– Domnule senator Nicu Fălcoi, la alegerile parlamentare din 6 decembrie candidați pentru un mandat la Camera Deputaților. Cu ce intenții și proiecte porniți la drum?
– Candidez cu gândul la proiectele începute în actualul mandat și pe care vreau să le duc la bun sfârșit. Și am și proiecte noi, pe care le-am documentat deja și pe care vreau să le demarez.
– Este Alianța USR PLUS pregătită să și guverneze în următorii 4 ani?
– Da, fără nicio îndoială. Echipa Alianței USR PLUS e pregătită să își assume responsabilitatea guvernării. Avem un program de guvernare cu 40 de angajamente pe care le-am prezentat public și pentru care cerem votul de încredere al cetățenilor. Ce le propunem noi românilor este un contract clar, ferm, angajant, cu obiective concrete, nu o guvernare bazată pe promisiuni frumoase și desene cu carioca pe hârtie, așa cum vechile partide au făcut în multe alte rânduri.
– Dacă privim în urmă, ce ați menționa la capitolul reușite ale actualului mandat?
– În condițiile celor 9% cât USR a avut în Parlament, fiecare proiect de lege pe care am putut să-l împingem, alături de echipă, cât mai departe, către adoptare, a reprezentat o reușită. Legea pe care am inițiat-o, privind facilitarea ridicării de pe domeniul public a mașinilor abandonate, a fost adoptată, promulgată de președintele Iohannis și este în vigoare de aproape 5 luni. Și am la Camera Deputaților, blocate în diverse comisii de actuala majoritate politică, mai multe proiecte, pentru care mă voi lupta să devină realitate cât mai repede: Legea votului electronic la distanță; două proiecte de modificare și completare a Legii privind Statutul funcționarilor publici; o propunere legislativă de modificare a Legii pentru organizarea și exercitarea profesiei de avocat; o alta pentru modificarea și completarea Legii privind finanțarea activității partidelor politice și campaniilor electorale și o Lege pentru combaterea ambroziei.
– Și ce proiecte noi vă asumați pentru viitorul mandat?
– Am pe lista de priorități câteva proiecte plecate de la constatarea unor neajunsuri concrete: o nouă lege a licitațiilor publice, eficientizarea cadrului legislativ care asigură depolitizarea funcțiilor de conducere din societățile comerciale cu capital majoritar de stat și operaționalizarea Legii Parteneriatului Public-Privat.
– Ați activat în acest mandat și în cadrul delegației permanente a României la Adunarea Parlamentară NATO. Care este, din acest punct de vedere, bilanțul mandatului dumneavoastră?
– Activitatea din cadrul AP NATO m-a ajutat să acumulez experiență într-un domeniu foarte important, chiar dacă, din păcate, destul de neglijat la noi: diplomația parlamentară. Am fost ales recent vicepreședinte al Comisiei de Apărare și Securitate din cadrul Adunării Parlamentare NATO și faptul că voi reprezenta România și USR PLUS în această poziție este pentru mine o onoare și o mare responsabilitate. Și sunt și membru al Ukraine-NATO Interparliamentary Council (UNIC – Consiliul Interparlamentar NATO-Ucraina), unde îmi voi desfășura activitatea și în continuare.
– O ultimă întrebare: care credeți că e lucrul cel mai important pe care USR l-a reușit în acești patru ani de activitate politică?
– Cred că lucrul cel mai important pe care am reușit să-l facem a fost că am dus în Parlament vocea și dorințele cetățenilor și spiritul inițiativei cetățenești „Fără Penali în Funcții Publice”, care e proiectul nostru de suflet și coloana vertebrală în jurul căreia e posibilă cu adevărat reformarea clasei politice românești. Acum 4 ani, Parlamentul era o instituție complet opacă, în care vechile partide își pasau puterea între ele. Totul era un joc, în care ei mimau neînțelegerile, însă de fapt se înțelegeau între ei de minune și băteau palma pe la spate. Pe aceste cârdășii care au ținut țara captivă 30 de ani am pus noi, echipa USR, reflectoarele, chiar de la început. Ce am spus și ce am făcut a deranjat mult. Și s-a văzut asta și săptămâna trecută, când toți parlamentarii USR am demisionat, ca să nu beneficiem de pensiile speciale. De fapt, s-a văzut și când am încercat să ducem “Fără Penali” la vot final, în Senat, ca să se poată organiza referendumul împreună cu parlamentarele, în 6 decembrie. Noi am dovedit deja că facem exact ce spunem, iar de la obiectivele noastre și de la standardele de reformare pe care le-am setat nu vom face rabat niciodată. Așa că această luptă a noastră începută în Parlament în actualul mandat nu va înceta, o vom continua până când angajamentele noastre vor deveni realitate.
Universitatea de Vest Timișoara a semnat, miercuri, la Ministerul Educației, două contracte de finanțare aferente…
Proiectul de reabilitare a liniilor de tramvai și a tramei stradale de pe Calea Bogdăneștilor…
Zile bune pentru Leii din Banat! După victoria importantă de pe terenul Stelei, miercuri a…
Sportiva timișoreană Narcisa Martin este, de astăzi, vicecampioana mondială la Culturism - Bikini Fitness Senioare…
Anul acesta, prin intermediul campaniei „Bradul Dorințelor”, angajații din clădirile de birouri United Business Center…
Lângă Podul Decebal, un loc fierbinte în Revoluția din 1989, au fost puse, miercuri, bazele…