Politica

Mihai Ritivoiu anunță tsunami-ul la Colterm și în buzunarul orașului. Timișoara ar putea pierde 200 de milioane de lei

Președintele interimar al PSD Timișoara, consilierul județean Mihai Ritivoiu, atrage atenția asupra unei probleme grave care va afecta Timișoara și societatea care se ocupă de sistemul centralizat de termoficare al orașului. Suntem în pericol să pierdem până la 200 de milioane de lei, pentru faptul că nu s-au achiziționat certificate verzi pentru poluarea produsă, dar și din cauza amenzilor care se vor aplica pentru că aceste certificate nu au fost cumpărate.

”Vreau să vă anunț, că văd că nimeni nu spune nimic, că ne apropiem de un tsunami săptămâna viitoare și, se pare că bomba Colterm va exploda. Se aude de declarațiile conducerii primăriei, de bugete echilibrate, de acțiuni integrate pe ani de zile, de strategii pe ani de zile, dar la Colterm va veni săptămâna viitoare un tsunami. Există un termen de 30 aprilie până la care 270.000 de certificate verzi trebuie cumpărate de Colterm în conformitate cu legislația europeană. Prețul pe bursă al acestor certificate este în acest moment de 44 de euro, prețul variază. La o valoare de 44 de euro discutăm de o valoare totală de 12 milioane de euro a acestor certificate, de 60 de milioane de lei. Colterm nu are acești bani, nici vorbă, ei nu au fost prinși nici ieri în bugetul primăriei. Ei au primit 90 și ceva de milioane de lei, dar pentru funcționare, nici nu știu dacă au voie să le dea acești bani pentru certificate verzi”, a anunțat, vineri, Ritivoiu.

Problema este că pentru neachiziționarea la timp a acestor certificate verzi urmează și aplicarea de amenzi, chiar mai mari decât valoarea certificatelor.

”Dacă nu se achiziționează aceste certificate până pe 30 aprilie discutăm de o amendă de 100 de euro pe un certificat, adică 27 de milioane de euro, adică 135 de milioane de lei. Până joi, dacă bomba cu ceas detonează, ne va costa 200 de milioane de lei gaură în buget, 135 de milioane și 60 de milioane certificatele. Nici nu îmi dau seama dacă în aceste condiții, cu trei zile înainte și cu Trezoreria care lucrează cum lucrează, mai pot să ajungă banii și dacă prin nu știu ce minune guvernul le-ar da banii. Nu știu cum guvernul poate da banii direct unei regii. Situația este halucinantă. Noua conducere a Colterm a avut șase luni de zile să ia act de aceste chestiuni, s-au discutat în consiliul de administrație, în adunarea generală. Deci se știa de ele, dar nimeni nu v-a spus, vi le spunem noi acum. Sunt îngrozit de ce se va întâmpla săptămâna viitoare. Dacă se știe de această chestiune și riscăm 135 de milioane de lei amenzi, nu știu cum am putea trece un buget și cum oamenii aceștia pot dormi noaptea. Trece eventual cu bicicleta pe trecerea de pietoni domnul Fritz, în loc să ia o măsură, oricare ar fi aceasta, măcar să fie conștient de gravitatea situației”, a mai declarat Ritivoiu.

 

Share
Published by
Marcel Hoster

Recent Posts

Programul de lucrări al SDM în ziua de 20 mai 2024

Societatea Drumuri Municipale (SDM) face cunoscut programul zilei de 20.05.2024, unde se vor executa reparaţii…

40 de minute ago

Bază ca afară la Urseni. Sărbătoarea comunităţii Moşniţa/FOTO

Cea mai nouă bază sportivă din judeţul Timiş a fost inaugurată cu mare fast la…

14 ore ago

Anvelope în flăcări. Incendiu puternic duminică la amiază

Duminică, 19 mai, aproape de ora 12, ISU Timiş a fost solicitat să intervină pentru…

17 ore ago

Spectacol şi mulţi căluţi putere şi femei pricepute în arta condusului la Women Rally 2024 – Timișoara

La Timișoara a avut loc prima etapă a Campionatului Național Women Rally – Bosch Car…

18 ore ago

Noaptea Muzeelor a fost, pe vreme de seară, și la Muzeul Național al Banatului/Foto

Ediția din acest an a Nopții Muzeelor a fost întâmpinată în acest an la Muzeul…

18 ore ago

Reabilitarea căii ferate dintre Caransebeș și Arad scârțâie. Ministrul Transporturilor cere un ritm accelerat al lucrăilor

Dacă pe partea de infrastructură rutieră investițiile pentru dezvoltare merg bine, pe partea de infrastructură…

19 ore ago