Administratie

Contractul cu Banca Mondială pentru Colterm costă aproape nouă sute de mii de lei și ar urma să dureze 13 luni

Suma de 890.832 lei va fi plătită de Timișoara, în două tranșe, Băncii Mondiale pentru ca experții acesteia să studieze, analizeze și să dea decizii și sugestii pentru ca sistemul de termoficare din oraș să nu moară. Aceasta dacă propunerea de hotărâre de consiliu local va fi aprobată de plen, ceea ce nu ar trebui să fie dificil, având în vedere majoritatea USR din CLT.

Săptămâna precedentă, primarul Dominic Fritz propunea un nou acord cu Banca Mondială, care să salveze rețeaua de termoficare, aflată la un pas de colaps. Acum urmează etapa votului din Consiliul Local Timișoara.

În baza unui memorandum semnat de Guvernul României, instituțiile publice din România pot să achiziționeze servicii de asistență tehnică rambursabile din partea Băncii Mondiale pentru dezvoltarea administrației publice și pentru dezvoltarea și implementarea reformelor structurale. Ținând cont de faptul că Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare este o instituție financiară internațională parte a grupului Băncii Mondiale, cu o vastă experiență în domeniul dezvoltării urbane, municipiul Timișoara intenționează să încheie un Acord de prestări servicii de asistență tehnică rambursabilă “Asistență pentru încălzirea durabilă și eficiență energetică pentru orașul Timișoara”. Obiectivul acestui acord este de a sprijini Timișoara în îmbunătățirea capacității sale de planificare pentru dezvoltarea durabilă a sistemului său de termoficare (RT) și a eficienței energetic (EE) în clădirile de pe teritoriul său. Acordul se încheie pe o durată de 13 luni de la data intrării în vigoare, iar valoarea acordului este de 890.832 lei.

”Banca va efectua o evaluare rapidă a caracteristicilor tehnice și operaționale actuale ale: soluțiilor de încălzire rezidențială din Timișoara, factorilor de cost, tipului de combustibili folosiți și aspectelor de mediu, în special emisiile de particule și dioxid de carbon, și va oferi un nivel de referință față de care pot fi evaluate alternativele; și termoficării, de la producție și distribuție la profilul cererii. Banca va oferi sprijin la identificarea stimulentelor și obstacolelor care rezultă din politica națională și cadrul de reglementare pentru încălzirea rezidențială; identificarea principalelor părți interesate (de exemplu, ministere, municipii, companii de utilități, instituții financiare, sectorul privat și mediul academic); prognozarea cererii atât pentru RT cât și pentru energia electrică de la părțile interesate cheie identificate.

Banca va propune un set de opțiuni tehnice concrete pe termen scurt și mediu pentru Beneficiar pentru a obține servicii RT durabile bazate pe: combustibilii disponibili (de exemplu, gaze, geotermale, producție de energie din deșeuri, etc.) pentru sistemul RT pentru a satisface cererea reală de RT; (B) perspectivele reale pe piața energiei electrice. Banca va oferi, de asemenea, o descriere detaliată a tehnologiilor adecvate și/sau a soluțiilor alternative de încălzire a spațiului, concentrându-se pe cele care ar îmbunătăți impactul asupra mediului, eficiența costurilor, dar, în același timp, ar satisface cererea existentă și anticipată de RT, precum și opțiunile preferate bazate pe cele mai bune practice internaționale”, se spune în acordul propus la vot.

Banca va oferi recomandări cu privire la măsurile care ar putea fi întreprinse de Beneficiar pentru a ajuta Colterm la: abordarea problemelor sale financiare și de guvernanță actuale; îmbunătățirea structurii instituționale pentru sectorul RT; dezvoltarea reformelor necesare pe baza celor mai bune practici în ceea ce privește numirile de personal; și identificarea elementelor de guvernanță corporativă care trebuie aplicate în conformitate cu Legea nr. 111/2016 privind guvernanța corporativă a întreprinderilor de stat.

Share
Published by
Marcel Hoster

Recent Posts

“Cât de jegos poate sa fie! Gretos!“. Un nou atac suburban al consilierului preşedintelui CJ Timiş la adresa primarului Fritz

Nicolae Robu îşi exhibă încă o dată imensele frustrări pentru cele două înfrângeri usturătoare în…

26 de minute ago

Marilen Pirtea, la ieșirea de la vot: ”Am votat cu credință că România poate mai mult”

Marien Pirtea, liderul PNL Timișoara, a fost unul dintre cei mai matinali politicieni care au…

53 de minute ago

Timișul, la 2,82 la sută, prezență la urne, la ora 9.00

Conform datelor oficiale ale Autorității Electorale Permanente, în județul Timiș, la ora 9 votaseră 2,82%…

O oră ago

Românii îşi aleg astăzi preşedintele. În Timiş peste 600 de mii de persoane sunt aşteptate la urne

La ora 7.00 au fost deschise secţiile de votare pentru primul tur al alegerilor prezidenţiale,…

3 ore ago

Liga 3. Politehnica, la cea mai convingătoare victorie, chiar pe terenul celei mai în formă echipe. Eşecuri pentru Ghiroda şi Şag

O victorie pentru oaspeţi şi două pentru gazde, în cele trei meciuri de sâmbătă ale…

17 ore ago

Zece localități erau parțial nealimentate cu energie electrică în Timiș, la ora 12

Chiar dacă o bună parte dintre deranjamentele apărute la rețelele de alimentare cu energie electrică…

20 de ore ago