Opinii

Despre spirala violenţei în Timişoara şi ai ei „naivi utili”

“Ieşi afară, javră ordinară!”. Este una din strigările pe care câteva zeci de persoane (nu ştiu cât de timişoreni sunt, aşa că nu folosesc acest termen) au proferat-o, în noaptea de duminică spre luni, în faţa imobilului în care stă primarul Dominic Fritz. La o privire fugară, mulţi dintre cei care urlau nu arătau ca unii care peste câteva ore îi aşteaptă un loc de muncă, de unde şi această oră foarte înaintată pentru mulţi timişoreni, dar poate normală pentru cei adunaţi în faţa locuinţei primarului.

Protestul, dacă pot să-i spun aşa, a fost, cel puţin dintr-un punct de vedere, unul cu totul inedit. Fiindcă nu ştiu, cel puţin pentru Timişoara, care are o lungă istorie a protestelor, să se meargă în faţa casei unei persoane publice pentru a i se striga “de dulce”. S-a protestat în pieţele centrale, s-au făcut marşuri prin oraş, s-a strigat în faţă la primărie sau prefectură, dar niciodată acasă la cineva. Plus că, admiţând că Fritz e vinovat pentru toate relele din Timişoara şi România, care e vina vecinilor săi, obligaţi în plină noapte să asiste la concertul de înjurături? Nu mai discut de copii aici.

Plus aici se mai pune şi întrebarea de unde ştiau acei oameni unde stă Fritz. Ori acest gen de informaţie putea fi luată din Primăria Timişoara sau poliţie. Ori să fi fost urmărit de cineva. Am mai înţeles că, precum în alte oraşe, şi la Timişoara s-a strigat împotriva nolor restricţii luate la nivel naţional. Mai exact în CNSU, organism condus de premierul Florin Cîţu. (Apropos, Alin Nica nu se ia şi de Cîţu, cum a făcut-o cu Arafat? Nu-l dă în judecată?) Şi nu cred că cei din CNSU i-au solicitat părerea lui Fritz în momentul în care au fost luate respectivele restricţii. Aşadar, ţintă greşită. Că primarul Timişoarei a susţinut măsura carantinării oraşului e o altă poveste. Şi a făcut-o alături de 26 de alţi membri ai CJSU. Dar pentru cei strânşi acolo, poate nici nu contau aceste lucruri, ei fiind distribuiţi în roluri de „naivi utili” (ca să nu folosesc termenul de  “idioţi utili”).

“Ieşi afară cu tupeu, dacă eşti primarul meu”, a fost o altă strigare a celor prezenţi în faţa casei lui Fritz. Strigare amintind de invitaţia “la interval” din lumea interlopă. Nici nu vreau să să mă gândesc ce s-ar fi întâmplat dacă Fritz “avea tupeu” şi ieşea afară. Era îndeajuns ca unul să arunce o piatră sau să-l lovească şi apoi, pe comportament de turmă, potrivit psihologiei maselor, să se fi produs o nenorocire. Cu toţi jandarmii strânşi acolo.

Din păcate, ce s-a întâmplat în faţa locuinţei lui Fritz confirmă că ne aflăm într-o plină spirală a violenţei, cel puţin verbale, care s-a manifestat şi în Timişoara. Nu cu puţin timp în urmă, un individ din Timişoara (nu ştiu dacă şi timişorean) l-a ameninţat pe Raed Arafat cu moartea, etalând mai multe “unelte” cu care avea de gând să-l tortureze, înainte de a-l ucide. Deloc întâmplător, individul afirma că e fan Şoşoacă. Zilele trecute, actriţa Maia Morgenstern a fost ameninţată cu moartea, pentru “vina” de-a fi evreică, Ameninţarea a venit “din partea partidului AUR”. Printre cei bănuiţi, un alt individ din Timişoara.

De ce toate astea? Săptămâna trecută, un deputat al aceluiaşi partid a sărit să-l ia la bătaie pe un ales USR. folosind un limbaj la care nici măcar Vadim Tudor nu a recurs în parlament. Toate acestea se adună pe fondul situaţiei excepţionale prin  care trece nu doar România, ci întreaga lume.

Aici mai trebuie adăugat că tot felul de politicieni, dar şi reprezentanţi media, incită la anarhie, la nerespectarea legilor. Actualele proteste nu trebuie minimalizate, cum fac unii de la guvernare. Sigur, nici hiperbolizate, însă trebuie tratate cu mare atenţie. Mai ales în condiţiile în care mulţi politicieni încearcă să-şi facă din ele un capital politic în modul cel mai populist şi iresponsabil cu putinţă. Uitaţi de exemplu ce scria în urmă cu o zi pe Facebook, fostul primar al Timişoarei, Nicolae Robu, profesor universitar: Dar să respectăm tot felul de bazaconii -da, cele mai multe măsuri asta sunt: bazaconii!- numai pt că cineva, aflat în ierarhia de putere sus ne-o cere eu cred că ar fi sub demnitatea noastră și extrem de periculos pt societate!”.  Pe scurt, avem aici o invitaţie tranşantă la nerespectarea regulilor şi la anarhie. Fiindcă respectarea lor este sub demnitatea lui Robu, intrat tot mai adânc în clubul lui Şoşoacă şi AUR.

Problema este că de la această spirală a violenţei verbale şi a îndemnurilor la anarhie, foarte uşor se poate ajunge la o spirală a violenţei fizice. Iar pentru asta sunt disponibili tot mai mulţi “naivi utili” manipulaţi cu teorii ale conspiraţiei şi total dezinformaţi. O masă de manevră tot mai numeroasă într-o situaţie excepţională precum cea pe care o traversăm. Situaţie care are însă şi o parte pozitivă, dacă i se poate spune aşa. În sensul că are meritul de-a face o demarcaţie între politicienii responsabili şi cei populişti, gargaragii şi total iresponsabili

Share
Published by
Ino Ardelean

Recent Posts

Check Art Festival revine în Iulius Town: marionete uriașe, statui vivante, mimi, bufoni, fire show și multe alte surprize, în weekend

În Iulius Town urmează două zile pline de emoție, unde magia poveștilor va fi transmisă…

11 ore ago

CNAIR analizează extinderea Centurii Nord la patru benzi

Deschiderea Centurii Sud a dus la creșterea semnificativă a traficului și pe prima porțiune construită…

12 ore ago

Comunitatea padelului timişorean, în sărbătoare! Sâmbătă seara se premiază cei mai buni jucători ai Campionatului Judeţean

Padelul a format o comunitate deosebită în Timişoara. Medici, antreprenori, studenţi, oameni de afaceri, ingineri,…

15 ore ago

„Piața pe Roți” pornește la drum și ajunge la Ghiroda

  Sâmbătă, cetățenii din Ghiroda sunt așteptați la “Piața pe Roți”, un proiect care aduce…

15 ore ago

La Timișoara va avea loc o nouă ediție a Festivalului La Pas

Primul sfârșit de săptămână al lunii viitoare aduce o nouă ediție a Festivalului LA Pas,…

16 ore ago

Haltere Club invită timişorenii la mişcare!

Proiect deosebit realizat de o echipă de profesionişti cu drag de sport şi sănătate, Haltere…

17 ore ago