Potrivit coordonatorului campaniei de vaccinare anti-COVID în România, medicul Valeriu Gheorghiță, programările pentru etapa a treia se pot efectua din 15 martie. În anumite centre din țară aceasta a început deja, datorită locurilor libere existente. De asemenea, tinerii cu vârsta cuprinsă între 16-18 ani vor putea opta pentru imunizare în unele centre de vaccinare.
Coordonatorul campaniei, medicul Valeriu Gheorghiță, a detaliat pentru Digi24 ce implică această etapă, cum se pot face programările și ce persoane se pot vaccina în această perioadă.
„Acum (locurile unde deja a început etapa a treia) vorbim de Timișoara, Baia Mare, Petroșani, Cluj, Zalău, Brașov și Giurgiu. Acestea sunt municipiile unde am decis să deschidem și etapa a treia, având în vedere că existau centre în care erau locuri libere. Și atunci, ținând cont că incidența cazurilor era foarte crescută, disproporționat crescută față de restul țării, am decis să ocupăm toate locurile, încât să accelerăm în acele localități campania de vaccinare. Din 15 martie orice cetățean se poate programa. Va începe să funcționeze cu o „listă de așteptare”. Ce înseamnă „lista de așteptare”? Fiecare centru de vaccinare are un anumit număr de locuri libere. Atunci când acele locuri libere se ocupă, se activează automat lista de așteptare. Ca atare, persoanele optează în momentul în care se înscriu în platforma informatică, și își fac cont, să se vaccineze într-un anumit centru. Dacă locurile sunt ocupate, se vor înscrie pe lista de așteptare într-o ordine cronologică. Fiecare persoană va vedea câte alte persoane sunt în fața lor, din punct de vedere numeric, iar din platformă se va genera și un mesaj în care persoanei i se transmite data estimată, intervalul estimat de timp în care ea va putea fi vaccinată în respectivul centru. De exemplu, în următoarele 3 săptămâni. Din lista de așteptare, în momentul în care apar locuri libere sunt notificate cu prioritate persoanele vulnerabile, persoanele cu vârste de peste 65 de ani, persoanele cu boli cronice, persoanele cu dizabilități. Pe 75% din locurile libere din acel centru. Pe restul de 25% sunt notificate persoane care sunt programate și care aparțin de activități esențiale. Dacă rămân locuri libere neocupate în acel centru, sunt notificate în ordine cronologică persoanele care sunt în lista de așteptare și care aparțin de etapa a treia”, explică medicul.
„Putem programa și persoanele începând cu vârsta de peste 16 ani, însă doar în centrele în care există vaccinuri de la Pfizer, pentru că este singurul vaccin care are autorizare pentru această grupă de vârstă, și anume 16-18 ani”, adaugă Valeriu Gheorghiță.
Sursa: doctorulzilei.ro
Aquatim anunţă existenţa unei situații critice apărute în timpul punerii în funcțiune a noii conducte…
Universitatea de Vest din Timișoara (UVT) este pentru prima dată în topul domeniului de predare…
Ruben Lațcău a fost votat, marți seara, în funcția de viceprimar al Timișoarei. În prima…
Senatorul USR de Timiş, Raoul Trifan, afirmă că Mircea Geoană, promovat de PSD, ar fi…
G4Media.ro a publicat dovada că, la sfârșitul lunii mai 2022, o cursă Țiriac Air, închiriată…
Alfred Simonis, liderul CJT anunță că a discutat cu conducerea Federației Române de Fotbal, fiind…