Opinii

“Hoţii de proiecte” sau când istoria se repetă

O să încep prin a reda două citate, fără a menţiona cui aparţin. “NOUA MODĂ LA TIMIȘOARA: FURTUL DE PROIECTE! Între oameni civilizați, când o administrație este urmată de o alta, cea nouă continuă proiectele moștenite, iar meritele se împart în funcție de contribuțiile părților. Și eu am moștenit proiecte, implementându-le și venind pe lângă ele cu MULTE SUTE de altele, inițiate de mine împreună cu colegii mei de echipă, sute dintre ele și puse în practică, alte sute lăsate în diverse stadii drept moștenire “grea”, grea moștenire, într-adevăr”, este primul citat

 Şi al doilea: “Dl. (…), în loc să spună „mulțumesc” (sau cel puțin să aibă bunul simț să tacă dacă nu e capabil să recunoască și meritele altora), nu numai că nu a fost în stare să le pună pe toate în aplicare, dar și le-a asumat cu nerușinare pe cele realizate, a tăiat panglici susținând că datorită lui s-au întâmplat toate, că el este cel care modernizează Timișoara „în forță” și alte asemenea minciuni. «Greaua moștenire» pe care i-am lăsat-o lui (…) a constat în 37 de proiecte cu finanțare europeană. Aţi intuit corect, nici nu era foarte greu, prima declaraţie aparţine lui Nicolae Robu şi se referă la Dominic Fritz. Foarte probabil aţi realizat şi cui aparţine a doua, trasă parcă la indigo după prima. Este vorba de o declaraţie a fostului primar Gheorghe Ciuhandu şi se referă la – exact! – Nicolae Robu. În aceeaşi conferinţă de presă în care a vorbit de “minciuni” şi “neruşinare”, Ciuhandu a afirmat că i-a lăsat lui Rou proiecte de 170 de milioane de euro, succesorul său nefiind în stare însă să le valorifice pe toate.

Un alt aspect de luat în seamă este calitatea proastă a lucrărilor de reabilitare a centrului istoric și a malurilor Begăi sau depășirea termenelor, de care se face responsabilă tocmai administrația lui Nicolae Robu, care a selectat firmele de execuție”, mai spunea Ciuhandu, care a mai vrut să ştie un lucru: „Câte proiecte de modernizare/ dezvoltare cu finanțare europeană a pornit Administrația Robu de la zero, începând din 2012 și până în prezent, pe ce domenii, pe ce valoare și în ce stadiu se află derularea acestora?”. Atenţie, e vorba de anul 2018, adică la şase ani după prima învestire în funcţie a lui Robu. E important acest aspect fiindcă acelaşi Robu a clamat la cinci luni de la învestirea actulalui primar: “Dl. Fritz nu a venit cu absolut niciun proiect propriu! Absolut niciunul!”.

Fiindcă după ce l-a “demascat” pe Fritz că e agent al grupurilor de interese, poate chiar al serviciilor secrete, că a fost învestit ilegal, iar DNA o să vină să-l ridice, mai nou Robu îl atacă aproape zilnic pe actualul primar că… i-a furat proiectele.

Ce înţelegem de aici? Că, în timp ce Robu îi reproşează lui Fritz că îi continuă unele proiecte fără a-i aduce osanale, acelaşi Robu şi-a asumat (el spune “furt de proiecte”) toate cele moştenite de la Ciuhandu. Şi aici mai trebuie spus că unele proiecte lăsate lui Fritz au trebuit refăcute fiindcă erau proaste, fiind făcute în grabă din motive electorale.

Poate unii o să apună că Ciuhandu a mai exagerat puţin, deşi nu mai avea nicio miză politică. Iată însă ce spunea şi fostul rector al Politehnicii, Ioan Carţiş, după ce acelaşi Robu s-a lăudat cu proiectele şi realizările sale la UPT.: ,,Stimate D-le Prof Robu, Din lista de „realizări”, doar două vă aparțin în exclusivitate, și anume sala mică a senatului și parcul. La celelalte, gândite și inițiate de mine, ați avut contribuții doar la finalizare, (sala mare a senatului, biblioteca, bazinele de înot ). Cu referire la casele politehnicii, cred că le-ați zugrăvit doar. Mă rezum la atât, colegii din universitate cunosc realitatea. Fiecare persoana poziționată în funcții de conducere este dator sa facă aprecieri obiective, să respecte adevărul și, nu în ultimul rând, să fie modest”. Ori, deja când doi oameni îţi spun exact acelaşi lucru, poate e mai bine să mergi acasă nu să te antrenezi pentru alegerile viitoare. Sau măcar să te uiţi puţin în urmă ca să nu ajungi în situaţia ridicolă de-a reproşa altora un lucru pe care tui l-ai făcut cu vârf şi îndesat.

P.S. Apropo de “furturi”, una dintre cele mai ilare iniţiative ale lui Robu a fost să dea jos numele lui Ciuhandu şi să-l pună pe al său pe fântânile publice făcute de primul.

 

Share
Published by
Ino Ardelean

Recent Posts

Avertisment public de la ministrul Grindeanu: Nu pregătiți PUZ-uri pe mulți bani pe Lugoj – Filiași, nu veți fi plătiți

Prezent la Lugoj, Sorin Grindeanu, ministrul Transporturilor, a avertizat eventualii speculatori imobiliari să nu încerce…

14 ore ago

Timişoara trece după un meci dificil de Rapid şi rămâne prima la rugby

Meci intens, salvat de un final spectaculos. SCM USV Timişoara a învins mai greu decât…

16 ore ago

Anunţ exproprieri Moşniţa Nouă

Avand in vedere Hotararea nr. 223 din 25.09.2023 emisa de Consiliul Local al Comunei Moșnița…

19 ore ago

Dispensar uman modern pentru locuitorii din Ghiroda

Vineri, 17 mai, la Ghiroda s-a făcut recepția la Dispensarul Uman Ghiroda ,,Dr. Grațian Miclăuș’’.…

19 ore ago

La Moşniţa Nouă a fost recepţionată lucrarea de extindere a rețelei de canalizare

Reţeaua de canalizare din Moşniţa Nouă a fost executată cu fonduri europene, prin Programul Operaţional…

19 ore ago

Primul tramvai galben produs de turcii de la Bozankaya a ajuns la Timișoara. Vedeți cum arată/Foto

În perioada următoare, pe șinele de tramvai ale Timișoarei va apărea primul tramvai nou produs…

19 ore ago