Pentru a vă simți bine și a face performanță în timpul zilei, este vital să dormiți bine. Și unul dintre protagoniștii fundamentali pentru a vă odihni bine este dormitorul. Sunt câteva lucruri din dormitor care pot să-ți afecteze, însă, odihna, așa că ar trebui să le acorzi o atenție deosebită.
Temperatura
Temperatura camerei nu trebuie să fie prea ridicată; cea mai potrivită este între 18 și 22 de grade. În plus, frigul sau căldura excesivă pot provoca „micro-treziri” care modifică ritmul normal al somnului și te fac să te trezești dimineața cu senzația că un camion a trecut peste tine. Atenție: între a fi nevoit să suporți frigul sau căldura excesivă, reține că frigul este întotdeauna mai sănătos decât căldura.
Umiditatea
În mod ideal, umiditatea ar trebui să fie între 50% și 70%. Da, umiditatea este bună atâta timp cât este la nivelurile potrivite, deoarece trebuie să încerci să eviți un mediu uscat, deoarece usucă gura și îngreunează respirația. Și în acest sens, umidificatoarele sunt un bun aliat pentru a combate lipsa de umiditate. De cealaltă parte, nici o umiditate prea mare nu este sănătoasă. Dacă trăiești într-o zonă cu umiditate excesivă, dezumidificatoarele ajută.
De asemenea, este recomandabil să evitați să aveți plante în cameră, deoarece absorb oxigen și pot provoca alergii, precum și covoare și țesături sintetice care absorb praful.
Aerisirea
Este foarte important să vă faceți un bun obicei din a reîmprospăta cât mai des aerul din dormitoare. Cum? Aerisind zilnic timp de 5 până la 10 minute – cel mai bun moment este dimineața – și, dacă se poate, prin ventilație încrucișată ar fi mai mult decât mai bine, deoarece aceasta reduce umiditatea interioară. Ah! Evitați curenții puternici și direcți ori de câte ori este posibil.
Dispozitivele electronice
Lămpile, cablurile și prizele de lângă pat pot crea câmpuri electromagnetice care perturb somnul. Ideal este să îndepărtați aceste dispozitive de pat și să le deconectați, dacă este posibil, înainte de culcare.
Pat dormitor – oferte
Lumina
Cu cât camera este mai puțin luminată, cu atât este mai ușor să vă relaxați și să vă asigurați un somn bun pentru a fi odihnit pentru ziua următoare. Lumina artificială interferează foarte mult cu somnul, făcându-l mai ușor și mai superficial, determinându-vă să vă treziți mai des.
Zgomotul
După cum am văzut cu alte ocazii, zgomotul excesiv în domiciliu are consecințe grave pentru somn. În afară de a vă împiedica să adormiți ușor, acesta vă afectează și capacitatea de a ajunge în cele mai profunde faze ale somnului. O investiție bună este să instalați ferestre bune, deoarece acestea vor ajuta la reducerea zgomotului în dormitor, menținându-vă liniștea necesară în cameră.
Patul din dormitor
Patul trebuie să fie silențios și rigid, dar nu dur. De asemenea, luați aminte: mulți experți sunt de acord că calitatea somnului se îmbunătățește atunci când tăblia este orientată spre nord și picioarele patului spre sud.
Și nu putem uita cele două elemente fundamentale ale patului în care merită să investim pentru a le face de calitate: salteaua și perna.
Salteaua: Pentru a ne ajuta să ne odihnim mai bine, salteaua trebuie să îndeplinească patru cerințe de bază:
– Absoarbe transpirația.
– Evită dispersia căldurii.
– Sprijină corpul într-un mod corect, astfel încât să se adapteze perfect anatomiei coloanei vertebrale.
– E igienică.
Perna: Cheia pentru a menține capul într-o poziție naturală în timp ce dormim. Dacă dormiți fără pernă, gâtul se apleacă în spate și vertebrele cervicale sunt excesiv comprimate, deci ar trebui să renunți la această opțiune. De asemenea, nu este bine să dormi cu o pernă prea groasă, deoarece înclină capul înainte și forțează vertebrele să se întindă prea mult. Atunci? Cel mai bine este să folosiți o pernă destul de joasă și nu prea moale care să mențină capul în linie cu gâtul.
Elevii încep, luni, 4 noiembrie, cursurile celui de-al doilea modul din anul şcolar 2024-2025, potrivit…
Asociația Acasă în Banat a ales satul în care va desfășura următoarea ediție a evenimentului…
Prim-divizionara de baschet SCM Timișoara joacă la Tg. Mureș în etapa a VII-a a Ligii…
Politehnica Timișoara a suferit prima înfrângere pe teren propriu în acest sezon al Ligii a…
Deși pierduse anterioarele două partide cu letona, răzbunarea a fost dulce pentru tânăra timișoreancă. Anca…
Arheologii de la Muzeul Național al Banatului, care lucrau la cercetările efectuate pe șantierul de…