Despre spirala violenţei în Timişoara şi ai ei „naivi utili”

Editorial de Ino Ardelean

Editorial de Ino Ardelean

“Ieşi afară, javră ordinară!”. Este una din strigările pe care câteva zeci de persoane (nu ştiu cât de timişoreni sunt, aşa că nu folosesc acest termen) au proferat-o, în noaptea de duminică spre luni, în faţa imobilului în care stă primarul Dominic Fritz. La o privire fugară, mulţi dintre cei care urlau nu arătau ca unii care peste câteva ore îi aşteaptă un loc de muncă, de unde şi această oră foarte înaintată pentru mulţi timişoreni, dar poate normală pentru cei adunaţi în faţa locuinţei primarului.

Protestul, dacă pot să-i spun aşa, a fost, cel puţin dintr-un punct de vedere, unul cu totul inedit. Fiindcă nu ştiu, cel puţin pentru Timişoara, care are o lungă istorie a protestelor, să se meargă în faţa casei unei persoane publice pentru a i se striga “de dulce”. S-a protestat în pieţele centrale, s-au făcut marşuri prin oraş, s-a strigat în faţă la primărie sau prefectură, dar niciodată acasă la cineva. Plus că, admiţând că Fritz e vinovat pentru toate relele din Timişoara şi România, care e vina vecinilor săi, obligaţi în plină noapte să asiste la concertul de înjurături? Nu mai discut de copii aici.

Plus aici se mai pune şi întrebarea de unde ştiau acei oameni unde stă Fritz. Ori acest gen de informaţie putea fi luată din Primăria Timişoara sau poliţie. Ori să fi fost urmărit de cineva. Am mai înţeles că, precum în alte oraşe, şi la Timişoara s-a strigat împotriva nolor restricţii luate la nivel naţional. Mai exact în CNSU, organism condus de premierul Florin Cîţu. (Apropos, Alin Nica nu se ia şi de Cîţu, cum a făcut-o cu Arafat? Nu-l dă în judecată?) Şi nu cred că cei din CNSU i-au solicitat părerea lui Fritz în momentul în care au fost luate respectivele restricţii. Aşadar, ţintă greşită. Că primarul Timişoarei a susţinut măsura carantinării oraşului e o altă poveste. Şi a făcut-o alături de 26 de alţi membri ai CJSU. Dar pentru cei strânşi acolo, poate nici nu contau aceste lucruri, ei fiind distribuiţi în roluri de „naivi utili” (ca să nu folosesc termenul de  “idioţi utili”).

“Ieşi afară cu tupeu, dacă eşti primarul meu”, a fost o altă strigare a celor prezenţi în faţa casei lui Fritz. Strigare amintind de invitaţia “la interval” din lumea interlopă. Nici nu vreau să să mă gândesc ce s-ar fi întâmplat dacă Fritz “avea tupeu” şi ieşea afară. Era îndeajuns ca unul să arunce o piatră sau să-l lovească şi apoi, pe comportament de turmă, potrivit psihologiei maselor, să se fi produs o nenorocire. Cu toţi jandarmii strânşi acolo.

Din păcate, ce s-a întâmplat în faţa locuinţei lui Fritz confirmă că ne aflăm într-o plină spirală a violenţei, cel puţin verbale, care s-a manifestat şi în Timişoara. Nu cu puţin timp în urmă, un individ din Timişoara (nu ştiu dacă şi timişorean) l-a ameninţat pe Raed Arafat cu moartea, etalând mai multe “unelte” cu care avea de gând să-l tortureze, înainte de a-l ucide. Deloc întâmplător, individul afirma că e fan Şoşoacă. Zilele trecute, actriţa Maia Morgenstern a fost ameninţată cu moartea, pentru “vina” de-a fi evreică, Ameninţarea a venit “din partea partidului AUR”. Printre cei bănuiţi, un alt individ din Timişoara.

De ce toate astea? Săptămâna trecută, un deputat al aceluiaşi partid a sărit să-l ia la bătaie pe un ales USR. folosind un limbaj la care nici măcar Vadim Tudor nu a recurs în parlament. Toate acestea se adună pe fondul situaţiei excepţionale prin  care trece nu doar România, ci întreaga lume.

Aici mai trebuie adăugat că tot felul de politicieni, dar şi reprezentanţi media, incită la anarhie, la nerespectarea legilor. Actualele proteste nu trebuie minimalizate, cum fac unii de la guvernare. Sigur, nici hiperbolizate, însă trebuie tratate cu mare atenţie. Mai ales în condiţiile în care mulţi politicieni încearcă să-şi facă din ele un capital politic în modul cel mai populist şi iresponsabil cu putinţă. Uitaţi de exemplu ce scria în urmă cu o zi pe Facebook, fostul primar al Timişoarei, Nicolae Robu, profesor universitar: Dar să respectăm tot felul de bazaconii -da, cele mai multe măsuri asta sunt: bazaconii!- numai pt că cineva, aflat în ierarhia de putere sus ne-o cere eu cred că ar fi sub demnitatea noastră și extrem de periculos pt societate!”.  Pe scurt, avem aici o invitaţie tranşantă la nerespectarea regulilor şi la anarhie. Fiindcă respectarea lor este sub demnitatea lui Robu, intrat tot mai adânc în clubul lui Şoşoacă şi AUR.

Problema este că de la această spirală a violenţei verbale şi a îndemnurilor la anarhie, foarte uşor se poate ajunge la o spirală a violenţei fizice. Iar pentru asta sunt disponibili tot mai mulţi “naivi utili” manipulaţi cu teorii ale conspiraţiei şi total dezinformaţi. O masă de manevră tot mai numeroasă într-o situaţie excepţională precum cea pe care o traversăm. Situaţie care are însă şi o parte pozitivă, dacă i se poate spune aşa. În sensul că are meritul de-a face o demarcaţie între politicienii responsabili şi cei populişti, gargaragii şi total iresponsabili

Autor
Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

5 comentarii pentru acest articol

Gugu Traian a spus: (martie 30th, 2021 at 10:11 )

Probabil si posibil ca aveti dreptate,dar…oare nu cantaresc cumva in toata situatia si SPERANTELE ENORME care s-au pus in aceasta varianta inedita de PRIMAR ? Sperante care s-au naruit complect in doar cateva saptamani,incepand cu curatenia din Primarie? Intreb si eu pentru un prieten !

Nelu a spus: (martie 30th, 2021 at 13:00 )

O masura bazaconiala a fost instituita de Robu, daca va amintit. Purtarea manusilor in supermarket. Sau obligativitatea purtarii mastii pe malul Begai, dar nu si in centru.

Jack a spus: (martie 30th, 2021 at 13:28 )

S-a protestat si pentru ca la jumatate de an de la alegerile locale, Fritz arata ca e un impostor si un incapabil.Zero rezultate.

desteptarea! a spus: (martie 30th, 2021 at 15:15 )

terminati cu denigrare protestatarilor! gata toti protestatari sunt interlopi?! asa denigra si psd-ul diaspora spunand ca sunt infractori! sa va fie rusine! aceeasi mizerie! au iesit in strada oameni dint oate categoriile sociale, ‘haur’ nu putea scoate atat de multi oameni in strada! cunosc personal oameni care au fost la protest, parinti nemultumiti de faptul ca scolile si gradinitele sunt inchise si ei nu stiu cum sa se imparta intre munca si copii! unii sunt nemultumiti de faptul ca isi perd joburile, unii ca stau in 75% in timp ce vecinul bugetar/ esentila este cu salariul intreg pe datoria platita tot de el si de copii lui!

Lui Jack a spus: (martie 30th, 2021 at 18:12 )

Măi Jack, tu n-ai învățat să numeri până la 6 la grădiniță?? Păi dacă nu știi nici măcar să numeri, ce încredere mai putem avea în ce spui?!

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Cele mai citite articole


L'architect du beaute
L'architect du Beaute

Administratie vezi arhiva Administratie

Fidelity by Iulius Mall
Fidelity by Iulius Mall

Politica vezi arhiva Politica

isho.ro
isho.ro

Sport vezi arhiva Sport

Victorie de pus în ramă pentru CFR pe terenul campioanei

Surpriză frumoasă în etapa a doua din play-off, în prima ligă de futsal. CFR Timişoara a reuşit imposibilul şi s-a impus pe terenul campioanei, United Galaţi, formaţie neînvinsă până în acel moment. Partida din Sala Dunărea a fost echilibrată, dar bănăţenii au avut un plus de prospeţime şi inteligenţă pentru a ieşi învingători. Gazdele au...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Victorie de pus în ramă pentru CFR pe terenul campioanei
Muzeul National al Banatului

Social vezi arhiva Social

Angajaţii Horticultura lucrează de zor în Parcul Civic

Angajaţii societăţii Horticultura continuă lucrările de întreținere a Parcului Civic, pe măsură ce condițiile meteo permit acest lucru. Acest parc a fost preluat de societatea municipalităţii, în luna ianuarie, după ce Primăria Timişoara a refuzat să recepţioneze lucrările de mântuială executate de o firmă contractată de fosta administraţie.  În prima zi a săptămânii angajaţii Horticultura...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Angajaţii Horticultura lucrează de zor în Parcul Civic
dermaskin-orizontal
gauss-topografie-timisoara_728x90px

Economic vezi arhiva Economic

Se montează grinzile din Freidorf pe Centura Sud. Se toarnă deja asfalt pe unele porțiuni/Foto

Șoferii care folosesc ruta de intrare în oraș dinspre Sânmihaiu Român – strada Polonă, vor trebui să circule cu restricții în zona unde centura Sud supratraverseză șoseaua. Aceasta pentru că, veste bună, se montează grinzile de la pasaj. O altă veste, a fost turnat asfalt pe unele porțiuni din Centura Sud. Miercuri, 20 martie, începând...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Se montează grinzile din Freidorf pe Centura Sud. Se toarnă deja asfalt pe unele porțiuni/Foto

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Fundația Art Encounters vernisează pe 28 martie expoziția „Lecții de grădinărit. 10 precepte pentru o grădină organică” a artiștilor Alexandra Boaru, Adrian Câtu, Lorena Cocioni, Pavel Grosu, Gwen (Emma Bădulescu), Catinca Malaimare, Lucian Popăilă, Victoria Sadovnic, Ioana Stanca și Ovidiu Toader. Curatoriată de Ami Barak, expoziția reunește cei zece artiști care fac parte dintr-o nouă...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Zece tineri artiști expun la Fundație Art Encounters, la Timișoara
Trei artiști stradali români și un artist islandez vor schimba aspectul comunei Foeni. Ea a avut la dispoziție un loc mai mult decât … interesant, pentru a-l transforma în gazdă pentru picture: stația de autobuz din localitate. Cea de-a doua rezidență artistic organizată de Asociația Miltonia, partenerul cultural al Consiliului Județean Timiș în cadrul proiectului...
Citeşte tot articolul Citeste articolul O artistă română a pictat pe stația de autobuz din Foeni. Proiectul, parte al revitalizării Conacului Mocioni/Foto
Surpriză frumoasă în etapa a doua din play-off, în prima ligă de futsal. CFR Timişoara a reuşit imposibilul şi s-a impus pe terenul campioanei, United Galaţi, formaţie neînvinsă până în acel moment. Partida din Sala Dunărea a fost echilibrată, dar bănăţenii au avut un plus de prospeţime şi inteligenţă pentru a ieşi învingători. Gazdele au...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Victorie de pus în ramă pentru CFR pe terenul campioanei
Angajaţii societăţii Horticultura continuă lucrările de întreținere a Parcului Civic, pe măsură ce condițiile meteo permit acest lucru. Acest parc a fost preluat de societatea municipalităţii, în luna ianuarie, după ce Primăria Timişoara a refuzat să recepţioneze lucrările de mântuială executate de o firmă contractată de fosta administraţie.  În prima zi a săptămânii angajaţii Horticultura...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Angajaţii Horticultura lucrează de zor în Parcul Civic
Agenția de turism As Tour – Timișoara vă propune un început de toamnă reușit, alegând o ofertă de neratat: un sejur Antalya – Turcia în perioada 20 – 27 septembrie. Tarifele încep de la 590 euro de persoană într-un  hotel de patru stele Agenția de turism As Tour – Timișoara vă invită, de această dată,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Început de toamnă în Antalya, cu As Tour Timişoara
Liderii coaliției PSD – PNL au discutat în ședința de luni şi situaţia din Timiş, ajungând la un acord de principiu să sprijine candidați comuni la preşedinţia Consiliului Judeţean şi Primăria Timişoara. Potrivit acestei înţelegeri, coaliția ar urma să sprijine un candidat PSD la Consiliul Județean și un candidat PNL la Primăria Timişoara, acesta din...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Coaliţia a discutat despre candidaţi comuni la Timiş. PSD ar urma să preia preşedinţia CJ Timiş
O firmă din București a primit contractul de dotare a Liceului Waldorf din Timișoara cu mobilier școlar nou. Valoarea înțelegerii cu Primăria Timișoara este de 708.000 lei plus TVA. Deocamdată, mobila nu prea are unde să fie instalată, încă se lucrează la noul corp de clădire al Liceului Waldorf unde acesta urmează să ajungă. Dotările...
Citeşte tot articolul Citeste articolul O firmă din București va furniza mobila pentru viitorul corp al Liceului Waldorf din Timișoara
Primăria Timișoara, prin Direcția de Asistență Socială, va depune spre finanțare un proiect pentru un nou centru pentru persoane vârstnice, acesta urmând să fie situate pe strada Lorena. Proiectul „VITAL – vârstnici integrați activ în comunitatea locală din Timișoara” a fost aprobat de consilierii locali și vizează înființarea unui nou centru pentru persoanele vârstnice. Acesta...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Primăria Timișoara vrea finanțare pentru un nou centru destinat persoanelor vârstnice. Suma necesară, 7,8 milioane de lei
Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor a efectuat, în urma unei reclamații, un control la Cantina Liceului Tehnologic de Silvicultură și Agricultură “Casa Verde” Timișoara. În urma verificărilor, aici au fost descoperite mai multe probleme. Inspectorii OPC au identificate materii prime cu data limită de consum depășită, produsele fiind expirate, respectiv cu stare termică schimbată. Agregatele...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Protecția Consumatorilor a închis temporar cantina Liceului Silvic Timișoara/Foto
Top