Politica

Membrii Diaspora, vaccinați direct în vamă. Cum se vede capitala Banatului la București: Timișoara este un oraș apetisant, o Mecca.

Sosită în capitala Banatului în cadrul unei delegații conduse de Anca Dragu, președintele Senatului României, Oana Ursache, secretar de stat la Departamentul Românilor de Pretutindeni, a gratulat Timișoara cu epitete care mai de care mai măgulitoare: oraș apetisant, Mecca. La orele dimineții, ea a părăsit temporar delegația și s-a deplasat la Vama Nădlac, să vadă problemele cu care se confruntă membrii diasporei care revin acasă și află că trebuie să intre în carantină.

”Timișoara este un oraș apetisant pentru migrația externă, dar și pentru cea internă, pentru cei care doresc să trăiască altfel, este o Mecca, este un oraș care oferă nu doar la nivel de promisiuni, dar și la nivel de certitudini oportunități. M-am bucurat să văd că autoritățile de aici sunt receptive la mesajul pe care ar trebui să-l transmitem diasporei, ca semn de respect. Respectul nu este o declarație ci o demonstrație și ea se observă aici. De exemplu la cozile reduse, la Timișoara pașaportul poate fi obținut de azi pe mâine”, a spus Oana Ursache.

Conform oficialului, numeroase persoane din Diasporă sunt interesate să se întoarcă acasă doar pentru a se vaccina anti-covid și aleg să nu-și viziteze familiile. Pentru ei, soluția ar fi un punct de vaccinare chiar în vamă, 4.000 de români au intrat în țară pe acolo în ultimele 24 de ore, iar 600 au primit decizie de carantinare obligatorie.

Secretarul de stat crede că mulți români care trăiesc și muncesc peste hotare nu cunosc regulile legate de carantină, de aceea va demara o campanie de informare.

Oana Ursache a declarat că Departamentul a fost în contact de români din Diaspora, care au cerut amenajarea de centre de vaccinare în vămi și aeroporturi.

„DSP Arad a avut o inițiativă proprie, nu neapărat legată de a noastră. Au deja containere cu aer condiționat, înțeleg că sunt undeva la Timișoara, așteaptă să fie transportate în vamă. Am văzut locul unde vor fi amplasate. Pentru a fluidiza traficul, amplasarea lor se va face înainte de efectuarea formalităților pentru că unii dintre ei nici nu vor să intre în țară. Vor să vină să se vaccineze și să se întoarcă. Deocamdată nu am un răspuns pentru Diasporă, care așteaptă această dată în care vor putea veni până în vamă să se vaccineze. Deocamdată sunt nevoiți să intre în Arad și să se vaccineze în centrele de acolo. Eu sper că instituțiile abilitate vor face eforturi să funcționeze cât mai repede. Mi s-a spus că majoritatea dintre cei care vin doar să se vaccineze sunt din Austria și sudul Germaniei. Probabil nu vor să intre în carantină dacă vin din zone roșii și galbene”, a mai spus Oana Ursache.

Potrivit acesteia, 9,7 milioane de români trăiesc în Diaspora.

Share
Published by
Marcel Hoster

Recent Posts

Vreți casă frumoasă, cu curte în periurban? Pregătiți banii, la Dumbrăvița e cel mai scump, la Sânmihaiu Român e considerat cel mai ieftin

Dumbrăvița continuă să fie una dintre cele mai scumpe localități din România, ocupând primul loc…

3 ore ago

În zona Lipovei au fost amenajate 100 de locuri de parcare după demolarea unor vechi garaje

Primăria Timișoara anunță o nouă victorie în lupta cu garajele ”gazdă” pentru murături și biciclete…

4 ore ago

Timişoara întâlneşte Rapidul la rugby

Staff-ul tehnic al echipei SCM USV Timişoara a decis primul XV pentru partida cu Rapid…

4 ore ago

„Bizon”, amendat drastic după ce a parcat lângă linia de tramvai

Polițiștii locali din cadrul Serviciului Siguranță Rutieră au intervenit, în cursul zilei de ieri, la…

4 ore ago

Interes enorm din partea timişorenilor pentru Garry Kasparov şi „Provocările Lumii Moderne”/FOTO

Un dialog de excepţie, ce s-a bucurat de un interes major. Un eveniment marca UPT…

5 ore ago