Sănătate

Pe data de 15 ianuarie nu se vor deschide toate centrele de vaccinare din Timișoara

E greu de crezut că toate cele 17 centre de vaccinare pregătite de Primăria Timișoara vor fi deschise și funcționale pe data de 15 ianuarie, deși așa spun toate autoritățile de la nivel central că se va întâmpla. De fapt, nici nu este vorba despre o dată stabilită printr-un act normativ, spune primarul Dominic Fritz, care, deocamdată, nici nu știe cum se va angaja sau detașa la aceste centre personalul care să și facă aceste vaccine.

Primăria și-a făcut treaba, a găsit locațiile, inclusiv cu ajutorul mediului privat, dar acum nu se știe cum se va face efectiv ”mobilarea” cu personal a acestor centre. Actele normative în vigoare nu stabilesc absolut nimic în acest sens, spune primarul Timișoarei.

O echipă comună din primărie, cu cei de la Direcția de Sănătate Publică și de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență, a vizitat toate spațiile pentru vaccinare. O parte sunt puse la dispoziție de firme private. Încă avem neclarități cu finanțarea acestor centre. Chiar și funcționalizarea s-ar putea să implice primăria, așteptăm mai mult de la guvern, aici este o responsabilitate comună între Ministerul Apărării, al Sănătății și al celui de Interne”, spune Fritz.

Desigur, rămâne și problema acoperirii fondurilor necesare operațiunii. Situația este și mai dificilă dacă ne gândim că în prezent primăriile nici nu au buget pe 2021, pentru că cel național nu a fost adoptat.

Este și o problemă de fonduri, nu e clar dacă trebuie doar să le dotăm sau să ne implicăm și în management și personal. De unde vin banii pentru aceste centre de vaccinare? Mi-aș dori ca primarii să nu fie văzuți ca niște soluții rapide, să fim implicați și la planificare și să vină și banii aferenți”, spune primarul.

Toată lumea se așteaptă ca pe data de 15 ianuarie, la un semn, toate centrele să se deschidă instant, să fie complet dotate, având personal. Fritz, spre deosebire de alți funcționari idealiști ai statului, admite că nu va fi așa.

Data de 15 ianuarie nu e stabilită printr-un act legal. Nu vom putea pune la dispoziție atunci toate cele 17, dar din ce avem vom putea să punem la dispoziție o bună parte. Nu știu acum câte vom avea funcționale”, a spus edilul șef al Timișoarei.

Share
Published by
Marcel Hoster

Recent Posts

Un Clumber Spaniel a câștigat trei dintre cele patru expoziții internaționale organizate la Timișoara

Vedeta incontestabilă a seriei de expoziții chinologice care au avut loc, în acest weekend la…

8 ore ago

Seria interminabilă de înfrângeri ale fetelor de la Poli continuă

9 înfrângeri la rând în campionat! Echipa feminină a Politehnicii a ratat şansa titlului, care…

13 ore ago

Amenajarea zonei în care au fost demolate cluburile ilegale, pe ultima sută de metri/Foto

Lucrările de amenajare a spațiului verde de pe malul Begăi, pe bulevardul Vasile Pârvan, au…

15 ore ago

La Timișoara va avea loc cea de a treia ediție a conferinței Women in Data Science

Miercuri, 15 mai, la Institutul de Cercetări Avansate de Mediu al Universității de Vest din…

16 ore ago

Întreruperi programate la furnizarea apei la început de săptămână

Marți, 14 mai, între orele 9-16 se va executa o conectare de conducte la intersecția…

16 ore ago

Jebelul, o comună în continuă dezvoltare prin proiecte europene şi nu numai/Foto

Prin banii europeni sau cei de la bugetul național, anul 2024 este cel mai mare…

16 ore ago