7 aprilie reprezintă ziua dedicată aniversării mondiale a Sănătății. În urmă cu mai bine de jumătate de secol, Organizația Mondială a Sănătății a decis ca, în fiecare an, pe 7 aprilie, specialiștii în sănătate din întreaga lume să abordeze un subiect de importanță majoră ce afectează omenirea. Tema din acest an este legată de sănătatea…
A crescut numărul de cazuri de gripă și viroze respiratorii. Tot mai mulți pacienți consultați la Spitalul „Victor Babeș” din Timișoara
Ultimele zile au adus o creștere a numărului copiilor, dar și al adulților cu infecții cu virusul gripal sau cu viroze respiratorii. În secțiile de boli infecțioase ale Spitalului „Victor Babeș” sunt internați, în prezent, trei copii în vârsta de patru ani, fiecare cu gripă și unul cu o stări febrile. De asemenea, a crescut…
Lecția de la Babeș: Boala zgârieturii de pisică
Boala zgârieturii de pisică, ce e cunoscută și sub denumirea de boala ghearelor de pisică sau limfoadenita subacută regională, este cauzată de infecția cu bacteria Bartonella Henselae, care este prezentă în saliva pisicii. Potrivit dr. Anca Elena Ianitcaia, medic specialist boli infecțioase la Spitalul „Victor Babeș” din Timișoara, purtătoare ale acestei bacterii sunt de cele…
Spitalul „Victor Babeș” se alătură campaniei de realizare gratuită a mamografiilor de sân
Proiectul, din care mai fac parte Institutul Oncologic „Prof. Dr. Ion Chiricuță” din Cluj-Napoca și Spitalul Municipal din Timișoara are ca scop depistarea precoce a cancerului de sân. Programul prevede realizarea, în mai multe centre, de mamografii femeilor cu vârsta cuprinsă între 50 și 69 de ani, din vestul țării. Peste jumătate dintre pacientele investigate…
Azi e Ziua Mondială de Luptă Împotriva Tuberculozei. Semnele care trag un semnal de alarmă asupra TBC
Tema Zilei Mondiale de Luptă Împotriva Tuberculozei în acest an este: „Investiți pentru a pune capăt TB. Salvați vieți” (Invest to End TB. Save Lives). Mesajul are ca scop conștientizarea necesității de a investi mai multe resurse financiare pentru a intensifica lupta împotriva tuberculozei, și asta în condițiile în care pandemia de COVID-19 a pus…
Criobiopsia, metoda ultramodernă folosită la Spitalul „Victor Babeș” pentru diagnosticarea cancerului de plămân
Pneumologii Spitalului de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie „Dr. Victor Babeș” din Timișoara folosesc un dispozitiv ultraperformant pentru realizarea biopsiilor în timpul endoscopiilor bronșice. Acesta permite realizarea a ceea ce în literatura de specialitate este prezentat drept criobiopsie. În fapt, este o metodă prin care cancerul pulmonar poate fi diagnosticat mai ușor. Aparatul este prevăzut cu…
La „Victor Babeș”, aparatul FibroScan înlocuiește biopsia hepatică
Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie „Dr. Victor Babeș” din Timișoara este printre puținele unități sanitare din vestul țării care au în dotare un FibroScan. Cu ajutorul acestui dispozitiv, specialiștii spitalului pot spune cât de afectat este ficatul unui pacient. Aparatul permite depistarea, cuantificarea și monitorizarea fibrozei ficatului într-un mod rapid și eficient. Fibroza ficatului…
Aparat unic în vestul țării pentru testarea funcțională pulmonară la Spitalul „Victor Babeș” din Timișoara
Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie „Dr. Victor Babeș” din Timișoara are, începând de astăzi, un nou sistem complex de testare funcțională pulmonară, unic în vestul României. Acesta permite realizarea mai multor investigații necesare stabilirii unui diagnostic complet și exact. Dispozitivul permite, în primul rând, măsurarea cantității de oxigen din aerul inspirat, condus din plămâni…
Situație îngrijorătoare la Spitalul Victor Babeș. Medicii iau măsuri să crească numărul de paturi pentru copii
Creșterea numărului de copii infectați cu SARS-CoV 2, în ultimele zile, determină o reorganizare a paturilor în spital. Astfel, se extinde zona roșie destinată Pediatriei, au transmis, joi, reprezentanții Spitalului de Boli Infecțioase „Victor Babeș” din Timișoara. Începând de vineri, vor fi alocate încă cinci paturi pentru copiii cu COVID 19 pozitiv care necesită internare…
Cazan nou, de ultimă generație, donat de o companie privată Spitalului „Victor Babeș”
În aceste zile este instalat la Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie „Dr. Victor Babeș” din Timișoara un nou cazan termic, ce va ajuta la încălzirea saloanelor, a cabinetelor medicale și a birourilor unității sanitare. Noul echipament a fost amplasat în clădirea care adăpostește centrala termică a spitalului. Unitatea sanitară avea două asemenea dispozitive pentru…
Evaluări post-covid gratuite la Babeș pentru pacienții care au avut forme medii și severe ale bolii
Potrivit specialiștilor de la Spitalul de Boli Infecțioase „Victor Babeș”, vindecarea după infecția cu Sars Cov 2 este un proces complex care necesită timp și răbdare, iar evaluarea și monitorizarea pacientului sunt indispensabile recuperării complete. Medicii infecționiști și pneumologi le explică aceste aspecte celor care au trecut prin boală și au rămas cu sechele. Iar…
După 25 de ani, generatorul de la Spitalul „Victor Babeș” va fi schimbat
În aceste zile se instalează un nou generator de curent, de rezervă, la Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie „Dr. Victor Babeș” din Timișoara. Acesta va înlocui vechiul dispozitiv care funcționează din anul 1996. Costul noului generator, achiziționat de Primăria Timișoara și transferat către unitatea sanitară, se ridică la aproape 140.000 de lei. Generatorul este…
Lecția de la Babeș: Pregătirea pacientului pentru analize de laborator
Efectuarea de analize medicale oferă informații privind starea actuală de sănătate a pacientului, despre funcționalitatea diferitelor organe și contribuie la susținerea diagnosticului împreună cu datele furnizate de examenul clinic și anamneza specifică. Potrivit medicilor de la Spitalul de Boli Infecțioase „Victor Babeș” din Timișoara, corectitudinea analizelor medicale depinde nu doar de performanța laboratorului în care…
Campanie pro-vaccinare a medicilor de la ATI Victor Babeș pe stradă. Prima zonă vizată din Timișoara
Medicii de la Spitalul „Victor Babeș” din Timișoara au ajuns pur și simplu la capătul puterilor din cauza numărului foarte mare de pacienți infectați cu coronavirus, majoritatea nevaccinați. „Atunci când vezi secțiile de Terapie Intensivă pline cu pacienți a căror viață atârnă de un fir de păr, din cauză că refuză vaccinul sau nu cred…
Procedură nouă la Spitalul “Victor Babeș”. Se va putea depista neoplasmul mamar cu doi ani înainte de a putea fi descoperit prin palpare/Foto
Din această săptămâna, în Centrul de Imagistică al Spitalului de Boli Infecțioase “Victor Babeș” Timișoara a fost pus în funcțiune un aparat ultraperformant de depistare a cancerului de sân. Mamograful digital 3D cu tomosinteză permite realizarea unor investigații imagistice de înaltă performanță, care pot duce la depistarea precoce a cancerului de sân. “Mamografia este singura…
Concluzia medicilor de la Babeș: Peste 95% dintre cei vaccinați care se infectează cu covid nu au plămânii afectați
Directorul medical al Spitalului de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie „Victor Babeș” din Timișoara, Diana Manolescu, a arătat diferențele însemnate în ceea ce privește afectarea pulmonară a pacienților vaccinați și a celor nevaccinați. Potrivit medicului, peste 95% dintre persoanele vaccinate, care se infectează totuși cu COVID-19 nu au plămânii afectați. Medicul Diana Manolescu spune că în…
15 studenți la Medicină dau o mână de ajutor la Victor Babeș
„Vrem să ajutăm! Ce trebuie să facem?” Asta au spus 15 studenți ai Universității de Medicină și Farmacie din Timișoara care, în urmă cu câteva zile, au decis să renunțe la timpul lor liber, la odihna de după cursuri, la distracție și relaxare, pentru a deveni voluntari la Spitalul Victor Babeș. Și-au învins teama că…
Ce lucrări s-au mai făcut la noile clădiri care se ridică la Spitalul „Victor Babeș” din Timișoara. FOTO
S-au mai făcut alți pași în proiectul de extindere a Spitalului de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie „Dr. Victor Babeș” din Timișoara. O nouă săptămână, o nouă operațiune cheie. Astăzi a fost turnat betonul peste structura de fier dintre etajele 1 și 2 ale clădirii A. Urmează edificarea stâlpilor pe placă și, mai apoi, ultima intervenție…
Tabloul electric principal al Spitalului de Boli Infecțioase „Victor Babeș”, schimbat după 60 de ani. Operațiunea a durat 15 ore
15 ore. Atât a durat înlocuirea tabloului electric principal al Spitalului de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie „Dr. Victor Babeș” din Timișoara vechi de 60 de ani. Acesta asigură funcționarea sistemului electric din întreg spitalul. Pentru înlocuirea lui a fost necesară amplasarea unui generator de mare putere, de la ISU Banat, care a preluat, practic, alimentarea…
Lecția de la Babeș: Cum se face autoexaminarea sânilor
Autoexaminarea sânilor și investigațiile imagistice pot duce la depistarea precoce a cancerului de sân. În fiecare an, în Uniunea Europeană sunt depistate aproape 400.000 de noi cazuri. În România, peste 6.000 de femei sunt diagnosticate cu această maladie an de an. Depistarea cancerului într-o formă incipientă duce la o rată de supraviețuire de peste 95%.…