Sănătate

Aparat care poate depista rapid SARS-COV-2 și alte virusuri, în dotarea Spitalului „Victor Babeș”

Un aparat de ultima generație pentru depistarea rapidă a virusurilor, inclusiv SARS-COV-2, a bacteriilor, infecțiilor fungice și parazitare, precum și determinarea rezistenței la unele antibiotice este disponibil acum pentru pacienții de la „Victor Babeș”.

Laboratorul Spitalului de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie din Timișoara a fost dotat cu un aparat ultraperformant pentru diagnosticul molecular rapid multiparametric. Aceasta înseamnă că aparatul, de tip multiplex PCR, poate identifica simultan, într-o perioadă foarte scurtă de timp între 14 și 30 de etiologii. Practic, stabilește cauza infecției unui pacient pe baza unor probe biologice, fie că sunt nazale, spută, materii fecale, lavaj, hemoculturi sau lichid cefalorahidian (LCR).

Printre virusurile ce pot fi identificate se numără SARS-COV-2, diverse  forme ale virusului corona, cel al gripei A (inclusiv AH1N1), virusul gripei B, MERS, dar și adenovirusuri, bacterii de tipul stafilococilor, inclusiv cel auriu, streptococi, inclusiv pneumococi.

Timpul de obținere a rezultatului este foarte redus, între 45 și 75 de minute, în funcție de categoria de infecții avute în vedere: respiratorii, gastrointestinale, pneumonii, hemoculturi sau meningite și encefalite.

„Principiul de funcționare al aparatului este unul real time PCR, amplificarea acidului nucleic. Practic, se realizează o detecție calitativă și semi-cantitativă. Aparatul servește conceptului modern de testare și analiză simultană, multiplex a numeroase ținte microbiene ce ar putea fi implicate în sindromul investigat. Performanța aparatului este una deosebită. Nu doar că timpul de obținere a rezultatului este unul foarte redus, dar vorbim de o acuratețe, o sensibilitate de peste 95%”, spune dr. Delia Dogaru, medic primar Medicină de Laborator, responsabil analiză Compartiment Imunologie, Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Dr. Victor Babeș Timișoara.

Avantajul principal este legat de timpul foarte scurt de identificare, printr-un test sensibil de biologie moleculară tip PCR, a agentului patogen dar și a genelor de rezistență antimicrobiană, ceea ce poate reduce administrarea unor antibiotice și folosirea țintită a acestora având drept consecință grăbirea vindecării pacientului.

Diagnosticarea, tratamentul sau alte decizii legate de tratarea pacientului nu se rezumă doar la acest tip de test, ci se coroborează cu alte date în contextul clinic.

Share
Published by
Oana Telescu

Recent Posts

În această noapte, la Timișoara începe renumărarea voturilor din primul tur al alegerilor prezidențiale

Toți membrii și personalul auxiliar din cadrul Biroului Electoral Județean Timiș, au fost convocați, în…

2 minute ago

Colegiul Fizioterapeuților din România: Protestul medicilor cu specialitatea medicină fizică și reabilitare din fața Ministerului Sănătății, o deturnare electorală

Colegiul Fizioterapeuților din România (CFZRO) consideră că protestul medicilor cu specialitatea medicină fizică și reabilitare…

2 ore ago

Dominic Fritz: USR va contesta renumărarea voturilor la Înalta Curte şi va sesiza instituțiile europene

Dominic Fritz a anunţat că USR va contesta decizia BEC de renumărare a voturilor la…

2 ore ago

Raoul Trifan, după ultima decizie a CCR: Asistăm, cu toții, la ultimele zvâcniri ale Sistemului

Senatorul USR de Timiş, Raoul Trifan, afirmă că decizia CCR de renumărare a voturilor din…

4 ore ago

Se introduc mai multe restricții rutiere pe străzile din Timișoara

Începând de vineri, în Timișoara vor intra în vigoare mai multe restricționări ale traficului rutier.…

4 ore ago

Primăria Timişoara a închiriat trei din cele şapte spații comerciale scoase la licitație deschisă

Prima licitație din ultimii 30 de ani pe care Primăria Timișoara a realizat-o pentru închirierea…

5 ore ago