Administratie

Se închide definitiv alimentarea cu gaze naturale din zăcământul de la Partoș. Instalațiile vor fi dezafectate din 15 iulie

Ceea ce era de așteptat se va întâmpla, compania OMV Petrom a anunțat că nu va mai opera conducta și instalațiile aferente zăcământului epuizat de gaze naturale Partoș, începând cu 15 iulie. În concluzie, societatea va începe procedurile de dezafectare a instalațiilor aferente zăcământului epuizat de gaze naturale Partoș.

Producția din zăcămintele de gaze naturale din zona Foeni – Partoș – Moravița a început în urmă cu 40 de ani și a încetat în noiembrie 2020. Continuitatea alimentării cu gaze naturale a localităților conectate direct la infrastructura de la Partoș trebuie asigurată prin Sistemul Național de Transport, anunță OMV Petrom.

După o perioadă de producție de 40 de ani, a zăcămintelor din zonă, producția de gaze a încetat în luna noiembrie a anului 2020, ca urmare a epuizării zăcământului. Conform normelor legale, OMV Petrom va începe dezafectarea instalațiilor de la Partoș, ca parte a procesului de sistare a exploatării.

Zăcământul de la Partoș a alimentat, direct, timp de 32 de ani, localitățile Banloc, Voiteg, Deta, Denta și Stamora-Moravița, printr-o conductă care vehicula gazele naturale de la zona de producție Foeni – Partoș – Moravița la distribuțiile de gaze din zona geografică respectivă. Începând cu luna noiembrie 2020, OMV Petrom nu mai produce gaze naturale în această zonă si au fost inițiate procedurile necesare încetării concesiunii zăcământului Partoș. Prin urmare, instalațiile aferente zăcământului vor intra în proces de abandonare.

Societatea a anunțat că este în continuare dispusă să predea conducta pe care o utiliza pentru alimentarea localităților către orice entitate care se poate ocupa de transportul și distribuția gazelor naturale.

Începând cu 15 iulie, alimentarea cu gaze naturale a localităților Banloc, Voiteg, Deta, Denta și Stamora-Moravița poate fi asigurata prin Sistemul Național de Transport (SNT), fie printr-o conductă nouă, fie printr-o conductă deja existentă, activitate care este în afara atribuțiilor legale ale unui producător de gaze naturale. În contextul epuizării zăcământului și al abandonării instalaților aferente, OMV Petrom își menține propunerea de a preda conducta existentă către oricare entitate care are responsabilitatea legală a transportului sau distribuției de gaze naturale”, au anunțat cei de la OMV Petrom.

Producția de gaze naturale din zăcămintele aflate în zona Foeni – Partoș – Moravița a început în anul 1981, a atins un nivel maxim al producției în perioada 1983 – 1987 și a început să intre în declin începând cu anul 2004. În ultimii trei ani, producția medie zilnică de gaze naturale produse de zăcământul Partoș a fost, în medie, de numai 3.500 Smc/zi, insuficientă pentru necesarul de consum al localităților menționate, în special în timpul sezonului rece.

Vă reamintim că localitățile din zona menționată au rămas de mai multe ori, în ultimele ierni, fără alimentare cu gaze naturale, ceea ce a creat mari probleme. De ani buni de zile se poartă discuții în care sunt implicate mai multe societăți de distribuție și transport a gazelor, pentru găsirea unei soluții alternative de asigurare a combustibilului.

Share
Published by
Marcel Hoster

Recent Posts

Avarie majoră la Aquatim. Se lucrează intens pentru reluarea furnizării apei/Update. Avaria a fost izolată

Aquatim anunţă existenţa unei situații critice apărute în timpul punerii în funcțiune a noii conducte…

4 ore ago

Universitatea de Vest Timișoara intră în Shanghai Ranking’s Global Ranking of Academic Subjects cu domeniul Psihologie

Universitatea de Vest din Timișoara (UVT) este pentru prima dată în topul domeniului de predare…

7 ore ago

Timișoara are primul viceprimar votat, Ruben Lațcău

Ruben Lațcău a fost votat, marți seara, în funcția de viceprimar al Timișoarei. În prima…

7 ore ago

Raoul Trifan despre Mircea Geoană: “Poți scoate omul din PSD, dar nu poți scoate PSD-ul din om”

Senatorul USR de Timiş, Raoul Trifan, afirmă că Mircea Geoană, promovat de PSD, ar fi…

9 ore ago

Liderii PSD Ciolacu, Grindeanu și Simonis au mințit. Au fost la Nisa cu avionul plătit de Nordis

G4Media.ro a publicat dovada că, la sfârșitul lunii mai 2022, o cursă Țiriac Air, închiriată…

10 ore ago

Discuții cu președintele FRF. Conducerea CJT și cea a UPT caută soluții pentru finanțarea echipei de fotbal

Alfred Simonis, liderul CJT anunță că a discutat cu conducerea Federației Române de Fotbal, fiind…

10 ore ago