Duminică, primarul Timișoarei, Dominic Fritz, a plimbat-o pe colega sa de partid, Anca Dragu, președintele Senatului României, prin Timișoara. I-a arătat frumusețile și perspectivele urbei, iar punctul forte al obținerii unui sprijin, cel puțin declarativ, pentru susținerea proiectului TM2023, a fost o înghețată ”făcută după rețete italienești, specifică Timișoarei” pe care edilul-șef i-a oferit-o oficialului venit în vizită în Banat.
Deși e evident că la nivel executiv Anca Dragu nu prea are ce influențe pozitive să manifeste pentru susținerea proiectului, un pic de lobby pozitiv nu strică. Totuși, președintele Senatului a vorbit și despre modificarea în parlament a legilor legate de TM2023. Ceea ce ar putea să arate că parlamentarii pot influența, cumva, legislația în domeniu, dar mai rămâne de văzut dacă aceasta se va și întâmpla, iar adaptarea la vremuri nu se va face direct la guvern.
„Sunt cele două OUG, una dintre ele, prin care s-a stabilit ca Timișoara să primească titlul, care a fost aprobată prin Legea 198/2019, trebuie actualizată și să ajungă în Parlament. Poate fi modificat inclusiv în Parlament. Aș vrea să mă asigur că aceste două legi, în special 51/1998 asigură cadrul de finanțare ferm, predictibil, clar pentru toată lumea. E fost complicat să lucrezi cu banul public, unii funcționari dau înapoi. În general, în aceste legi apar neclarități. Trebuie să fie clar felul în care se folosesc la comun fonduri private și publice. Ar trebui să atragem, poate, mai multe fonduri private”, a declarat Dragu, în cadrul unei conferințe de presă.
Fritz speră să profite de poziția care, teoretic cel puțin, este cea al doilea om în stat, pentru Anca Dragu și a vorbit despre susținerea dorințelor de finanțare multianuale.
„Pe lângă aspectele tehnice, am discutat și despre un lucru absolut crucial, și anume deblocarea finanțării multianuale, care presupune o modificare legislativă și care ne va permite să angajăm încă din acest an anumite evenimente care vor marca anul în care Timișoara va deține titlul de Capitală Culturală Europeană, Trebuie să ne luptăm pentru lucrurile care ne dor aici la Timișoara, de exemplu efortul nostru pentru un cadru legislativ mai bun la Timișoara Capitală Culturală Europeană, dar pe de altă parte vrem să prezentăm Timișoara ca un model pentru reformarea administrației în România. ”, a declarat și Fritz.
”Într-o pauză de înghețată făcută după rețete italienești, specifică Timișoarei, președinta Senatului a avut ocazia să vadă cu ochii ei potențialul enorm pe care îl are orașul, mai ales în contextul celui mai important proiect al orașului în acest secol, cel al Capitalei Culturale Europene. Noi, aici, în Timișoara, am pornit într-o nouă direcție pentru a debloca proiectul, dar avem nevoie de susținerea întregii administrații centrale, inclusiv a Parlamentului, pentru ca acest titlu să aibă impactul pe care ni-l dorim cu toții”, mai spune edilul.
Cetăţenii românii care în ziua votului pentru alegerile prezidențiale nu se află pe teritoriul României pot…
În vestul ţării este Cod Roşu de viscol puternic. Vineri dimineața, la ora 10.00, ca…
Divizionara secundă CSC Dumbrăvița intră în „ultima turnantă” a sezonului de toamnă din Liga 2.…
Vineri dimineața, polițiștii Secției 2 Urbane Timișoara au fost sesizați cu privire la faptul că,…
Nu doar la nivel naţional George Simion se bucură de susţinerea unor infractori, foşti sau…
În Iulius Town s-a inaugurat o școală dedicată pasionaților de muzică, celor care își doresc…