Administratie

Consiliul Județean Timiș, pus la aprobări birocratice pentru a putea avea un steag al județului

Consilierii județeni timișeni vor avea de aprobat, la următoarea ședință de plen, o serie de … hârtii cu prevederi birocratice, pe care Ministerul Dezvoltării le solicită pentru a aproba steagul și sigiliile județului Timiș. Conform proiectului de hotărâre, pentru ca steagul să devină ”oficial”, cei de la minister cer tot felul de aprobări, de la o hotărâre a CJT, până la asumarea steagului de prefectul de Timiș.

”PROIECT DE HOTĂRÂRE privind aprobarea modificării și completării art. 1 al Hotărârii Consiliului Județean Timiș nr. 242/27.11.2019 privind aprobarea modelului steagului județului Timiș și sigiliilor Consiliului Județean Timiș, precum și a Normelor de expunere a stemei României și stemei județului Timiș, de arborare a steagului județului Timiș și de folosire a sigiliilor”, se numește documentul trimis la dezbatere consilierilor județeni. Forma finală a steagului există deja din luna noiembrie a anului precedent, dar la începutul lui februarie Ministerul Dezvoltării a trimis înapoi la CJT o adresă care confirmă că în România birocrația maximă la nivel administrativ e sfântă. Prin această adresă se cer pentru aprobarea steagului:

”Emiterea unei noi Hotărâri a Consiliului Județean Timiș, (…)Refacerea conținutului cap. II de la Memoriul justificativ, care trebuie să fie identic cu cel din Anexa nr. 2 de la noua Hotărâre a Consiliului Județean Timiș, care include ”Adresa prefectului privind exercitarea controlului de legalitate, Imaginea color a proiectui de model de steag (avers/revers), Declarația pe propria răspundere a președintelui Consiliului Județean Timiș potrivit căreia stema județului Timiș folosită pe steagul heraldic este cea aprobată prin Hotărârea Guvernului nr.541/2002, publicată în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 396 din 10.06.2002”. Deci o grămadă de aprobări.

Dar iată cum este definit steagul județului în cadrul memoriului aferent.

”Steagul Județului Timiș are formă dreptunghiulară. Lățimea steagului este egală cu 2/3 din lungimea acestuia. Forma și dimensiunile steagului județului Timiș sunt cele stabilite, în condițiile legii, pentru drapelul României. Steagul este alb. În partea superioară a dreptunghiului se înscrie cu litere majuscule de tipar de culoare roșu vermion, cuvântul ROMÂNIA. În interiorul dreptunghiului se reproduce întocmai stema județului Timiș. În partea inferioară a dreptunghiului se înscriu cu aceleași caractere de culoare albastru cobalt cuvintele JUDEȚUL TIMIȘ. Dimensiunile acestor litere vor fi mai mici decât cele folosite pentru cuvântul ROMÂNIA”, se spune în documentația aferentă proiectului de hotărâre.

Este stabilită și o descriere amănunțită a stemei.

”Stema județului Timiș se compune dintr-un scut tăiat. În partea superioară, pe camp roșu, un leu din aur ieșind din crenelurile unui zid din aur zidit. Leul ține o sabie încovoiată, cu vârf lat, din argint. În colțul din dreapta sus se află un soare din aur, iar în stânga sus, o lună din argint în creștere. În partea inferioară, pe câmp albastru este reprezentată o fascie undată din argint. Leul cu braț înarmat, caracteristic Banatului Timișan, simbolizează apărătorii ținutului și ai creștinătății împotriva armatelor otomane; leul poartă sabia victorioasă a lui Pavel Chinezu, comite de Timiș. Zidul din aur simbolizează cetatea Timișoarei. Soarele din aur simbolizează, prin poziția sa, țelurile înalte pentru care au luptat eroii acestui ținut. Luna din argint reprezintă perechea soarelui. Fascia undată din argint, pe camp albastru, simbolizează râul Timiș, cel care dă numele județului. Semnificația culorilor modelului de steag. Albul ales pentru steag semnifică puritate și pace. Timișoara, reședința județului, odinioară un mare centru militar a devenit în anii postrevoluționari un oraș al păcii, toleranței și înțelegerii între bănățenii de diferite naționalități și confesiuni religioase. Această toleranță caracterizează întreg județul, cu rădăcini adânci în istorie”, se mai spune în documentație.

Share
Published by
Marcel Hoster

Recent Posts

Universitatea Politehnica Timișoara şi Universitatea de Vest mai bifează un top internațional de specialitate

Times Higher Education (THE) a lansat prima ediție a Interdisciplinary Science Ranking (ISR), în colaborare…

9 ore ago

Pregătiri pentru cea mai importantă competiţie de padel a finalului de an, Cupa României

Dacă românii se pregătesc de alegerile prezidenţiale şi parlamentare, lumea padelului are un singur gând:…

10 ore ago

CJ Timiș a semnat contractele de execuție pentru reabilitarea a două școli speciale aflate în administrare

Consiliul Județean Timiș va investi în reabilitarea a două dintre școlile aflate în administrarea sa,…

12 ore ago

TIMPARK anunță eliberarea abonamentelor de parcare pentru anul 2025

Serviciul Public de Interes Local pentru Administrarea Parcărilor Publice din Municipiul Timișoara - TIMPARK anunță…

13 ore ago

Primul camion confiscat pentru abandonul ilegal de deșeuri în Timișoara. Dominic Fritz: “Căzut în propria groapă ilegală de gunoi”

Primăria Timișoara, prin Poliția Locală, a confiscat primul camion care debarasa deșeuri ilegal pe un…

13 ore ago

Vine iarna! Vremea se înrăutăţeşte şi în Banat, unde va bate vântul cu putere

Meteorologii au actualizat avertizările şi anunţă că vremea să înrăutăţeşte începând de joi noapte, fiind…

14 ore ago