Administratie

Verificarea terenurilor agricole din Timiș va fi făcută de APIA cu dronele

Dronele vor ajuta inspectorii de la Agenția de Plăți și Intervenție în Agricultură Timiș în efortul lor de verificare pe teren a suprafețelor înregistrate în sistemul de plăți, înlocuind în acest fel o mare parte din munca pe teren. Când vremea este umedă accesul pe respectivele terenuri este una dificilă, deci noile drone vor ajuta extrem de mult

Munca depusă de angajații Agenției este semnificativă, Timișul, cu cele 541.000 de hectare de teren arabil, fiind pe primul loc în țară la acest capitol, iar cartografierea și stabilirea situației acestora necesită eforturi deosebite pentru munca de teren. Dar, situația s-ar putea schimba, cu ajutorul tehnicii moderne.

Fiind județul cel mai mare ca și suprafață, anul trecut am verificat un număr de 638 de cereri, aproape jumătate prin control clasic, care înseamnă echipă în teren. S-au verificat în acest mod peste 23.000 de cereri, un număr foarte mare, cu mențiunea că de toate avem 165.000. Asta implică un efort de trei luni peste vară extrem de intens. Practic, toate controalele trebuie finalizate la 1 octombrie și atunci peste vară, de regulă, este un program extrem de intens. În total, s-au verificat 105.000 hectare, cu mențiunea că 90% au fost verificate prin control clasic, iar 10% prin teledetecție”, a anunțat Florin Faur, șeful APIA Timiș, în cadrul Colegiului Prefectural.

Pentru teledetecție parcelele sunt verificate cu ajutorul unor imagini obținute din satelit. În viitor, șansele sunt extrem de mari să fie utilizate și drone, astfel că numărul controalelor fizice în teren va scădea.

Noi folosim ca instituție și acest instrument tehnologic încă de la începuturi, care ne permite în baza unor imagini satelitare să avem rezultate riguroase pe ce înseamnă controlul pe teren și care probabil, în viitor, vor avea o pondere din ce în ce mai mare, prin scăderea în paralel a controalelor fizice în teren. Nu ascundem faptul că luăm în calcul că vom avea controale cu drone, pentru că aceasta nu mai este deja ceva spectaculos. Este o metodă utilizată pe scară largă și atunci probabil că vom reuși să facem controale mult mai simplu, inclusiv atunci când plouă pe teren, când aproape este imposibil să intri pe teren cu un mijloc auto”, a declarat șeful APIA Timiș.

Share
Published by
Marcel Hoster

Recent Posts

Anvelope în flăcări. Incendiu puternic duminică la amiază

Duminică, 19 mai, aproape de ora 12, ISU Timiş a fost solicitat să intervină pentru…

O oră ago

Spectacol şi mulţi căluţi putere şi femei pricepute în arta condusului la Women Rally 2024 – Timișoara

La Timișoara a avut loc prima etapă a Campionatului Național Women Rally – Bosch Car…

O oră ago

Noaptea Muzeelor a fost, pe vreme de seară, și la Muzeul Național al Banatului/Foto

Ediția din acest an a Nopții Muzeelor a fost întâmpinată în acest an la Muzeul…

2 ore ago

Reabilitarea căii ferate dintre Caransebeș și Arad scârțâie. Ministrul Transporturilor cere un ritm accelerat al lucrăilor

Dacă pe partea de infrastructură rutieră investițiile pentru dezvoltare merg bine, pe partea de infrastructură…

3 ore ago

Descoperă artiștii ce vor concerta anul acesta la TIMIȘOARA MUSIC AWARDS

Timișoara Music Awards, festivalul de muzică ce premiază și promovează talentul artiștilor locali, a stabilit…

3 ore ago

Întreruperi programate la furnizarea apei în zilele următoare

Luni, 20 mai, între orele 8-16 se va executa o conectare de conducte pe strada…

3 ore ago