Managerul Institutului de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” din București, Beatrice Mahler, a atras atenția asupra unor noi semne ale infectării cu coronavirus care trebuie atent monitorizate.
Somnolența, scăderea apetitului și senzația că e ceva care ține pieptul pot apărea singure sau asociate cu celelalte simptome deja cunoscute. Acestea sunt semnale de alarmă că starea se poate deteriora spre o formă severă de boală.
„Până acum, pacienții care erau confirmați cu infecție SARS-CoV-2 trebuiau să își monitorizeze saturația (de oxigen n.r.) și oarecum scăderea saturației era concordantă cu riscul de evoluție către o afecțiune severă. Am observat în ultimele săptămâni că persoane vârstnice, persoane cu comorbidități nu au neapărat ca prim semnal de evoluție nefavorabilă scăderea saturației, ci unii pot să devină somnolenți, unii pot să aibă o scădere a apetitului, să nu mai aibă poftă de mâncare, să nu mai dorească să mănânce ceva, sau să aibă doar o senzație de constricție toracică, ca și cum nu ar putea respira liber, ceva le ține pieptul”, a subliniat Beatrice Mahler în Ediție specială 13.00, la TVR.
„Aceste simptome pot să apară singure sau cumulate sau asociate celorlalte simptome pe care le cunoaștem deja – cu febră, lipsa gustului, lipsa mirosului, starea generală alterată, dureri musculare, însă aceste trei simptome asociate trebuie să ridice suspiciunea de risc de evoluție spre o boală severă și persoanele respective să sune la 112, să ceară un consult într-un spital”, a adăugat medicul.
„O persoană care este simptomatică trebuie să solicite un diagnostic în primul rând prin serviciul de ambulanță. În al doilea rând, este extrem de important, dacă simptomatologia persistă, să se gândească la faptul că nu neapărat trebuie să fie sau poate să fie vorba de COVID, poate să fie vorba de orice altă afecțiune, și am să vă dau un exemplu o febră care persistă poate să indice existența unei tuberculoze pulmonare, deci avem și alte patologii, nu toți bolnavii au COVID, trebuie să nu uităm de această categorie de bolnavi și să le acordăm asistență. Cert este că orice simptom, orice stare de boală trebuie să fie evaluată într-un cabinet medical și, mai mult decât atât, îmi doresc ca pacienții să aibă încredere în sistemul de sănătate, în medicii care sunt în cabinetele lor, să apeleze cu încredere la acest consult – în momentul în care, după o primă evaluare, simptomatologia nu se ameliorează, nevoia de reevaluare este obligatorie. Putem avea, într-adevăr, și forme de COVID care să fie mai greu de diagnosticat, dar, să nu uităm, putem să avem și alte tipuri de afecțiuni cronice care pot să pună în pericol viața pacienților dacă ele nu sunt diagnosticate la timp”, a explicat Beatrice Mahler.
Sursa: TVR
Cu exact o săptămână înaintea primului tur al alegerilor prezidenţiale, liberalul Ilie Bolojan, într-una din…
Societatea Drumuri Municipale (SDM) face cunoscut programul zilei de 20.11.2024, unde se vor executa reparaţii…
Aquatim anunţă existenţa unei situații critice apărute în timpul punerii în funcțiune a noii conducte…
Universitatea de Vest din Timișoara (UVT) este pentru prima dată în topul domeniului de predare…
Ruben Lațcău a fost votat, marți seara, în funcția de viceprimar al Timișoarei. În prima…
Senatorul USR de Timiş, Raoul Trifan, afirmă că Mircea Geoană, promovat de PSD, ar fi…