Diverse

Rețete de crofne și păturată pe crumpi, pe Internet. Haideți „La masă în Banat”!/FOTO

Sunteți invitați „La masă în Banat”! Cei de la Asociația Acasă în Banat, îi știți, sunt voluntarii care repară case, mori de apă și ajută oamenii aflați în nevoie, pornesc un nou proiect, prin care veți avea la dispoziție, în mediul online, rețete din Banat, făcute „ca la mama acasă”. Da, va trebui să treceți la cratiță… că nu se fac singure…
În ultimele luni, voluntarii asociației Acasă în Banat au luat la pas mai multe localități din județul Timiș pentru a descoperi ce rețete se mai gătesc în gospodăriile localnicilor și care au potențialul de a fi valorificate de către comunitățile locale. Au lansat proiectul La masă în Banat: patrimoniul gastronomic în prim-plan, prin care vor ajunge în mediul online rețete de zacuscă de pitonci (cu hribi, ciuperci), crofne (gogoși) ori păturată pe crumpi.

Găsiți deja rețete pe www.lamasainbanat.ro, iar pe măsură ce sunt documentate, rețetele sunt publicate și vă sunt puse la dispoziție.

„De exemplu, știați că la Cherestur se mai face rejteș? Sau că la Ciacova există și azi familii care gătesc sub influența bucătăriei turcești, iar la Gladna Română este neîntrecută o zacuscă de pitonci. Sunt astfel de particularități în absolut fiecare localitate din Banat iar noi credem că ele aduc valoare și atractivitate pentru aceste locuri”, a mai spus Nicoleta Trifan, vicepreședinte al asociației Acasă în Banat.
În prima etapă, până la începutul lunii decembrie, vor fi publicate 30 de rețete culese din 10 localități din județul Timiș, iar în anii următori membrii Asociației și voluntarii vor lua la pas și alte localități din Timiș și Caraș-Severin pentru a descoperi diversitatea uimitoare a bucătăriei din Banat.
„În ultimii ani am străbătut Banatul în lung și în lat și am rămas surprinși că diversitatea de produse și bucate locale este foarte puțin cunoscută și promovată. Vrem să dăm o mână de ajutor comunităților locale și să le promovăm patrimoniul gastronomic. Pentru a se dezvolta sustenabil, pe termen lung, ele au nevoie să își regăsească identitatea și să pună în valoare ceea ce au mai bun, iar mâncarea bună este cu siguranță unul din aceste lucruri”, a declarat Nicoleta Trifan, vicepreședintele Asociației Acasă în Banat.
La masă în Banat este un proiect realizat de Asociația Acasă în Banat și finanțat de Consiliul Județean Timiș în cadrul etapei I de finanțare a proiectelor culturale online din anul 2020.

Share
Published by
Vlad Stoian

Recent Posts

Emoţii mari pentru o familie din Lovrin, care de sărbători putea rămâne fără casă din cauza unui incendiu

Duminică, 22 decembrie, în jurul orei 12:10, ISU Timiş a fost anunţat despre producerea unui…

14 ore ago

Oprit în trafic înainte de a produce nenorociri! Beat „mort” şi fără permis, cu tupeu la volan

„Curaj” prostesc! La data de 21 decembrie, polițiștii Secției 5 Poliție Rurală Belinț au reținut…

15 ore ago

Culmea prostiei? Să furi o maşină, să nu ai permis şi să mai faci şi accident

Un copil teribilist a făcut-o lată chiar înainte de Sărbători! Dacă alţi adolescenţi de vârsta…

15 ore ago

CCIA Timiș lansează două cursuri gatuite de profesionalizare a angajaților

Camera de Comerț, Industrie și Agricultură (CCIA) Timiș anunță lansarea a două cursuri gratuite care…

15 ore ago

Lista proiectelor de pe lista suplimentarelor e prea stufoasă. O consilieră locală de la AUR vrea limitarea acestei proceduri

Primarul Dominic Fritz a fost luat la rost de unul dintre cei trei consilieri locali…

16 ore ago