Economic

Șoseaua nouă dintre Craiova și Lugoj are alocați bani pentru studiul de fezabilitate

În bugetul pe acest an s-au alocat fonduri pentru studiul de fezabilitate al şoselei între Lugoj şi Craiova, a anunțat ministrul Transporturilor, Cătălin Drulă. Dimensiunea șoselei, autostradă sau drum expres, va fi decisă de acest studiu, a mai spus Drulă, dar trebuie avută în vedere și fezabilitatea financiară a investiției.

Nu e exclus ca Autostarda A6 să să fie mai îngustă decât bucata deja realizată, dintre A1 și centura Lugoj, respectiv să se transforme în drum expres. Vestea bună e că traseul e decis, drumul ne va putea duce mai ușor la Băile Herculane și că studiul de fezabilitate are bani alocați.

”Acum avem doar un ciot, la Lugoj, acesta, A6, trebuie să continue spre sud. Vom lansa în curând licitația pentru studiul e fezabilitate, am prins anul acesta finanțare de la buget. Craiova – Turnu Severin – Herculane – Caransebeș – Lugoj, acesta este traseul”, a spus Cătălin Drulă, la DigiFM.

Dar, decizia asupra lățimii drumului și a categoriei în care va fi încadrat, fie autostradă, fie drum expres, nu ar trebui să fie spus de ministru, ci de studiul de fezabilitate.

”Asta (n.r. autostradă sau drum expres) nu ar trebui să spună ministrul, ci să iasă din studiu. Pentru că pe zonele ușoare, să zicem de la Craiova la Filiași, nu văd de ce să nu avem un profil de 26 de metri, pentru că aici este diferența, la autostrăzi profilul este 26, la drumul expres de 22, diferența de patru metri implică costuri mai reduse. Din păcate, în defileu, la Slatina, sunt considerente de spațiu, acolo poți renunța la banda de urgență pe niște kilometri. Compania nu a avut experiență nici cu tuneluri. Pe zonele mai grele, trebuie să găsești soluții mai fezabile, ca și costuri”, a mai spus Drulă.

Vă reamintim că ambasadorul SUA la București vorbea despre investiții americane pentru acest drum, care ar urma să facă legătura între Gdansk și Grecia, incluzând și Lugoj – Calafat. Aceasta după ce același traseu fusese desemnat coridor rutier european, urmând să beneficieze de atenția aferentă din partea UE, inclusiv finanțare.

În ceea ce privește americanii, în afară de vorbele lui Adrian Zuckerman nu am avut absolut niciun alt semnal concret că acest proiect chiar ar fi avut în vedere.

Share
Published by
Marcel Hoster

Recent Posts

Învierea îl prinde în arest, după ce a fost găsit cu o alcoolemie record la „bord”

În cursul zilei de astăzi, polițiști de la Biroul Drumuri Naționale și Europene din cadrul…

2 ore ago

Lumina de la Ierusalim a ajuns la Timișoara, pe calea aerului

Ca în fiecare an, și de această dată Lumina a ajuns la Timișoara, de la…

2 ore ago

Un octogenar plecat cu bicicleta a făcut o greşeală şi nu a mai ajuns acasă

Din păcate, va fi un Paşte trist pentru familia unui biciclist din judeţul Timiş, care…

5 ore ago

Săptămâna trecută a câştigat titlul Balcanic la Timişoara, iar acum e campioană europeană în Spania

Sportiva timișoreană Mădălina Stanca este un adevărat tsunami competițional. Tânăra e de neoprit și își…

6 ore ago

Gest de neînţeles înainte de Paşte! Un bărbat s-a autoincendiat în grădina casei sale

Sâmbătă, 4 mai 2024, în jurul orei 14:30, polițiștii Secției 1 Rurale Timișoara au fost…

7 ore ago

Viitorul Institut Oncologic Timișoara va avea un centru de transplant medular și afereză celule stem

În prag de Paști, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a vorbit despre Institutul Regional de Oncologie,…

9 ore ago