Opinii

Dacă UE nu ni l-ar fi dat și nouă, 99% dintre români și-ar fi dorit cu poftă vaccinul

Duminică, 27 decembrie, oricum am privi, va fi o zi istorică pentru „bătrânul continent”, implicit şi pentru România. După ce luni de zile am dus lupte grele cu virusul și cu prostia omenească, intrăm oficial în faza în care cu virusul va lupta vaccinul, iar noi rămânem cu restul. Da, mai nou, tot microbistul se pricepe la vaccinuri și din acest motiv prefer să mă feresc să trag niște concluzii.

Acestea ar trebui să ni le dea și nouă epidemiologii, imunologii, ăia de se pricep, nu oricine are chef să devină savant și pe această temă, după o noapte lungă la Romania TV. Asta ne spun și specialiștii de toate culorile politice, îndemnându-ne la prudență în a ne asuma campanii de convingere a populației să NU se vaccineze, mai ales dacă nu ne pricepem.

Dar dacă firea noastră e să cercetăm și în general să ne mănânce în cur de toate lucrurile în ipohondria noastră națională, atunci putem să găsim calea prin conexiuni logice, de bun simț, între toate datele ce le avem deja pe piața media despre lansarea iminentă a mai multor vaccinuri. Pentru care Uniunea Europeană a și făcut deja contract de furnizare, asigurând cele 27 de state membre la măcar o parte din necesar. Prin urmare, dacă nu ne ajută specializarea, dacă nu suntem un dr. Musta, dr. Rafila sau măcar un prof. Cercel, puteam fi atât de logici pentru a înțelege în ce sens trebuie să mestecăm rahatul, să nu se taie maioneza.

Bun, nu știm prea multe despre cele cercetate de producători în perioada scurtă de testare, nu știm despre „inducția genetică” post vaccin, ne întrebăm pe cine să credem, pe dr. Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare, sau pe oftalmo-pesedista Monica Pop de la Antena 3, prezicătoarea de cancere? E, într-o asemenea situație de dubiu, în care nu te mai încrezi nici în microbiolog, nici în microbist, atunci e momentul ca logica să te ghidoneze și te întrebi ce fac țările dezvoltate, conduse în acest domeniu de medici și lideri cu scaun la cap.

Îşi poate imagina un antivaccinist român că Germania sau Franța și-ar expune la boli cronice sau cancere dezvoltate peste 10-20 de ani mai bine de jumătate din populația țării? Au idee oamenii ăștia cât costă un tratament pentru combaterea cancerului și ce ar însemna asta pentru o economie, fie ea și a Germaniei? Își poate permite o astfel de țară condusă de oameni normali la cap să se distrugă demografic, cu efecte catastrofale în sistemul de pensii? Numai argumentul ăsta dacă l-ai lua în calcul ar fi suficient pentru a nu mai bate câmpii.

Românului altfel trebuia să-i spui dacă să stea la coadă pentru o imunizare în masă. Nu că Uniunea Europeană ne asigură și nouă nu știu câte tranșe, două doze fiecare, să ajungă la toată lumea. Nu, nu e bine. Ca să rupă chimeșa de pe dânsul, românului trebuia să-i spui că toate țările din Uniune primesc vaccinul, numai noi și bulgarii nu primim. Atunci să-i fi văzut pe telespectatorii lui Gâdea cum s-ar fi vaccinat cu seringa de un litru. Cât de dârzi ar fi fost ei să condamne UE că ne lasă pe dinafara schemei, că suntem cetățeni de rangul doi și suntem lăsați să murim de Covid-19. Dacă pățeam așa, probabil că procentul celor care și-ar fi dorit vaccinarea ar fi fost mult mai mare, mai ales că e și gratis, iar îmbulzeala era mai ceva ca la ofertele de la raionul de carne din Teleorman.

Acum că UE ni-l dă și nouă, precis ceva nu e în regulă. Ce interes are Bruxelles-ul să ni-l dea? Clar e cu cip înăutru și ni-l bagă pe gât. Societatea e împărțită, clar, în ăia și din ăialați. N-am înțeles și nici n-am să înțeleg vreodată de ce-ar face prozelitism un antivaccinist. I-am și zis zilele trecute unuia care încerca să mă convingă să nu mă vaccinez. Ce interes ai, măi omule, ca eu să nu mă vaccinez? Logic ar fi să-ți dorești ca eu să mă vaccinez, chiar dacă tu nu vrei, ca eu și alte milioane de români să ne imunizăm, ca astfel să revenim cu toții la normal, să mergem în concedii, să mergem la chefuri, pe stadioane, pe terase, să socializăm. Dacă el, antivaccinistul, convinge și iar convinge multă lume să nu se imunizeze, atunci rămânem în faza de acum, inclusiv cu o grămadă de restricții.

Până la urmă, statele vor găsi mecanismele pentru o mai eficientă campanie de vaccinare. Un amic din Germania îmi povestea cu nostalgie despre plimbările prin Europa. Vom reveni și la vremurile alea. „Cu condiția să te vaccinezi. Altfel stai acasă. Așa se spune pe la noi”. Iar liniile aeriene au luat deja în discuție această condiționare. Bau!

Share
Published by
Eugen Sasu

Recent Posts

Supărare mare la PNL Timiș. Alin Nica le ”fură” candidatul la funcția de primar în Dudeștii Noi, pe ultima sută de metri

Partidul Național Liberal Timiș se vede în situația de a nu avea candidat la funcția…

3 ore ago

Accident mortal pe DN 6 în a doua zi de Paşte

Familie îndoliată în a doua zi de Paşte. Accident rutier pe DN6, localitatea Sadova Veche,…

3 ore ago

Timișul rămâne atractiv din punct de vedere imobiliar

Județul Timiș rămâne în topul național al vânzărilor de imobile. Cele mai multe vânzări au…

10 ore ago

Lucrările la partea din spate a Pieței Badea Cârțan au fost finalizate

Strada aflată în spatele Pieței Badea Cârțan beneficiază acum de asfalt nou. Administrația anunță că…

10 ore ago

Cum va fi vremea în Banat în următoarele două săptămâni

Meteorologii anunţă o vreme caldă, în intervalul 6 - 19 mai, cu o medie a…

10 ore ago

SCM Timişoara, la ultimul meci pe teren propriu în acest sezon

Baschetbaliștii bănăţeni înfrunta CS Vâlcea 1924, mâine (marți, 7 mai), la ora 18.00, la sala…

13 ore ago