Administratie

Soluțiile în problema migranților din Timișoara se lasă așteptate. Ministrul de Interne nu a oferit rezolvări rapide

Strădaniile primarului Dominic Fritz, de a limita accesul migranților în Timișoara, la pachet cu nesiguranța pe care aceștia o aduc domnind în clădiri abandonate și fără posibilități de subzistență, nu au primit ecoul (probabil) așteptat, de la ministrul de Interne, Lucian Bode. Deplasarea de marți la București nu i-au adus primarului răspunsurile sperate. Cel puțin din primele declarații de după întâlnirea cu ministrul.

Singurul lucru pozitiv pare să fie admiterea de către Lucian Bode a faptului că autoritățile locale trebuie să beneficieze de sprijin financiar pentru plata cazării migranților apăruți la Timișoara. Bode a mai spus că migranții egali pot fi transferați înapoi spre centrele din țară unde sunt înregistrați, dar nu sunt nici bani pentru a se repeta acest ”transpor”, plus nici soluții legale pentru sancționarea acestor migranți.

”Ne confruntăm cu o lipsă de locuri de cazare – în ceea ce priveşte Timişoara, suntem la o capacitate de 128% în acest moment. Sigur că vom avea în perioada următoare şi alte locuri disponibile. Dar vrem să limităm aceste deplasări din ţară spre Timişoara”, a declarat Lucian Bode, la ieșirea de la discuții, conform agerpres.ro.

Ministrul a vorbit și despre latura ilegală a migrației, aici fiind principalele probleme.

Răspunsurile au fost cele clasice: vom supraveghea, ne vom dota, etc.

”Am discutat despre modul în care am putea să limităm la minim posibil acest fenomen al migraţiei ilegale şi Poliţia de Frontieră, Inspectoratul General pentru Imigrări a prezentat (…) cum anume ne-am gândit să limităm acest fenomen – prin dotarea acestor structuri ale MAI cu mijloace moderne – drone, camere cu termoviziune, cu senzori de mişcare – sunt dotări care au intrat şi vor intra în structurile noastre tocmai pentru limitarea acestui fenomen. Există o reţea de călăuze care îi aduc şi îi preiau cu scopul de a-i duce în Vest. Am destructurat astfel de reţele, vom continua să fim foarte atenţi la această activitate prin Poliţia Română, în perioada următoare veţi vedea rezultate”, a mai declarat Bode.

El a vorbit și despre transportul migranților legali înapoi la centrele din țară unde sunt înregistrați, dar imediat a subliniat că se caută soluții legale pentru sancționarea lor. În plus… nu sunt bani să se facă de mai multe ori acest lucru, a mai spus Bode.

”Am văzut un fenomen, chiar dacă sunt repartizaţi în centre, Galaţi, Maramureş sau în alte centre din România, majoritatea ajung în Timişoara. Noi îi transferăm la centrul unde au fost înregistraţi şi iar se întorc în Timişoara. Am găsit o variantă prin care să îi transportăm, evident sub supraveghere, îi transportăm la centrele de bază şi să găsim o formulă în legislaţie să sancţionăm astfel de situaţii că nu poţi tu, ca stat, să faci această cheltuială în fiecare săptămână”, a mai subliniat Bode.

În ceea ce îl privește pe Dominic Fritz, acesta a subliniat din nou că este o problemă a autorităților naționale, în cea mai mare parte, și că este nevoie de o rezolvare a acesteia.

“Este foarte clar că autorităţile locale, autorităţile naţionale trebuie să colaboreze (…) Am aflat azi nişte strategii pe partea de combatere a fenomenului, dar ce a fost important pentru noi, în Timişoara, este că, într-adevăr, acest fenomen în care solicitanţi de azil vin înapoi la Timişoara, unde sunt persoane fără adăpost sau stau în clădiri abandonate, asta nu e o situaţie care poate să dureze”, a declarat Dominic Fritz, conform aceleiași surse.

Share
Published by
Marcel Hoster

Recent Posts

Nouă persoane intră în cursa pentru fotoliul de primar al Timișoarei

Cursa electorală pentru desemnarea noului primar al Timișoarei se va da între nouă candidați. Pentru…

11 ore ago

Susţinut şi de PSD, Dan Vatriş (PNL) şi-a depus candidatura pentru un nou mandat de primar al comunei Jebel

Primarul PNL al comunei Jebel, Dan Vatriş, şi-a depus candidatura pentru un nou mandat în…

14 ore ago

CSU Politehnica Timișoara, trei medalii la Campionatul național de floretă tineret

Politehnica Timișoara a cucerit trei medalii la Campionatul Național de floretă, tineret. Ingrid Miti Bikfalvi…

15 ore ago

Se pregătește cea mai nouă ediție a Ezoteric Fest

Expo Timișoara Internațional în parteneriat cu Camera de Comerț, Industrie si Agricultură Timiș vor organiza…

15 ore ago

Studiul de prefezabilitate al sălii polivalente de la Timișoara este aproape gata

Acum, că problema stadionului nou al Timișoarei a fost ”rezolvată”, viceprimarul orașului abordează cel de-al…

15 ore ago

Poate începe noul vot pentru bugetarea participativă, regulamentul a fost aprobat

Timișoara va avea și în acest an bugetare participativă, cetățenii urmând să decidă direct unde…

15 ore ago