Zâmbete amare

Cât îi costă pe români candidatura lui Ludovic Orban la şefia PNL. Sau scopul care nu scuză mijloacele

După pandemia de coronavirus, care încă nu a trecut, în pofida „marii eliberări” din weekend-ul trecut, o altă mare problemă face ca revenirea la o oarecare normalitate să fie amânată. Şi mă refer aici la alegerile interne care au loc în acest an, atât în PNL, cât şi USR PLUS. Ori războiul surd dintre cele două formaţiuni aflate la guvernare este generat şi de aceste alegeri. Spre deosebire de electoratele celor două partide, care îşi doresc concordie, foarte mulţi membri ai PNL văd în USR PLUS principalul adversar, reciproca fiind la fel de valabilă. Iar liderii PNL şi USR PLUS asta livrează: război şi declaraţii belicoase la adresa colegilor de guvernare. Şi asta doar ca să dea bine la colegii de partid în perpectiva alegerilor.  

Evident, acest conflict perpetuu nu are cum să aibă efecte pozitive asupra guvernării. În acest context, la altceva vreau să mă refer însă mai jos, mai exact la alegerile interne din PNL. Ludovic Orban nu a fost un premier rău. Într-o perioadă furtunoasă nu doar pentru România, ci pentru întreaga lume, a reuşit cumva să ancoreze la mal corabia numită România. Sigur, cu unele poticneli, cu unele măsuri populiste, chiar şi cu câteva intervenţii ale preşedintelui. Să nu uităm că, inclusiv la nivelul infrastructurii, s-a investit într-un an extrem de dificil din punct de vedere economic mai mult decât atunci când economia bubuia în perioada PSD.

O mare problemă însă la Orban este selecţia oamenilor pentru diverse funcţii la stat. O problemă pe care a avut-o şi ca premier-preşedinte de partid, iar acum ca preşedinte – candidat la un nou mandat în fruntea PNL. Iar în această chestiune, Orban are numai reflexe PSD-iste. Respectiv, voturile unor filiale judeţene sau ale unor baroni locali sunt răsplătite cu funcţii extrem de importante la stat. Cel mai recent caz este cel al Televiziunii Române, acolo unde în extrem de imporantul post de director general interimar a fost numită o jurnalistă mediocră de la TVR Craiova, dar susţinută de PNL Dolj. Ori aşa ceva nu s-a întâmplat absolut niciodată. Nici măcar PSD-ul nu a coborât atât de jos ştacheta în privinţa TVR, încât să numească acolo o specialistă în „consumul fantastic de energie” al vrăjitoarelor. Nu mai discut de crasa ofensă la adresa profesioniştilor (da, mai sunt) din televiziunea publică, dar şi o sfidare la adresa tuturor românilor care îşi plătesc taxa TVR. Ca să nu mai spun că preferata liberalilor, Ramona Săseanu, a căzut în mod ruşinos două concursuri organizate de TVR Craiova, remarcându-se şi acolo cu sintagma „municipii de judeţ”.

Câte voturi şi-a antamat Orban prin această numire halucinantă? Probail la fel de multe cum a calculat şi la Iaşi, acolo unde cuplul penal Alexe – Chirică s-a comportat exact ca nişte baroni PSD-işti. Aşa am descoperit acolo şi „animalul politic” de la Ape, angajator de chelneriţe şi manichiuriste (nu că nu ar fi meserii norabile) în posturi importante. Dar „baronul” de Caraş-Severin, Marcel Vela, oare câte voturi a promis pentru ca fiica sa vitregă să fie unsă vicepreşedinte al Agenției Naționale pentru Arii Naturale. Şi aceasta, la un concurs pe bune, pentru a ajunge notăriţă, a luat nota 2,17! Şi asta nu e totul, mama fetei, partenera de viaţă a lui Vela, are interese într-o firmă care vrea să construiască patru microhidrocentrale într-o arie naturală protejată. Şi pentru asta are nevoie de acceptul semnat al fiicei! Oribil, de-a dreptul!

Am dat la întâmplare trei exemple, care reprezintă un vârf al isberg-ului, fiindcă astfel de lucruri sunt mult, mult mai numeroase. Este exact acelaşi model de “meritocraţie” pe care-l promova şi PSD, dacă nu chiar mai rău. Proabil, şi-o fi zicând şi Orban că scopul scuză mijloacele. Dar scopul lui Machiavelli, de la care vine această sintagmă, chiar era unul nobil: unificarea Italiei. Care e scopul lui Orban, pentru care lasă atât pârjol în urma lui? Să rămână preşedintele PNL, crezându-se probabil providenţial, atât pentru partid, cât şi pentru ţară. Nu spun, ar fi şi ăsta un scop nobil, dar numai dacă l-ar avea drept contracandidat pe Rareş Bogdan, de exemplu. Dar nu e cazul…

Share
Published by
Ino Ardelean

Recent Posts

Parcările acoperite pentru biciclete, inițiate de Moș, au acum o soluție. Nica și Fritz sunt colaboratori politici, proiectul nu se mai blochează

Cristian Moș, candidat independent la funcția de primar al Timișoarei, își poate vedea acum unul…

3 ore ago

UMB e în concediu, dar pe Centura Sud se lucrează în continuare

Zilele de Paști au adus o scădere a activității de pe șantierul Centurii Sud. Muncitorii…

3 ore ago

Titu Birceanu poate rămâne președintele Biroului Electoral de Circumscripție Timișoara

Biroul Electoral de Circumscripție Timiș a respins contestația formulată împotriva preşedintelui Biroului Electoral de Circumscripție…

4 ore ago

Raoul Trifan, despre legea combaterii evaziunii fiscale: “Pe lângă Iohannis, Dragnea era un amator”

Senatorul USR de Timiş, Raoul Trifan, afirmă că legea promulgată, vineri, de preşedintele Klaus Iohannis,…

4 ore ago

Viceprimarul Cosmin Tabără, trimis la ascuțit creioane, după ce rămâne și fără bazele sportive

Primarul Dominic Fritz a decis că e timpul ca viceprimarul său liberal să treacă efectiv…

6 ore ago

Alfred Simonis solicită sancționarea grupurilor politice ale Alianței Dreapta Unită și ai AUR pentru circul de joi noaptea, din Piața Unirii

PSD Timiș atacă Alianța Dreapta Unită și spun că liderii locali ai acesteia folosesc circul…

8 ore ago