Administratie

Clădirile vechi din proprietatea Primăriei Timișoara vor fi vizate de reabilitare

Un număr mare de clădiri publice din Timișoara sunt în atenția municipalității pentru a intra în reabilitare, a anunțat primarul Dominic Fritz. Pe listă se află inclusi clădirea Primăriei Vechi, din Piața Libertății.

Dacă ani de zile, Primăria Timișoara a ”vânat” proprietarii de clădiri private pentru a le cere reabilitarea, iată că instituția gândește proiecte și pentru clădirile din proprietatea sa. La o parte dintre acestea sunt deja pornite lucrări, la altele acum sunt în derulare fazele preliminare în vederea începerii reabilitării. Iar clădirea Primăriei Vechi este pe listă, aici va fi întocmit studiul DALI, necesar lansării licitației pentru găsirea firmei care să repare fațadele și interiorul locației unde acum este Facultatea de Muzică.

”Lucrăm în aceste zile la un proiect DALI pentru reabilitarea Primăriei Vechi, unde în prezent este Facultatea de Muzică, avem acest proiect pentru centrul cultural de pe strada Mărășești. Avem un proiect pentru toată zona Traian cu regenerare urbană. Ne străduim să găsim o finanțare și o variantă juridică pentru Sinagoga din Fabric, pentru Sinagoga din Cetate. Sper că va fi gata tot într-un an, cu sprijinul primăriei. Sunt câteva clădiri de școli, care sunt clăiri publice, la Brătianu sau în Iozefin, pe Dragalina, unde avem proiecte și încercăm să atragem și fonduri. Sper că anul acesta să dăm jos în sfârșit schela de pe clădirea Liceului Lenau. E clar că este o prioritate, am discutat și cu ministrul culturii să găsim o sursă de finanțare națională. Institutul Național de Patrimoniu are acum o mică linie de finanțare, pentru zece proiecte, pentru acoperiș sau reparații fațadă, pentru clădiri istorice, unde și cetățenii pot aplica. O să prezentăm o nouă variantă de sprijin pentru asistență tehnică destinată proprietarilor și asociațiilor de proprietari”, a declarat Dominic Fritz, în cadrul unei emisiuni la un post TV local.

Share
Published by
Marcel Hoster

Recent Posts

Anunţ exproprieri Moşniţa Nouă

Avand in vedere Hotararea nr. 223 din 25.09.2023 emisa de Consiliul Local al Comunei Moșnița…

2 ore ago

Dispensar uman modern pentru locuitorii din Ghiroda

Vineri, 17 mai, la Ghiroda s-a făcut recepția la Dispensarul Uman Ghiroda ,,Dr. Grațian Miclăuș’’.…

2 ore ago

La Moşniţa Nouă a fost recepţionată lucrarea de extindere rețelei de canalizare

Reţeaua de canalizare din Moşniţa Nouă a fost executată cu fonduri europene, prin Programul Operaţional…

2 ore ago

Primul tramvai galben produs de turcii de la Bozankaya a ajuns la Timișoara. Vedeți cum arată/Foto

În perioada următoare, pe șinele de tramvai ale Timișoarei va apărea primul tramvai nou produs…

2 ore ago

Tech Talks by UPT – „AI for Humanity” a ajuns la final. Un eveniment de excepţie cu un succes răsunător

Unul din cele mai aşteptate şi memorabile evenimente organizate sub tutela UPT a ajuns la…

3 ore ago