Șefii PNL Timiș au tras primele concluzii după scandalul de sâmbătă de la ședința pentru alegerea președintelui PNL Timișoara. Potrivit acestora motivele scandalului ar fi: listele cu membri care au venit de la București și nu de la secretariatul local; ”colegii instigatori” care au convins alți colegi să forțeze intrarea în sala de vot; probabil chiar și lupta dintre Ludovic Orban şi Florin Cîţu de la București. În plus, scandalul ar fi o zvâcnire de ultimă moment a rămășițelor fostei conduceri locale a partidului, care își pierd privilegiile.
Cei aflați în fruntea partidului la nivel de Timiș se pregătesc să ia măsuri, chiar să dea afară instigatori. S-au furat ștampile și convocatoare cu semnături, s-au instigat oameni să forțeze, a fost afectată imaginea partidului. Au fost unii oameni care nici măcar nu erau membri de partid și care au forțat intrarea în sală, sunt câteva dintre cele declarate de liderul interimar al PNL Timiș şi PNL Timișoara, Alin Nica.
Deocamdată el vorbește despre depunerea de plângeri penale, pentru sustragerea de ștampile de vot și cu semnătura sa, dar se poate ajunge și la excluderi din partid, chiar pentru un parlamentar.
”Am hotărât astăzi să amânăm alegerile de la Organizația Municipală Timișoara pentru că lucrurile au degenerat în asemenea hal încât nu au fost asigurate condițiile conform statutului acestor alegeri. Conform legii, oameni care nu au drept de vot, unii fiind din Lugoj, au forțat intrarea în sală și au perturbat serios buna desfășurare a ședinței. Nu avem certitudinea că unii dintre ei erau membri ai Partidului Liberal, de fapt nici nu-i cunoaștem și nu erau pe convocator, nu aveau dreptul să fie în sală. Din păcate, s-a ajuns chiar la sustragerea ștampilei partidului și a ștampilei cu semnătura mea, ceea ce este foarte grav. În consecință am hotărât să facem plângeri penale pentru cei care au săvârșit aceste fapte deosebit de grave. Aceste comportamente nu sunt reprezentative pentru PNL și voi propune sancțiuni conform statutului partidului. Eu și colegii mei ne delimităm de astfel de comportamente și practici ale unor oameni rău intenționați care pot face așa ceva fără să se gândească la partid și să discrediteze organizația noastră”, a anunțat Alin Nica.
El bănuie, mai ales după ce ar fi citit presa, că la mijloc e și influența lui Ludovic Orban, care ar forța filiala în lupta sa pentru șefia partidului. Nica l-a văzut în sală pe ministrul Adrian Oros, de la Agricultură. Discuțiile purtate la fața ”câmpului de luptă” spun că Orban ar fi fost sunat la București și el ar fi decis continuarea alegerilor.
”Mai e o chestiune pe care vreau să o semnalez, prezența în sală a ministrului Oroș și declarațiile pe care le-am citit recent cum că domnul Orban girează aceste alegeri care sunt în continuare în desfășurare în Filarmonică, dar nestatutar. Îmi lasă impresia că se forțează, prin violență, o decizie a filialei Timiș în ceea ce privește contribuția națională”, a mai declarat Nica.
Dănuț Groza, secretarul PNL Timiș, considerat eminența cenușie politică din filială, a încercat și găsirea unei motivări a problemelor legate de membrii de pe lista convocatorului. Se pare că, până la urmă, au lipsit de pe listă și membri simpatizanți ai lui Raul Ambruș și ai lui Cosmin Tabără. Lista cu convocatorul a fost trimisă de secretariatul partidului de la București, secretariatul de la Timișoara doar a folosit acele date, spune Groza.
”Lista persoanelor de pe convocator a fost blocată pentru membri de pe 31 decembrie. Noi am primit lista de la București. Am identificat o parte dintre membri care aveau domiciliul în Lugoj și, statutar, nu aveau dreptul să participe la vot. Acei oameni au fost instigați de alții, au forțat intrarea în sală, chiar dacă au domiciliu în altă localitate. Am decis că vom face la altă dată alegerile”, spune Groza.
El consideră că astfel de lucruri, cu forțări de uși și presiuni ar fi normale, pentru că partidul e în reconstrucție.
”Poate e normal o astfel de întâmplare, pentru că noi suntem în reconstrucție. Unii sau alții forțează nota. Nu puteam desfășura alegerile în siguranță si ordine. Au dispărut ștampile si convocatorul. Noi avem deja o sesizare depusă în acest sens. Îmi pare rău de oamenii de credință care au venit la alegeri, vor fi măsuri luate, eu sper dure. Eu am mai văzut scenete din astea, dar la PRM. Sunt si moment deranjante în activitatea partidului”, a mai declarat Groza.
Despre decizia de a aduce o firmă de pază pentru a opri ”instigatorii” și persoanele care au forțat intrarea în sala de vot, Groza zice că a fost una foarte corectă.
”Firma de pază a fost solicitată, după ce cei trei (n.r. Ambruș, Chira, și Cocean) ne-au spus de trei zile că cei care nu au drept de vot nu vor forța intrarea în sală. Din ambele tabere au fost excluși oameni conform acelui convocator de la București. Nu a fost un convocator, cu o componență suta la sută corectă”, a mai spus Groza.
Urmează sancțiunile
Până și Alin Nica acceptă că sunt probleme cu lista membrilor de vot.
”Vom face o analiză, unii nu și-au refăcut adeziunile acum câțiva ani, așa cum trebuia. Poate sunt și alte motive. Va trebui sa organizăm încă o dată alegerile”, a subliniat Nica.
După scandalul de azi, el spune că acum regretă că l-ar fi susținut pe Claudiu Chira pentru un post de parlamentar. De asemenea, el a vorbit și despre Cătălin Iapă, el ar fi fost cel care a blocat închiderea ușilor de către firma de pază, iar acum el este supus riscului de a fi dat afară din partid.
”Vom decide eventual să excludem unii membri. Saptămâna viitoare va fi ședința Biroului Politic Județean și atunci vom vedea. Iapă e unul dintre instigatori”, a continuat Nica.
Pe de altă parte, Dănuț Groza consideră că el a organizat perfect alegerile și nu se pune problema să se gândească cel puțin la o demisie.
”Nici vorba să îmi dau demisia, am respectat toate condițiile. Îmi asum acest lucru. Dacă acei colegi nu forţau intrarea noi am organizat bine alegerile, cei care au instigat ar trebui sa își dea demisia. Nu sunt vinovat de această situație”, a subliniat secretarul filialei.
O concluzie la final de zi distractivă în viața PNL Timiș a tras-o Nica.
”Ce am văzut azi e una dintre zvâcnirile acoliților conducerii precedente a filialei, care și-au văzut periclitate unele privilegii. Eu voi continua la fel, nu voi precupeți niciun efort să curăț filiala de astfel de elemente”, a mai declarat Nica.
Nicolae Robu, consilierul preşedintelui CJ Timiş, Alfred Simonis, anunţă prohodul progresismului la nivel mondial, dar…
Punct final în disputa pe contractul de realizare a Centurii Vest Timișoara, ultima porțiune nefinalizată…
Viața administrativă a Timișoarei de sfârșit a anului 2024 a fost marcată de disputa pe…
Elevii se întoarc la cursuri miercuri, 8 ianuarie, după vacanţa dedicată sărbătorilor, dar vestea bună…
Cu un ton foarte grav, cei mai mulți politicieni preumblați pe la putere în slujba…
În fiecare an, pe 7 ianuarie, credincioşii îl sărbătoresc pe Sfântul Ioan Botezătorul, una dintre…