Întâlnirea anunțată miercuri de Alin Nica, pe tema proiectului Timișoara – Capitală Europeană a Culturii a avut loc, în mediul digital, iar primarul Dominic Fritz anunță că a prezentat reprezentanților Comisiei Europene măsurile municipalității puse deja în funcțiune în sprijinul acestui important proiect. Printre deciziile așteptate în curând se numără reforma Asociației TM 2023, precedată de numirea unui nou Board și transparentizarea modului de cheltuire a banului public în cadrul acesteia. Totul pentru recâștigarea încrederii în acest proiect.
”Primarul Timișoarei a prezentat un set de măsuri pe care municipalitatea le-a luat și le va lua în perioada imediat următoare pentru a debloca activitatea Asociației Timișoara Capitală Culturală Europeană”, a anunțat municipalitatea timișoreană după întâlnire.
Totodată, Primăria Timișoara are o strategie clară în ceea ce privește proiectul Timișoara Capitală Culturală 2023, strategie care este în curs de implementare. La elaborarea ei colaborează grupul de experți de la Insula 42 și Helianthus Research, format din Corina Șuteu (fost ministru al Culturii), Oana Radu și Raluca Iacob. Prima acțiune asumată este o schimbare radicală în organizarea și funcționarea Asociației Timișoara Capitală Culturală Europeană, care va duce la relansarea programului cultural aflat în dificultate, inclusiv în contextul pandemiei Covid-19. Explicațiile sunt oferite, parțial, de Dominic Fritz.
„În 2016, desemnarea Timișoarei drept Capitală Europeană a Culturii a creat multe emoții și energii creative. Din păcate, în timp, aceste energii s-au estompat și este nevoie de un restart. Stagnarea în care se află asociația azi este cauzată de disfuncționalități majore: valul de demisii ale unor oameni valoroși, prevederi și proceduri statutare invalidate de instanță, lipsa unor proceduri transparente, precum și lipsa unui director artistic care să asigure implementarea viziunii artistice a programului cultural. În ultimele luni am lucrat la o strategie care va duce la redeschiderea asociației spre comunitate și spre sectorul cultural. Obiectivul nostrum este să redăm proiectul cetățenilor și astfel să creăm un entuziasm in jurul proiectului. Doar prin modificarea radicală a organizării și a modului în care funcționează asociația, aceasta poate să recâștige încrederea timișorenilor”, a declarat Dominic Fritz.
Pentru ca organizația care trebuia să fie ”căpitanul” proiectului de Capitală Culturală să fie susținută în continuare de primărie va fi necesară implementarea unor procedure clare și transparente în cadrul asociației, alegerea unui director artistic și schimbări la nivel executiv, mai spune Fritz.
Ce urmează în ceea ce privește această asociație? Multe, iar dacă schimbările vor avea loc, diferența ar trebui să fie vizibilă.
Printre pașii planificați se numără: Completarea Consiliului Director al asociației prin nominalizarea unor noi membri și aprobarea lor într-o ședință AGA (mai); Implementarea unor mecanisme clare și transparente de finanțare a asociației (iunie); Deschiderea AGA pentru primirea de noi membri din rândul comunității timișorene (iunie-iulie); Constituirea unei platforme colaborative pentru armonizarea finanțărilor publice și private în sprijinul TM2023 (iunie); Formularea unui timeline probabil de proiecte pentru perioada 2022-2024 (septembrie)
Fritz a comentat și pe tema anunțului că ar fi posibilă retragerea titlui acordat Timișoarei, prezentat miercuri de Alin Nica. Iar aceasta nu se poate, susține primarul.
”În contextul discuțiilor din spațiul public privind un risc de retragere a titlului, Dominic Fritz a dorit să clarifice acest aspect cu reprezentanții Comisiei Europene. Aceștia au afirmat că retragerea titlului nu s-a întâmplat în întreaga istorie a Capitalelor Culturale Europene și nu poate fi făcută de către Comisia Europeană, ci doar de către Ministerul Culturii din România care a desemnat orașul câștigător. Reprezentanții CE au subliniat că o asemenea decizie este extrem de improbabilă.”, se mai arată în anunțul primăriei.
SCM USV Timişoara nu a pierdut timp odată cu finalul sezonului competiţional. Campioana ţării la…
„De Crăciun ne-am luat raţia de libertate” era un celebru mesaj/slogan al Revoluţiei din 1989. O…
Primăria Timișoara pregătește dosarele pentru obținerea finanțării europene, respectiv a autorizației de construire pentru reabilitarea…
PPC Energie și PPC Energie Muntenia își actualizează platformele online de comunicare cu clienții. Astfel,…
Primăria Timișoara are din această săptămână patru cinematografe funcționale în subordine. Ultimul reabilitat și redevenit…
Consilierii locali timișoreni au aprobat, luni seara, în ultima ședință de plen a anului, proiectul…