Politica

Vlad Voiculescu: “Am crezut că am ieşit din epoca epoleţilor, a specialilor. Cred că şi aici m-am înşelat”

Fostul ministru al Sănătății Vlad Voiculescu a susținut, astăzi, prima sa conferință de presă după ce a fost demis de premierul Florin Cîţu. Voiculescu l-a atacat dur pe premier,  sugerând printre altele că acesta a făcut jocul sistemului din sănătate când l-a demis.

Vlad Voculescu s-a plâns de lipsa de comunicare cu premierul Florin Cîţu, afirmând că acesta le ştie pe toate şi „s-a transformat în primul epidemiolog al țării”. El a mai spus că o mare miză a demiterii sale sunt cele nouă miliarde euro gestionate de casele judeţene de sănătate, une sunt numiţi oameni politici care răspund doar la comenzi politice. Ori aici urmau să fie organizate concursuri pentru funcţiile de directori. De asemenea, el a spus că a devenit victimă şi pentru că ar fi produs tansparenţă în minister.

Cele mai importante declaraţii ale lui Voiculescu:

“Aș vrea să le mulțumesc din nou celor care duc greul zilele astea, mă gândesc la medici, la asistente, la ambulanțieri, inclusiv la foarte mulți manageri de spital. Aș vrea apoi să mulțumesc echipei de la Ministerul Sănătății, care a venit alături de mine și a rămas parțial la MS astăzi, Aș vrea să îi mulțumesc în mod deosebit doamnei doctor Andreea Moldovan, un om și un profesionist impecabil.”

“Sunt aici să vă spun, și m-am gândit mult, aș prefera să fiu cât se poate de sincer și să spun că în continuare mi-e teamă pentru oamenii din țara asta, pentru cei care au nevoie de ajutor, care sunt văzuți de politicieni pur și simplu ca electorat, mi-e teamă de oamenii din sistem, care așteptau de multă vreme o schimbare, care au văzut că dacă superi sistemul, nu mai are nevoie de argumente pentru a te elimina.”

“Aveam experienţa din 2016 şi totuşi am văzut vulnerabilităţi şi probelme înfricoşătoare, de la nivelul instituţiilor centrale şi din teritoriu, pentru ca vorbesc despre neputinţa coordonarii, a unui sistem de a-şi servi cetăţenii.”

“Am preluat un MS in colaps şi se vorbeşte mult despre imaginea unui ministru sau al altuia, despre capabilitatile de comunicare. Sunt foarte importante pentru că vrem să transmitem mesaje potrivite către oameni, adevărul, dar în acelaşi timp instituţii nu se construiesc doar prin imaginea cuiva, doar prin comunicare-“

“Am considerat că alegerile au trecut şi că suntem în guvern o echipă, care vrea să construiască.”

“Cred că am greşit în anumite aspecte şi când m-am aşteptat la o anumită decenţă în vremuri când oameni mor în fiecare zi, când m-am aşteptat la decenţa din partea unor politicieni şi de o anumită parte a presei cred că am greşit.”

“Cred că în general România are nevoie de politiceni care sa acţioneze în interesul oamenilor.”

“Am crezut că am ieşit din epoca epoleţilor, a specialilor. Cred că şi aici m-am înşelat, mai avem ceva drum până acolo. Dar suntem siguri că acesta este drumul.”

“România, o ţară care şi-a asumat un anumit nivel de transparenţă, un guvern investit cu doar câteva luni în urmă în care ideea că toţi suntem egali în faţa legii şi a statului, era una dintre valorile de bază, ne-am pomenit cu un corp de control care a aruncat în spaţiul public acuzaţii neîntâlnite în lumea civilizată. Un guvern care transmite către parchet lucruri pe care nu le transmite public.”

“Un premier care dă un semnal, semnalul că pentru orice om din sistemul de sănătate este că dacă vrei să aperi interesul public, daca vrei transparenţă, daca vrei să oferi informaţii publice, trebuie să te temi. Pentru că dacă deranjezi pe cine nu trebuie, sistemul va acţiona împotriva ta cu tot ce are.”

“Gestionarea pandemiei aşa cum s-a petrecut în ultimele luni a avut parte de câteva episoade pe care publicul le-a realizat mai puţin. Premierul României nediscutând aproape niciodată cu MS. Premierul lansând targeturi, ţinte, fără să discute cu nimeni. Premierul României transformându-se în primul epidemiolog al ţării, vorbind de lucruri pe care nu le cunoaştea, pe care nu le-a discutat cu experţii.”

“Fiecare accident din sistemul sanitar a fost manipulat, folosit politic de către opoziţie, sigur, este firesc, ce este nefiresc e că parteneri de coaliţie să folosească accidente sau moduri mai putin perfecte de a aborda o situatie precum cele de la Foişor, respectiv de la Babeş, lucruri care nu ţineau de MS.”

“În final ne-am pomenit cu un premier care îşi bate joc de munca unei echipe, pe care şi-a permis să o ”evalueze” exact ca Tudorel Toader acum câţiva ani.”

“Vă spun că există indicii că există o diferență. Că sunt mai puține decese raportate. Vorbim de o statistică și o metodologie care trebuie clarificată.”

“Aveți vreo îndoială că există interese financiare la Casele Județene de Asigurări de Sănătate?”.

 

 

Share
Published by
Alex Nestor

Recent Posts

Lasconi cu Băsescu, Ciucă cu… Dani Mocanu. Apelul la unitatea dreptei făcut de Bolojan a dat ceva roade

Cu exact o săptămână înaintea primului tur al alegerilor prezidenţiale, liberalul Ilie Bolojan, într-una din…

53 de minute ago

Programul de lucrări al SDM în ziua de 20 noiembrie 2024

Societatea Drumuri Municipale (SDM) face cunoscut programul zilei de 20.11.2024, unde se vor executa reparaţii…

3 ore ago

Avarie majoră la Aquatim. Se lucrează intens pentru reluarea furnizării apei/Update. Avaria a fost izolată

Aquatim anunţă existenţa unei situații critice apărute în timpul punerii în funcțiune a noii conducte…

12 ore ago

Universitatea de Vest Timișoara intră în Shanghai Ranking’s Global Ranking of Academic Subjects cu domeniul Psihologie

Universitatea de Vest din Timișoara (UVT) este pentru prima dată în topul domeniului de predare…

14 ore ago

Timișoara are primul viceprimar votat, Ruben Lațcău

Ruben Lațcău a fost votat, marți seara, în funcția de viceprimar al Timișoarei. În prima…

14 ore ago

Raoul Trifan despre Mircea Geoană: “Poți scoate omul din PSD, dar nu poți scoate PSD-ul din om”

Senatorul USR de Timiş, Raoul Trifan, afirmă că Mircea Geoană, promovat de PSD, ar fi…

16 ore ago