidarea malurilor râului…
La început mi se părea o glumă. O glumă nereuşită, ca să nu spun una…
13 kilometri de rețele termice vor fi reabilitați, Primăria Timișoara semnând contractul de finanțare. Această…