Instituţiile statului, începând cu prefecturile, s-au birocratizat foarte mult, în ultimul deceniu, iar angajaţii nu mai fac faţă atribuţiilor pe care le au. Este principala concluzie a subprefectului Ovidiu Drăgănescu, care s-a întors în prefectură după 12 ani.
La 12 ani de la momentul în care părăsea funcţia de prefect de Timiş, Ovidiu Drăgănescu s-a întors în instituţie, dar în calitate de subprefect. Într-o postare pe pagina sa de Facebook el trece în revistă schimbările pe care le-a remarcat în această perioadă, atât în prefectură, cât şi în serviciile deconcentrate, acolo unde ar fi nevoie de manageri foarte competenţi.
“Câteva observații după revenirea în Prefectură
1.Statul român s-a birocratizat enorm în ultimii 10-12 ani. Ex – numai la nivelul prefecturii sunt peste 55 de comisii de lucru, fiecare funcționând în baza unor legi și a altor H.G. sau O.M. Doar pe subiectul migranți/refugiați sunt 4 comisii.
2.Ultra-legiferarea a dus la încărcarea cu foarte multe atribuții a funcționarilor, cu prevederi neinspirate chiar, multe dintre ele nefiind benefice cetățeanului care apelează la serviciul public. O să revin cu tot felul de cazuri.
3.Funcționarii, fiind ocupați cu noi și noi activități, nu mai ajung să îndeplinească principalele obiective pentru care au fost înființate structurile în care lucrează. Ex – siguranța circulației, unde, în loc să fie în stradă, agenții sunt ocupați cu eliberarea a tot mai multor avize (pentru viitoare construcții ș.a.)
4.În aceste condiții este nevoie de abilități sporite în managementul instituțiilor publice, la nivelul funcțiilor de conducere, astfel încât să îndeplinesti chiar cu personal insuficient toate atribuțiile și să ai un feed-back pozitiv de la petenți”, a transmis Drăgănescu.
O soluţie ar fi angajarea unor noi funcţionari, afirmă subprefectul, măcar pe locurile rămase vacante. El sugerează că o altă soluţie ar fi aducerea de an angajaţi din serviciile publice deconcentrate, acolo unde vrea să facă unele verificări
“Evident, cea mai solicitată măsură este angajarea de noi funcționari, măcar pe locurile vacante existente în actualele organigrame. Ceea ce e dificil fără un buget central mărit. Trebuie să găsim și alte soluții. În următoarea perioadă voi analiza structura și îndeplinirea misiunii încredințate la fiecare Serviciu Public Deconcentrat, împreună cu funcționarii de acolo, dar aș dori să primesc opinii și de la uzuarii acestor servicii ale statului, cetățenii din județul Timiș”, a mai scris Drăgănescu.
Lipsită ani buni de posibilități facile de acces pe autostrada A1, Timișoara va avea în…
Doi bărbaţi, unul din Dolj, altul din Mehedinţi, au fost depistați de polițiștii locali după…
După mai multă vreme, rata șomajului a urcat în Timiș peste 1%. În evidențele Agenției…
Compania timișeană Aquatim a câștigat, din nou, locul I în Topul Național al Firmelor, clasament…
Unul dintre tramvaiele care circulă la Timișoara se transformă în spațiu de expoziție mobil, accesibil…
Doliu în Poliţia Română. Joi seara, în jurul orei 22:00, IPJ Timiș a fost sesizat…