Opinii

Robu, crucile şi treptele catedralei

Un afiş provaccinare al Ministerului Sănătăţii în care apărea un desen stilizat al Catedralei Mitopolitane fără cruci însă a inflamat din nou unele spirite. (Ulterior, afişul a fost refăcut şi i-au apărut şi crucile.) E greu de crezut că, având atâtea treburi pe cap, ministrul Vlad Voiculescu a desenat afişul şi a ţinut neapărat să fie fără cruci. Ori să fi dat ordin în acest sens. Dar trec peste scest aspect.

Printre cei grav lezaţi de desenul cu pricina s-a numărat şi fostul primar Nicolae Robu, care s-a declarat chiar „agresat” de el. El a transformat chestiunea în notă politică, având o reacţie extrem de vitriolantă la adresa… „neomaxiştilor”. (Ştiţi idioţenia inventată de unii PSD-işti şi cozile lor de topor, cum că USR-iştii ar fi neormaxişti. Altădată erau corporatişti şi capitalişti venali.) E treaba lui Robu dacă vrea să mizeze pe electoratul „şoşocist” la următoarele alegeri pentru scaunul de primar al Timişoarei. Scrutin despre care fostul edil e convins c-o să fie mai apopriat după ce DNA o să-l ridice pe Dominic Fritz, după cum şi-a exprimat speranţa în mai multe rânduri.

Numai că în „logoreea” sa în scris apare o chestiune care, în mod normal ar trebui să i se întoarcă direct în cap. Fiindcă nu toată lumea uită, cum i-ar conveni lui Robu

“Cum își permite o instituție a Statului Român să folosească poza Sfintei Catedrale Mitropolitane -da, sfântă pentru orice timișorean, indiferent de credința sa, pentru că pe treptele sale s-a murit în Decembrie 1989 pentru libertatea de care beneficiem, de-atunci, cu toții!-, ciuntită de crucile de pe turlele sale?!”, a scris Robu, printre altele.

Nu ştiu ce legătură a avut Robu cu evenimentele din decembrie 1989, dar trebuie amintite două lucruri aici.

  1. Catedrala timişoreană a fost mai mult decât neospitalieră cu revoluţionarii timişoreni. Ea a fost închisă în faţa tinerilor care au murit astfel pe trepte, iar aici părerile sunt împărţite. Unii spun că a fost închisă la ordinul fostului mitropolit Corneanu, iar alţii îl arată cu degetul pe fostul coleg de USL al lui Robu, Ilie Sârbu.
  2. Singura legătură, dar singura, între catedrală şi revoluţionari au fost treptele clădirii şi nimica mai mult.

Şi ce să vezi aici? Acele trepte udate cu sânge au fost schimbate în 2013, la iniţiativa unui primar al Timişoarei numit… Nicolae Robu. Şi asta în pofida unor mari proteste ale societăţii civile care a invocat exact însemnătatea lor istorică. Pus atunci pe introdus kitsch-ul în toată Timişoara, Robu n-a dat înapoi şi a schimbat treptele, după pohta lui. Ulterior acele trepte istorice au fost descoperite într-o groapă de moloz la Şag, fiind recuperate de Universitatea de Vest.

Iar să urli acum precum Şoşoacă despre revoluţie, catedrală, trepte, sânge parcă e prea de tot. Chiar şi pentru Robu, care nu s-a ferit niciodată de ipostazele ridicole şi ipocrite.

Share
Published by
Ziaristul de (pe) terasa

Recent Posts

Dominic Fritz vs. Clanurile din Timișoara. Ce s-a mai recuperat pe lângă strada Cezar?

Strada Cezar, blocată de ani de zile, de clanurile Cârpaci și Stancu, a fost revendicată.…

13 ore ago

Cristian Moș – “ Îmi iau angajamentul că dacă nu voi respecta termenele proiectelor pe care le voi demara voi demisiona”

Când și-a anunțat intenția de a candida pentru funcția de primar s-a vehiculat că face…

13 ore ago

Primăria Timișoara și partenerii din programul campusului de învățământ dual se pun pe promovat acest sistem educațional

Cu banii asigurați pentru ridicarea unui campus pentru învățământ dual, Primăria Timișoara, împreună cu ceilalți…

13 ore ago

Alfred Simonis: Lupta pentru Institutul de Oncologie din Timișoara a fost cea mai grea

Institutul Regional de Oncologie Timișoara, care se va ridica pe Calea Torontalului, este cea mai…

14 ore ago

Cod galben de averse şi grindină. Banatul nu scapă de vremea rea

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis, miercuri, o atenţionare meteo Cod galben de averse, grindină…

15 ore ago

Timișorenii sunt așteptați să participe la evenimentele ocazionate de Ziua Europei.

Pe data de 9 mai, la Timișoara se va sărbători Ziua Europei. Casa de Cultură…

17 ore ago