Universitatea Politehnica Timișoara este reprezentată de zece cadre didactice în cadrul ultimei ediții a Galei profesorului Bologna. De această dată, profii tari au fost… online.
Gala profesorului Bologna este un proiect de tradiție al Alianței Naționale a Organizațiilor Studențești din România, scopul său fiind îmbunătățirea sistemului de învățământ superior din România prin premierea și promovarea profesorilor. Profesorul Bologna sau „Proful Tare” este orice dascăl care depășește granițele disciplinei pe care o predă și găsește căi inedite pentru a se apropia de studenți.
Cea de-a XIII-a ediție a Galei, care a avut loc în data de 30 mai 2021, online, a venit cu o noutate, titlul acordat profesorilor fiind de „Prof E-Tare”.
Ce este un Prof E-Tare? Este cel care a reușit în întregul context pandemic să utilizeze tehnologia pentru a asigura un învățământ interactiv și cu adevărat centrat pe student, să folosească platforme diferențiate în funcție de modul de lucru și să organizeze în condiții optime și obiective modalitatea de desfășurare a evaluării. Cu 10 cadre didactice prezente pe liste, Universitatea Politehnica Timișoara este una dintre universitățile cu cei mai mulți Profi E-Tari. Lista completă a acestora poate fi găsită la adresa https://profitari.ro/profi-e-tari/.
Bazele întregului demers le constituie conceptul de învăţământ centrat pe student, în care studentul nu mai este perceput ca un subiect pasiv în procesul de educare şi instruire, ci este considerat partener al profesorului în dobândirea cunoştinţelor şi îşi construieşte singur propriul traseu academic. Pornind de la această premisă, ANOSR a realizat că schimbarea şi îmbunătăţirea sistemului de învăţământ superior pot fi realizate doar prin susţinerea iniţiativei de creştere a calităţii educaţiei, prin valorificarea resurselor existente şi prin promovarea unor mentalităţi şi exemple de bune practici în universităţi.
Astfel, Gala Profesorului Bologna este singura inițiativă națională menită să omagieze și răsplătească performanța didactică a profesorilor, punând în lumină acei profesori care reușesc să inspire și să stârnească interes prin metode de predare adaptate la nevoile și interesele studentului de azi. Dincolo de activitatea de cercetare și rezultatele profesionale ale profesorilor, evenimentul își propune să răsplătească calitatea de dascăl și îndrumător a profesorului universitar român, calitate care în general este uitată în acordarea distincțiilor și premiilor dedicate cadrelor didactice. Titlul de „Profesor Bologna” este cu atât mai semnificativ cu cât acesta vine exclusiv din partea studenților – cei care sunt cei mai îndreptățiți să recunoască și să aprecieze performanța didactică a profesorilor lor.
Studenții au avut ocazia ca acum să-și arate recunoștința față de profesorii care i-au inspirat. Orice cadru didactic care a adunat cel puțin trei nominalizări din partea studenților a avut șansa, în urma evaluărilor, să primească distincția de „Prof E-Tare”, oferită cadrelor didactice de către studenți în semn de recunoștință și gratitudine pentru întregul efort depus în perioada de predare și învățare online.
Cadrele didactice din Universitatea Politehnica Timișoara care anul acesta au obținut titlul de „Prof E-Tare” sunt următorii: Liviu Cădariu-Brăiloiu, Attila Simó, Larisa Ivașcu, Caius Luminosu, Adina Palea, Ioan-Ciprian Hedrea, Sabina Potra, Simona Pretorian, Andreea Florina Pele, Adrian Savu.
După ce au picat o dată la vot proiectul taxelor și impozitelor locale, consilierii locali…
Așa cum deBanat.ro a relatat deja, primarul Timișoarei, Dominic Fritz, și liderul PSD Timiș, Alfred…
Etapa a 16-a din liga de elită de volei feminin a debutat pe malul Timişului…
La data de 21 decembrie, polițiștii Secției 5 Rurale Belinț sub coordonarea procurorului din cadrul…
Administrația Bazinală de Apă Banat derulează în prezent un important proiect pentru consolidarea malurilor râului…
La început mi se părea o glumă. O glumă nereuşită, ca să nu spun una…