Sănătate

Vaccinarea anti-Covid se va face cu programare. Cum decurge procesul de vaccinare

Începe vaccinarea anti-Covid, duminică, 27 decembrie, în România. A apărut proiectul de Ordin pentru stabilirea normelor privind autorizarea, organizarea și funcționarea centrelor de vaccinare împotriva COVID 19, care se află în curs de aprobare de către Ministerul Sănătății, Ministerul Apărării, Ministerul Afacerilor Interne și Ministerul Dezvoltării.

Este vorba despre proiectul privind modul în care vor fi organizate și vor funcționa centrele de vaccinare împotriva Covid-19, care stabilește în detaliu structura centrelor, fixe, mobile sau de tip drive-through, numărul personalului medical pentru fiecare punct de vaccinare, circuitul persoanelor și modalitățile de raportare a posibilelor efecte adverse și oferă informații utile pentru cei care vor să se vaccineze.

Ordinul este în faza finală de aprobare, iar până la transmiterea către Monitorul Oficial mai poate suferi unele modificări. Conform Ordinului, pot fi înființate cinci tipuri de centre de vaccinare: fixe, mobile, echipe mobile de vaccinare, de tip drive-through, la nivelul cabinetului de medicină de familie.

Vor exista puncte de recepție, de triaj medical și de vaccinare, precum și zona de supraveghere post-vaccin. Paza și îndrumarea oamenilor la intrare vor fi asigurate de jandarmi, poliție locală, poliție, personal al Ministerului Apărării Naționale.
În centrele de vaccinare organizate în spații mari, deschise, precum săli de sport, pavilioane expoziționale vor exista paravane de separare a echipelor de vaccinare, în cazul în care nu există cabinete separate, precum și personal pentru curățenie și dezinfecție.

Echipele de vaccinare mobile sunt destinate pentru a deservi centrele rezidențiale, centrele de îngrijire pentru vârstnici, categorii de personal esențial sau alte categorii de persoane pentru care accesul la un centru de vaccinare fix sau mobil este limitat, precizează Ordinul. O echipă de vaccinare este formată dintr-un medic coordonator; doi asistenți medicali și un registrator.
La intrarea în centrul de vaccinare va fi verificată temperatura persoanelor prin scanare, este verificată programarea pe baza cărții de identitate, iar persoana programată are de completat un chestionar de triaj. Persoana programată intră în zona de triaj, unde un medic verifică dacă există vreo contraindicație la vaccinare, în punctul de vaccinare se scanează datele personale, se administrează vaccinul, iar persoana vaccinată va primi, electronic sau pe hârtie, o adeverință de vaccinare și va fi informată prin sms/email și anunțată prin medicul de familie pentru prezentarea la cea de-a doua doză de vaccin.

După vaccinare, toate persoanele vor aștepta 15 minute în spațiul de supraveghere, pentru a se verifica dacă apare vreo reacție postvaccinală. Persoanele vaccinate vor fi informate cu privire la conduita în caz de reacţii adverse post-vaccinare.

Share
Published by
Vlad Stoian

Recent Posts

Lucrătorii Horticultura dau o nou faţă Pieţei Victoriei/Foto

Angajaţii societăţii Horticultura au început lucrările pentru schimbarea covorului floral din centrul Timișoarei. Aceştia au…

10 minute ago

Jurnal de campanie (20). Din lumea celor care nu (prea) contează. Ce-i mâna pe ei (Vasile, Sîrbu, Olajos, Moş…) în luptă

În competiţia pentru scaunul de primar al Timişoarei s-au înscris nu mai puţin de zece…

52 de minute ago

Programul de lucrări al SDM în ziua de 30 mai 2024

Societatea Drumuri Municipale (SDM) face cunoscut programul zilei de 30.05.2024, unde se vor executa reparaţii…

2 ore ago

Liceenii din Timişoara au intrat în spaţii interdimensionale şi au creat opere de artă/FOTO

Elevii Liceului de Arte Plastice din Timișoara, ai Colegiul Național Bănățean și ai Liceului de…

17 ore ago

RETIM anunță modificarea tarifelor de facturare (colectare-transport și tratare) a deșeurilor municipale în Zona 1 a județului Timiș

RETIM Ecologic Service S.A. informează toți utilizatorii serviciului de salubrizare (persoane fizice, asociații de proprietari/locatari,…

19 ore ago