Klaus Vaterland

Ura și la gară! Liberalii și progresiștii nu se trag de șireturi, că doar n-au guvernat împreună

Te poți lupta politic până la epuizare, tu, liberal cu tine, userist, dacă ar fi de stabilit chestiuni de-o importanță colosală în viitorul țării, grinzi de rezistență ale guvernării, linii roșii ce nu pot fi depășite. E de înțeles să nu cedezi când e vorba de porunci din biblia democrației, dar să te cerți așa aiurea când știi bine că electoratul tău alta așteaptă de la tine: să muncești pentru el împreună cu partenerii de coaliție, îți place sau nu-ți place, tu liberal și tu userist, să vă împotriviți modului de a face politică al PSD-ului.

Regionalizare, tot felul de autonomii, modificarea Constituției, legi electorale în sensul revenirii la alegerea primarului în două tururi, corectarea legilor justiției, desființarea secției speciale din justiție, campania de vaccinare, controlul restricțiilor în pandemie, fondurile europene, digitalizarea, toaletarea aparatului birocratic, o grămadă de treabă aveau oamenii ăștia pentru care să cadă de acord. Nici n-au prea ajuns în treaba pentru care au fost aleși cu gândul la o guvernare pe patru ani, că ei cu greu se stăpânesc să se facă praf unul pe celălalt. Spre deliciul unei opoziții oricum înzestrate cu harul manipulării, chiar și fără să-i dai motive serioase să-ți taxeze neseriozitatea.

Din păcate, prostia asta în stare mai pură decât cocaina bună a cam dominat peisajul cu cei doi aliați la guvernare, ba chiar s-a urcat la cap unora din arcul politic PNL-USR. Le-a plăcut copios, parcă miza era un fel de vedetism politic, dădea bine la gașcă, făceai puncte dacă mușcai cu toată dantura de fundul adversarului politic cu care ești condamnat să-ți câștigi pâinea și să le-o faci mai bună ălora din popor. Fie că a fost vorba de scandaluri la nivel național, alimentate de premier, viceprim-ministru, membri ai cabinetului, fie că sportul ăsta se juca acasă, în circumscripție.

Să ne amintim de problemele de acasă. Șeful CJ Timiș, liberalul Nica a ținut în șah organizarea coaliției județene până nu i s-au aliniat planetele în executivele orășenești, comunale și până nu a văzut sacii în căruța alegerilor generale. De mirul lumii, am trecut anul ca să putem avea viceprimar și vice la consiliul județean. Apoi, când trăgea un lider central o bășină în marele jihad anti-PNL sau anti-USR, hopa și la noi câte o declarație de mare anvergură. Carantina a fost iarăși o bucurie pentru „războinici”, apoi liberalii au tras ei concluzia că municipalitatea useristă n-a mai dat bani pentru proiectul Capitalei Culturale Europene, ba invers, din partea Timișoarei s-a văzut că Internele nu ajută Timișoara cu migranții… parcă mai cu poftă critici când critici partenerul.

Zilele trecute vicepreședintele Cristian Moș al CJT, șeful filialei județene USR, a clarificat cum e cu iubirea. Cică nu se iubesc PNL cu USR și nici USR cu PNL, de parcă le-a cerut cineva asta, dar că „dincolo de ură” au preocupări pentru contrucția unor proiecte. „Ura” asta imbecilă ajunge din păcate și la electorat, ca mâine poimâine să nu se mai poată vedea ochi în ochi fără să și-i scoată liberal cu userist, oameni care au participat anii trecuți la aceleași mitinguri de protest, ba chiar să devină rezonabilă împrietenirea partidului preferat cu PSD în diferite formule locale, vezi Iașiul. Acolo unde USR e comparat cu PSD-ul lui Dragnea, culmea, de către unul cu apucăturile lui Dragnea.

Apoi am aflat de la un userist de bine, viceprimarul Timișoarei Ruben Lațcău, că Muzeul Banatului este praf, iar el este praf pentru că liberalul Nica nu se ocupă, ba pe-a mă-sii de liberal, dacă tot s-a pus să critice executivul muncipal condus de Dominic Fritz. Dacă liberalii își țineau gura, poate că era OK cu renovarea muzeului, dar așa nu, e foarte nașpa. Nu numai la noi se umflă fasolea. Clotilde Armand, primarul de la „Unu” bucureștean a anunțat grav că la sediul PNL din Modrogan se ridică ceva ilegal, dar pentru treaba asta atât de ușor putea obține clarificări fără să se minuneze atâta în presă, încât chiar te întrebi până unde vor ajunge oamenii ăștia cu pofta de ceartă și ce au de gând cu noi, alegătorii.

Această coaliție e plină de „ben-onii ardeleni” și care doar regretă perioada USL, ori chiar și-au pus în cap s-o repete. Sunt atât de inconștienți să nu-și dea seama că nu câștigă nimic, dar nimic-nimic să se muște zilnic de fund cu partenerul de guvernare, mai ales că viitoarele alegeri vin abia peste patru ani? Veninul ăsta se poate scuipa și fără să cauți expunerea la public. Poate că la nivelul liderimii celor două partide cearta asta poate fi urmată de o împăcare în interesul rămânerii lor la guvernare, dar cum cobori eșaloanele și-ajungi la bază, disputele dintre activiștii și simpatizanții liberali ori useriști se derulează cu o ură sinistră. N-am văzut o învârtoșare mai tâmpită decât cea a unui userist împotriva unui liberal și a unui liberal împotriva unui userist. Și ce-i mai place asta lui Simonis!

Share
Published by
Eugen Sasu
Tags: ceartapnlusr

Recent Posts

Dominic Fritz vs. Clanurile din Timișoara. Ce s-a mai recuperat pe lângă strada Cezar?

Strada Cezar, blocată de ani de zile, de clanurile Cârpaci și Stancu, a fost revendicată.…

15 ore ago

Cristian Moș – “ Îmi iau angajamentul că dacă nu voi respecta termenele proiectelor pe care le voi demara voi demisiona”

Când și-a anunțat intenția de a candida pentru funcția de primar s-a vehiculat că face…

15 ore ago

Primăria Timișoara și partenerii din programul campusului de învățământ dual se pun pe promovat acest sistem educațional

Cu banii asigurați pentru ridicarea unui campus pentru învățământ dual, Primăria Timișoara, împreună cu ceilalți…

15 ore ago

Alfred Simonis: Lupta pentru Institutul de Oncologie din Timișoara a fost cea mai grea

Institutul Regional de Oncologie Timișoara, care se va ridica pe Calea Torontalului, este cea mai…

16 ore ago

Cod galben de averse şi grindină. Banatul nu scapă de vremea rea

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis, miercuri, o atenţionare meteo Cod galben de averse, grindină…

17 ore ago

Timișorenii sunt așteptați să participe la evenimentele ocazionate de Ziua Europei.

Pe data de 9 mai, la Timișoara se va sărbători Ziua Europei. Casa de Cultură…

19 ore ago