Primăria Timişoara

La Timișoara vom avea două săptămâni de… semicarantină. Restricțiile vor fi impuse unitar în municipiu și toate comunele periurbane vizate

În magazine fiecare client va avea la dispoziție opt metri pătrați, mall-urile rămân închise în weekend, iar virusul nu va mai ”circula” prin magazine după ora 20, și nu după ora 21 așa cum era deja impus la nivel național, spune carantinarea hibrid a Timișoarei. Sunt doar câteva măsuri decise, mare parte, așa cum este cea legată de funcționarea grădinițelor sau a centrelor after school nu e reglementată, dar important e că Timișoara și comunele periurbane lipite de aceasta vor funcționa acum ca un tot unitar fără filtre de poliție existente între ele, filtre care oricum doar încurcau circulația rutieră. De asemenea, școlile trec cu toate clasele în online.

Dar, important, la Timișoara nu va de luni carantină ci … semicarantină, am aflat de la noul prefect, Zoltan Nemeth, după discuțiile purtate în cadrul Comitetului Județean pentru Situații de Urgență.

O explicație a impunerii restricțiilor a fost dată de secretarul de stat, Raed Arafat, care a spus că introducem acum restricțiile ca să putem ieși din ele, eventual în 14 zile, și nu mai târziu, când ar fi fost nevoie de o perioadă mai lungă. El a fost invitat – vorbitor la Comitetul Județean pentru Situații de Urgență și vedeta principală la conferința de presă de după. El nu a avut soluții minune pentru a ne feri de virusul cel rău, ci doar păstrarea distanței, purtarea măștii sau spălatul pe mâini.

”Au fost discuții ample și au fost analizate toate variantele, s-a răspuns la întrebări. Timișoara a fost municipiul cu cea mai mare incidență dintre marile municipii din țară, a fost o creștere continuă. Există presiune pe sistemul sanitar și putem să ajungem să nu mai avem locuri. Singura metodă este limitarea mobilității, purtarea de mască, și igiena. Mulți au spus de ce să nu așteptăm să ajungem la 10 la mie. Pentru că așa e posibil ca Timișoara să iasă din carantină la 14 zile. Dacă așteptam să ajungem la 10 / 11 la sută, poate ar dura o lună”, a spus Arafat.

El a mai descoperit că dacă se carantinează doar unele localități și nu și cele periurbane, carantina nu are efect. Acestea vor fi acum tratate ca un tot întreg, va fi mai ușor de tratat inclusiv de către forțele de ordine. Interesant, la București nu există această soluție, acolo nu se aplică o carantinare pe o zonă metropolitană.

O altă veste anunțată de Arafat este creșterea numărului de vaccine acordate Timișoarei.

”Avem o tulpină care se răspândește mai ușor. Trebuie să fim foarte precauți. Va crește numărul de vaccine pentru Timișoara. dar trebuie să ținem cont că aceste vaccine nu au efect instantaneu, este o a doua doză, sunt câteva zile, durează ceva până sunt efective. În timpul weekendului vor fi măsuri mai dure, rămân deschise doar magazine alimentare, farmacii, mall-urile vor fi deschise doar în timpul săptămânii. Apelul pe care îl fac către populație este să respecte aceste măsuri. Ieșiți numai dacă trebuie”, a mai declarat Raed Arafat.

Noul prefect, Zoltan Nemeth, a anunțat decizia care va elimina una dintre nemulțumirile manifestate de locuitorii comunelor periurbane, anume acele filtre de poliție aflate la granița teoretică dintre localități și Timișoara, filtre care și-au dovedit inutilitatea totală, aducând doar blocarea traficului rutier.

”În mod real pot înțelege aceste mulțumiri. S-au analizat ordinele anterioare și s-a decis să fie o carantină unitară. Nu vor mai exista filtre între Timișoara și comune. Filtrele vor fi în exteriorul zonei carantinate. Carantina va dura 14 zile și vor intra în vigoare din data de 8 martie, ora 0, deci în noaptea de duminică spre luni. Anumite măsuri generale. Putem spune că este doar o semicarantină, dacă era carantină totală nimeni nu ieșea și nu intra din zona carantinată. Am discutat cu domnul Gheorghiță și avem promisiuni de vaccinuri mai multe acordate, ca zonă de risc. Măsurile concrete impun în weekend ca centrele comerciale să rămână închise. În cadrul acestora vor funcționa doar magazinele alimentare, farmaciile, cele cu hrană pentru animale. Școlile erau deschise pentru clasele primare, urmează ca Ministerul Educației și cel al Sănătățiisă emită un nou ordin, iar școala să se desfășoare exclusiv online. (…) Circulația va fi limitată, strict pentru motivele prezentate în decizie. Se închid terasele pentru că deplasarea la acestea nu e motiv de ieșit pe stradă, activitățile religoase vor fi permise doar în exterior. Sălile de fitness se vor închide din nou, sperăm că pentru o perioadă cât mai scurtă La magazine vor trebui asigurați 8 mp pentru fiecare client, reducând aglomerația în centrele comerciale. Trebuie să reținem că scopul restricțiilor nu e carantinarea ci de a lua măsuri concrete și clare de a reduce extinderea acestui virus. Nu aveam posibilitatea legală de a lua aceste măsuri, decât prin carantină. Scopul au fost măsurile, carantinarea fiind doar un mijloc”, a anunțat Nemeth.

Primarul Timișoarei, Dominic Fritz, spune că a votat introducerea carantinei ”cu inimă grea” și că azi a fost o zi tristă pentru Timișoara. El și-a manifestat din nou dorința de a deveni lider regional și a concluzionat că mediul politic național s-a îndepărtat prea mult de situația din spitale și a dat chiar sfaturi de măsuri de sprijin pentru cei afectați de pandemie, anume reducerea impozitului pe venit pentru cei care suferă din cauza restricțiilor, pentru perioada carantinei!

”Azi e o zi tristă pentru Timișoara. E nevoie de o frână de urgență, pentru a stopa acest virus. Măsurile de la nivel național nu sunt deajuns pentru a face față la Timișoara. Am votat cu inima grea. Doar așa putem să întrerupem acest lanț al infectărilor. Semnalele din spitale sunt grave, noua tulpină e extrem de violentă, numai așa putem stopa lanțul infectării. În fața acestei dinamici, nu vedem alt mijloc de a intra în normalitate. Limităm libertatea în zona metropolitană. Există o frustrare, înțeleg. Părinți. Cei din Horeca, doar acum ai început să-și revină și deja iar sunt închiși. Am ajuns la concluzia că e singura posibilitate în care putem păstra șansele economice pentru viitorul Timișoare. Nu trebuie să fie singura reacție. Extindem paturile ATI la Spitalul Municipal, vor organiza câteva paturi improvizate. Vom putea să suplimentăm din 15 martie cu și mai multe fluxuri vaccinarea. Dar , avem nevoie și de măsuri la nivel național, de a compensa pierderile. Timișorenii și cei din zona carantinată să fie scăzut impozitul pe venit pe perioada în care sunt afectați. Trebuie să avem un nou sens pentru pandemie. Diferența dintre vocea liderilor politici și situația din spitale a crescut foarte mult. Timișorenilor le cer să respecte măsurile decise. Să avem această carantină în aceste două săptămâni înseamnă că putem să scădem puternic rata de infectare”, a spus Dominic Fritz.

Share
Published by
Marcel Hoster

Recent Posts

Lasconi cu Băsescu, Ciucă cu… Dani Mocanu. Apelul la unitatea dreptei făcut de Bolojan a dat ceva roade

Cu exact o săptămână înaintea primului tur al alegerilor prezidenţiale, liberalul Ilie Bolojan, într-una din…

35 de minute ago

Programul de lucrări al SDM în ziua de 20 noiembrie 2024

Societatea Drumuri Municipale (SDM) face cunoscut programul zilei de 20.11.2024, unde se vor executa reparaţii…

2 ore ago

Avarie majoră la Aquatim. Se lucrează intens pentru reluarea furnizării apei/Update. Avaria a fost izolată

Aquatim anunţă existenţa unei situații critice apărute în timpul punerii în funcțiune a noii conducte…

11 ore ago

Universitatea de Vest Timișoara intră în Shanghai Ranking’s Global Ranking of Academic Subjects cu domeniul Psihologie

Universitatea de Vest din Timișoara (UVT) este pentru prima dată în topul domeniului de predare…

14 ore ago

Timișoara are primul viceprimar votat, Ruben Lațcău

Ruben Lațcău a fost votat, marți seara, în funcția de viceprimar al Timișoarei. În prima…

14 ore ago

Raoul Trifan despre Mircea Geoană: “Poți scoate omul din PSD, dar nu poți scoate PSD-ul din om”

Senatorul USR de Timiş, Raoul Trifan, afirmă că Mircea Geoană, promovat de PSD, ar fi…

16 ore ago