Sănătate

Eficiența vaccinului anti-covid. Un studiu scoate la iveală nivelul de anticorpi post vaccinare

La începutul acestui an, au fost aprobate de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) vaccinuri care și-au dovedit eficiența și siguranța împotriva COVID-19, iar campania de vaccinare a început cu succes și în România.

În continuare este important de urmărit cât de protejată este populația vaccinată din România împotriva infectării cu SARS-CoV-2. Rețeaua privată de sănătate Regina Maria, beneficiind de suportul științific al prof. univ. dr. Victoria Aramă, își propune să evalueze dinamica anticorpilor post vaccinare.

Campania de vaccinare din România este un succes, cu peste 500.000 de persoane vaccinate până în acest moment. România se situează în Top 6 din Europa în ceea ce privește media vaccinurilor zilnice. Un procent de aproximativ 2,5% din populația ce necesită vaccinare a fost deja vaccinată, iar estimările arată faptul că 10,4 milioane de români se vor putea vaccina până la finalul lunii noiembrie.

Echipa de cercetători va testa, într-o primă etapă a studiului, un eșantion de 300 de angajați care au fost deja vaccinați anti COVID-19. Măsurarea titrului de anticorpi se va realiza la o săptămână de la a doua doză de vaccin și se va repeta la un interval de 3, respectiv 6 luni, un calendar aplicat și în procesul de testare a eficienței vaccinului în studiile clinice. Pentru a urmări evoluția post-vaccinare, se va măsura nivelul anticorpilor anti SARS-CoV-2 cu ajutorul uneia dintre cele mai avansate și performante metode de testare imunologică.

„În prezent, testarea imunologică prin electrochemiluminiscență este cea mai avansată tehnologie în materie de teste imunologice, o tehnologie ultra-sensibilă și fiabilă. Cu ajutorul acestei metode, pot fi detectați cu cea mai mare acuratețe anticorpii specifici anti S SARS-CoV-2. Sensibilitatea acestei metode de testare este de peste 97%, iar specificitatea de 98%, fără a exista interferențe cu alte tipuri de coronavirus. La final, ne dorim să venim cu un aport de date care să evidențieze în dinamică evoluția titrului de anticorpi obținuți în urma vaccinării împotriva COVID-19”, declară dr. Andreea Alexandru, medic primar medicină de laborator, director medical Divizia Laboratoare Clinice Regina Maria.

Studiul va permite analizarea în dinamică a evoluției nivelului de anticorpi obținuți post vaccinare. Acest demers vine în completarea studiului realizat anul trecut de rețeaua privată de sănătate în care a fost investigat răspunsul imun al pacienților infectați cu noul coronavirus.

Studiul desfășurat în perioada august – septembrie 2020 de Rețeaua de sănătate furniza date importante despre modul în care forma de boală sau vârsta pacienților care au trecut prin COVID-19 influențează dezvoltarea unui răspuns imun detectabil. Rezultatele au indicat faptul că 79% dintre persoanele infectate au prezentat anticorpi detectabili la momentul testării.

Sursa: doctorulzilei.ro

Share
Published by
Oana Telescu

Recent Posts

Emoţii mari pentru o familie din Lovrin, care de sărbători putea rămâne fără casă din cauza unui incendiu

Duminică, 22 decembrie, în jurul orei 12:10, ISU Timiş a fost anunţat despre producerea unui…

10 ore ago

Oprit în trafic înainte de a produce nenorociri! Beat „mort” şi fără permis, cu tupeu la volan

„Curaj” prostesc! La data de 21 decembrie, polițiștii Secției 5 Poliție Rurală Belinț au reținut…

11 ore ago

Culmea prostiei? Să furi o maşină, să nu ai permis şi să mai faci şi accident

Un copil teribilist a făcut-o lată chiar înainte de Sărbători! Dacă alţi adolescenţi de vârsta…

12 ore ago

CCIA Timiș lansează două cursuri gatuite de profesionalizare a angajaților

Camera de Comerț, Industrie și Agricultură (CCIA) Timiș anunță lansarea a două cursuri gratuite care…

12 ore ago

Lista proiectelor de pe lista suplimentarelor e prea stufoasă. O consilieră locală de la AUR vrea limitarea acestei proceduri

Primarul Dominic Fritz a fost luat la rost de unul dintre cei trei consilieri locali…

12 ore ago