Invatamant

Persoanele nevăzătoare vor trăi istoria Revoluției din 1989 cu ajutorul unui tur ghidat

Persoanele nevăzătoare vor putea beneficia de un tur ghidat al Revoluției din decembrie 1989, în urma inițiativei unui grup de elevi și studenți. În august 2020, aceștia, participanți la Școala de vară Astra din cadrul Festivalului de Film și Istorii Râșnov, au pus bazele proiectului timișOara Prin alTI oChi – OPTIC.

Persoanelor vizate li se vor pune la dispoziție materiale cu imagini tactile, dar și audio, care să îi „transporte” în atmosfera de acum aproape 32 de ani. Participanții, elevi și dascăli de la Liceul special IRIS, se vor deplasa pe un traseu prestabilt, cu ajutorul unor biciclete în tandem.

În august 2020, un grup de elevi și studenți, coordonați de lectorul Alina Satmari, de la Facultatea de Geografie a Universității de Vest, participanți la Școala de vară Astra din cadrul Festivalului de Film și Istorii Râșnov, au pus bazele proiectului timișOara Prin alTI oChi – OPTIC. Întorși acasă, au încercat pas cu pas să construiască ceea ce și-au propus: un tur ghidat al Revoluției special conceput pentru nevăzători.

A urmat un an de muncă, în care am realizat o broșură cu hărți și imagini tactile, machete 3D ale obiectivelor turistice și o arhivă audio care să completeze materialul tactil. Cu ajutorul Fundației Comunitare și al companiei Intel au fost achiziționate 6 biciclete în tandem, care se vor folosi în timpul evenimentelor.”, conform inițiatorilor acțiunii.

Un prim asemenea tur are loc chiar astăzi.

La acest prim tur vor participa elevi și profesori de la Liceu special IRIS din Timișoara, însoțiți de voluntarii echipei noastre. Ne dorim ca experiența lor să fie una inedită și, cu sprijinul Primăriei Timișoara, să putem programa astfel de tururi periodic, pentru toți cei care au nevoie de ele, inclusiv turiști”, am mai aflat de la aceștia.

OPTIC este un proiect susținut de Asociația Comunitatea GIS din Timișoara, Universitatea de Vest, Fundația Comunitară, Intel, Banat IT, Asociația Mioritics, Timișoara City Tours și Liceul special IRIS. Informații suplimentare cu privire la eveniment pot fi găsite pe www.timisoaraprinaltiochi.ro, pe Instagram și Facebook

Share
Published by
Marcel Hoster

Recent Posts

Atenție la cumpărarea de fructe și legume. Protecția Consumatorilor face o serie de recomandări/FOTO

Protecția Consumatorilor atenționează cumpărătorii să aibă grijă la achiziția de legume și fructe. În urma…

O oră ago

PSD Timiș spune că a găsit soluția deblocării hotărârii Consiliului Județean, de alocare a banilor pentru echilibrarea bugetelor locale

La scurt timp după ce președintele Consiliului Județean Timiș, Alin Nica, a convocat presa, joi…

O oră ago

Ad Libitum va face spectacol sâmbătă în Sala Capitol din Timişoara

Într-un concert devenit tradiție, Ad Libitum Voices aduce de anul acesta primăvara și la Timișoara,…

3 ore ago

Puținul cu care ne mulțumim

Prima oară când am auzit de AUR se întâmpla în campania electorală din 2020. Atunci,…

4 ore ago

Programul de lucrări al SDM în ziua de 9 mai 2024

Societatea Drumuri Municipale (SDM) face cunoscut programul zilei de 09.05.2024, unde se vor executa reparaţii…

5 ore ago