Deșeurile municipale trebuie ridicate de trei ori pe săptămână, spun cei de la Federația Asociațiilor de Locatari, acest lucru fiind prevăzut de legislație. Cererea este adresată celor de la Primăria Municipiului Timișoara și Agenției de Dezvoltare Intercomunitară Deșeuri Timiș (ADID).
”Să folosească toate prerogativele legale pentru a asigura o salubrizare corespunzătoare a orașului”, spun cei de la FALT.
În sprijinul solicitărilor, organizația subliniază existența articolului 11 din Contractul cadru de prestare a serviciului de salubrizare a localităților, aprobat prin Ordinul nr. 112/2007 semnat de Președintele Autorității Naționale de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilități Publice.
„Colectarea deșeurilor municipale se va face după cum urmează (la completarea tabelului se va ține cont că în zonele aglomerate, unitățile de alimentație publică, unitățile sanitare cu paturi, grădinițe, creșe, cantine, restaurante și piețe colectarea se realizează zilnic, iar de la utilizatorii casnici și asociațiile de proprietari/locatari se realizează de 3 ori pe săptămână în sezonul cald – 1 aprilie – 1 octombrie – și de două ori pe săptămână în sezonul rece – 1 octombrie – 1 aprilie)”, conform anunțului FALT.
În concluzie, menționează reprezentanții asociației, deșeurile municipale trebuie colectate vara de trei ori pe săptămână.
”Se observă că, deși se prevede clar colectarea de trei ori pe săptămână în sezonul cald, RETIM, în unele cartiere de case colectează deșeurile menajere doar o dată pe săptămână, creând probleme ce pot duce la afectarea sănătății cetățenilor. Cetățenii din zonele unde se colectează doar o dată pe săptămână se întreabă de ce ei sunt nedreptățiți, obligați să stea să suporte mirosul neplăcut, când, de fapt, și ei plătesc același tarif ca și ceilalți cetățeni ai orașului”, se mai spune în solicitarea FALT.
De asemenea, organizația constată că, deși există prea puține clopote pentru colectarea sticlei, acestea sunt mereu pline și nu se ridică la timp. FALT analizează și curățenia stradală, problema este și acum nerezolvată , deși s-a promis că noua firmă Brantner se va angaja ca după o perioadă de acomodare să ofere servicii de calitate, dar în fapt trec și săptămâni întregi în care firma nu face măturarea conform graficelor.
”Solicităm ca aceste grafice să fie permanente ca cetățenii să nu fie nevoiți zilnic să verifice pe site-ul Primăriei, când se face măturatul pe strada lor. În plus, pentru asociațiile de proprietari este util să se cunoască aceste grafice pentru a încerca să suplimenteze măturarea cu ajutorul femeilor de serviciu în zile în care nu este programată firma de curățenie. Nici problema deșeurilor vegetale nu este rezolvată corespunzător. Asociațiile de proprietari și cetățenii care în marea lor majoritate întrețin spațiile verzi de pe domeniul public, dar nu sunt ajutați să scape de aceste deșeuri vegetale. A pune cetățenii să meargă cu aceste deșeuri pe nu știu unde nu e o soluție. Colectarea deșeurilor vegetale ar trebui să se facă periodic de către o firmă care are contract cu Primaria”, spune Petru Olariu, împuternicit Comitet Director FALT.
Divizionara secundă CSC Dumbrăvița intră în „ultima turnantă” a sezonului de toamnă din Liga 2.…
Vineri dimineața, polițiștii Secției 2 Urbane Timișoara au fost sesizați cu privire la faptul că,…
Nu doar la nivel naţional George Simion se bucură de susţinerea unor infractori, foşti sau…
În Iulius Town s-a inaugurat o școală dedicată pasionaților de muzică, celor care își doresc…
În contextul actual al alegerilor prezidențiale, votul pentru Elena Lasconi din primul tur este mai…
Pentru data de 22.11.2024, toate lucrările vor fi sistate din cauza condițiilor meteo nefavorabile. Se…