Administratie

Devine Mircea Băcală secretar general al Prefecturii? Prefectul ”candidat” de la USR lasă loc de dubii asupra numirii

Soarta actualului subprefect de Timiș, Mircea Băcală, cel care conduce singur, de fapt, în acest moment instituția, nu e lămurită în opinia celui care va deveni noul prefect, Zoltan Nemeth, de la USR. Inițial propus de PNL pentru un nou mandat de subprefect, zvonurile îl dădeau pe Băcală transferat pe post de secretar al Prefecturii, ”la schimb” cu Ovidiu Drăgănescu, fost ocupant, ani buni de zile, al scaunului de șef al instituției de la Palatul Administrativ.

Acum Zoltan Nemeth, cel care ar urma să devină prefect de Timiș, spune că nimic nu e sigur și că nu ar fi fost purtate discuții legate de postul de secretar general al Instituției Prefectului. Deși propus pentru postul de subprefect, Băcală ar fi preferat siguranța unui post de înalt funcţionar public în detrimentul unui post care acum este politic. Nemeth a evitat să se pronunțe asupra instalării lui Mircea Băcală pe postul dorit de acesta.

”Eu, personal, și nici colegii mei nu am avut nicio discuție cu privire la desemnarea secretarului general cu niciun decident local. Probabil mă veți întreba despre desemnarea domnului Mircea Băcală în această poziție. El este înalt funcționar public, poate să ajungă în această poziție, dar nu am discutat niciun alt aspect privitor la acest subiect. Dacă va îndeplini condițiile legale are această posibilitate ca orice altă persoană care îndeplinește condițiile legale”, a spus Nemeth.

Totuși, el spune că nu va avea o propunere din partea USR pentru acest post ”tehnic”. În mod normal, spune acesta, numirea se poate face în două modalități, fie concurs național, fie detașare pe post. Nemeth subliniază că nu ar fi adeptul detașării, vrând să scoată în evidență ideea ”omului nou” de la USR PLUS, care e numit pe bază de concursu, dar, în același timp, spune că nu ar avea nimic împotriva lui Băcală, probabil nedorind să tulbure apele unei alianțe, oricum pline de năbădăi, cu cei de la PNL. Oricum, Nemeth nu a lăsat să se vadă că ar fi foarte încântat de trecerea lui Băcală pe acest post, dar nici nu a zis categoric nu. Într-un limbaj avocățesc, Zoltan Nemeth lasă deschise orice variante și nimeni nu poate ști dacă USR PLUS nu va supralicita și va cere chiar și acest post.

”Există două variante pentru a ocupa această poziție. Dacă se va organiza acest concurs și când voi reveni cu aceste date, dacă nu se va organiza acest concurs există posibilitatea în Codul Administrativ de a ocupa această poziție prin transfer sau mobilitate, pentru o persoană care îndeplinește această condiție (n.r. înalt funcționar public), care există deja în instituții publice. Nu neapărat în Instituția Prefectului. Concursul se va organiza la nivel național, dacă se va organiza. Codul Administrativ spune că persoanele care pot ocupa această funcție sunt înalți funcționari publici. Vorbim de a dobândi această calitate de înalt funcționar public, de către anumite persoane care nu dețin această calitate și există și această posibilitate de a organiza acest concurs. Pentru că e nevoie de o operaționalizare a activității Prefecturii Timiș, vom ajunge la această situație temporară în care aceștia vor fi numiți secretari generali temporar. Fie temporar, fie direct definitiv, prin această mobilitate sau prin transfer”, a mai spus Nemeth.

Până la urmă, acesta admite că ar fi bună și varianta transferului pe post, fără concurs, deși nu e mare fan al ideii, dar a evitat să pronunțe clar numele ”Băcală”, ci doar să spună că e o variantă acceptabilă, dacă omul respectiv e capabil.

”În principiu nu susțin astfel de variante, dar ele sunt permise de legi, dacă persoana în cauză este o persoană competentă nu am o problemă din acest punct de vedere”, a mai subliniat Nemeth.

Share
Published by
Marcel Hoster

Recent Posts

Săptămâna trecută a câştigat titlul Balcanic la Timişoara, iar acum e campioană europeană în Spania

Sportiva timișoreană Mădălina Stanca este un adevărat tsunami competițional. Tânăra e de neoprit și își…

11 minute ago

Gest de neînţeles înainte de Paşte! Un bărbat s-a autoincendiat în grădina casei sale

Sâmbătă, 4 mai 2024, în jurul orei 14:30, polițiștii Secției 1 Rurale Timișoara au fost…

50 de minute ago

Viitorul Institut Oncologic Timișoara va avea un centru de transplant medular și afereză celule stem

În prag de Paști, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a vorbit despre Institutul Regional de Oncologie,…

3 ore ago

STPT oferă în noaptea de Înviere curse speciale, după un orar prelungit, pe mai multe rute de tramvai

În Noaptea de Înviere, programul de circulație a mijloacelor de transport va fi prelungit pentru…

4 ore ago

Cât e chiria pentru un apartament în zonele din Timișoara. Cetate, cel mai scump cartier, Buziașului cel mai ieftin

Cererea pentru închirierea de locuințe la Timișoara este în creștere cu cinci procente. Prețurile pornesc…

4 ore ago

Sfânta Lumină ajunge pe calea aerului în Timişoara sâmbătă seară

Sfânta Lumină va fi adusă de la Ierusalim sâmbătă seara de Superiorul Aşezămintelor Patriarhiei Române…

4 ore ago