Șeful Direcției de Sănătate Publică Timiș, Flavius Cioca, e ferm convins că în toamnă ne vom confrunta cu un nou val de epidemie de coronavirus. Deocamdată doar 20 la sută din totalul timișenilor a primit și cea de a doua doză de vaccin, iar pentru a fi protejați prin intermediul a ceea ce se numește imunitate colectivă procentul trebuie să urce la jumătate din totalul populației.
Populația totală a județului Timiș, de aproximativ 774.000 de persoane, până în acest moment au fost folosite 338.000 de doze. Numărul persoanelor care au beneficiat și de rapel se ridică însă la 153.000, a anunțat Cioca în cadrul Colegiului Prefectural de joi.
„Este extrem de important să se înțeleagă că și cine a făcut Covid-19 acum câteva luni nu are de fapt protecție împotriva bolii decât într-o mică măsură și merită să se vaccineze. Vom accentua această campanie. Am avut ieri o discuție cu domnul Mihai Iacob, președintele Medicilor de Familie Filiala Timiș, și vom concepe împreună o campanie în așa fel încât în mediul rural să fie mai mulți medici de familie care vaccinează, pentru că acolo accesul este ceva mai greu”, a declarat Flavius Cioca.
Așadar, vaccinarea este recomandată în continuare pentru a preveni apariția bolii, chiar și reapariția acesteia, și cei trecuți prin infecție pot avea probleme.
„Undeva în jur de 10 până la 20% din cazuri rămân cu sechele pe termen mediu și lung, de la trei la șase luni, în principal pulmonare și cardiace. Inclusiv la sportivii de performanță care reiau activitatea repede se constată sechele cardiace. Ceea ce trebuie să ne pună pe toți pe gânduri pentru că tragem de aici două concluzii: că nu este o simplă gripă și chiar și formele ușoare, atunci când treci prin boală pot să te impacteze din punct de vedere medical. Inclusiv tinerii pot să prezinte consecințe pe termen lung, pentru că poate provoca accidente vasculare cerebrale, convulsii și paralizie temporară”, a mai declarat Flavius Cioca.
Cel puțin deocamdată, rata de vaccinare integrală a populației nu este una deosebită, vorbim de 20 din populație care a primit ambele doze. Totuși, mare parte din populație a primit o primă doză, deci va urma și un rapel.
„În județul Timiș avem persoane vaccinate și cu doza de rapel aproximativ 20% din populație, iar și cu doza întâi, aproximativ 25%. Nu putem vorbi despre imunitate colectivă atât timp cât nu trecem de undeva de 50% populație vaccinată, ideal este peste 60%. Mai avem mult până acolo. Din păcate, campania scade ca intensitate la nivel național, nu doar în Timiș. Indiferent ce credem unii dintre noi, valul patru să știți că va veni. Va veni undeva în toamna acestui an, că-i octombrie, că-i noiembrie, și ține de numărul de persoane vaccinate amplitudinea lui. Cu cât mai mulți vaccinați, cu atât o amplitudine mai mică a acelui val patru”, a încheiat Flavius Cioca.
Așa cum debanat.ro a relatat deja, primarul Timișoarei, Dominic Fritz, și liderul PSD Timiș, Alfred…
Etapa a 16-a din liga de elită de volei feminin a debutat pe malul Timişului…
La data de 21 decembrie, polițiștii Secției 5 Rurale Belinț sub coordonarea procurorului din cadrul…
Administrația Bazinală de Apă Banat derulează în prezent un important proiect pentru consolidarea malurilor râului…
La început mi se părea o glumă. O glumă nereuşită, ca să nu spun una…
13 kilometri de rețele termice vor fi reabilitați, Primăria Timișoara semnând contractul de finanțare. Această…