Timp liber

Cândva, Timişoara era campioană (şi) la polo. Pagină din istoria sportului timişorean, prezentată de Muzeul Banatului

Muzeul Naţional al Banatului prezintă o altă pagină din istoria Timişoarei, de această dată sportivă. Mulţi timişoreni nu ştiu, dar Timişoara a avut o mare campioană la polo, ILSA. Pe 18 august 1946, ILSA obținea primul titlu de campioană națională, după un meci la care a participat şi prim-ministrul de la acea vreme, Petru Groza. Cât despre recompensă, timişorenii au primit, din partea organizatorilor, Cupa „Helbam” și… opt pui!

Cei de la Muzeul Banatului continuă seria de poveşti din istoria Timişoarei, oprindu-se acum la multipla campioană la polo, ILSA. Primul titlu al timişorenilor a fost obţinut în 1946, în faţa prim-ministrului Petru Groza, aşa cum relata prea vremii.

“Dominația ILSA-ei a început în 1946. Pe vremea respectivă, polo-ul era parte integrantă a programului Campionatului Național de Înot. În anul respectiv, evenimentul ar fi trebuit organizat la Timișoara, în perioada 9-11 august, însă a fost relocat la București, pe ștrandul Obor, și reprogramat o săptămână mai târziu. Întrecerea se dorea o repetiție generală, dar și un ultim criteriu de selecție pentru apropiata Balcaniadă de natație de la Split, cei aleși rămânând cantonați în capitală după încheierea competiției. Deși la vremea respectivă Ferar Cluj și Dermagant Târgu Mureș dispuneau de echipe redutabile, ILSA a surprins întreaga asistență prin jocul dezinvolt și în viteză aliniat în bazinul de la Obor. Un stil cu care formațiile din țară nu erau obișnuite încă, fiind implementat la Timișoara de Gabor Torok, fost poloist în marea echipă a budapestanilor de la Ferencvaros, reprezentantă a celui mai dezvoltat campionat de polo de pe continent”, povestesc cei de la Muzeul Banatului

Meciul decisv pentru titlul de campioană s-a jucat între ILSA Timișoara şi Ferar Cluj, timişorenii impunându-se cu 5-4.

„Păcat că acest match, cum nu s-a mai văzut în Capitală, a avut un sfârșit urât și asta din cauza arbitrajului. Nu este admisibil pentru o echipă mare ca Ferar să nu știe să piardă, chiar dacă a fost desavantajată de arbitraj, nu din rea voință, ci din neștiință. Faptul hotărâtor s-a petrecut astfel: La 4-4, în ultima repriză, Torok a fost atacat neregulamentar de Iordache. Arbitrul a sancționat și Torok a pasat fulgerător lui Stănescu, care a marcat. Clujenii au fost luați prin surprindere, când așteptau ca lovitura de pedeapsă să se facă după ce jucătorii vinovați au fost trimiși la locul unde s-a comis neregularitatea. Crezându-se nedreptățiți de scăparea din vederea a arbitrului, în semn de protest, Ferar s-a retras. Judecându-se contestația de o comisie formată ad hoc din membrii biroului federal, s-a dat câștig de cauză Ilsei, respectând decizia arbitrului”, relata Gazeta Sporturilor.

În finală, Adalbert Stănescu și Gabor Torok au reușit câte două goluri, cel de-al cincilea punct fiind realizat de Novac. Pentru clujeni au punctat Aranyosi (2), Iordache și Sarkadi.

Iată și componența echipelor:

ILSA: Norman – Novac, Molnar, Torok, Retscher, Stănescu, Balint;

Ferar: Gurath – Sarkadi, Crișan, Iordache, Kelemen, Aranyosi.

Interesant a fost și modul în care au fost recompensați campionii. Jucătorii ILSA-ei au primit, din partea organizatorilor, Cupa „Helbam” și… opt pui!

Foto: @druckeria

 

Share
Published by
Vlad Stoian

Recent Posts

Dominic Fritz vs. Clanurile din Timișoara. Ce s-a mai recuperat pe lângă strada Cezar?

Strada Cezar, blocată de ani de zile, de clanurile Cârpaci și Stancu, a fost revendicată.…

2 ore ago

Cristian Moș – “ Îmi iau angajamentul că dacă nu voi respecta termenele proiectelor pe care le voi demara voi demisiona”

Când și-a anunțat intenția de a candida pentru funcția de primar s-a vehiculat că face…

3 ore ago

Primăria Timișoara și partenerii din programul campusului de învățământ dual se pun pe promovat acest sistem educațional

Cu banii asigurați pentru ridicarea unui campus pentru învățământ dual, Primăria Timișoara, împreună cu ceilalți…

3 ore ago

Alfred Simonis: Lupta pentru Institutul de Oncologie din Timișoara a fost cea mai grea

Institutul Regional de Oncologie Timișoara, care se va ridica pe Calea Torontalului, este cea mai…

4 ore ago

Cod galben de averse şi grindină. Banatul nu scapă de vremea rea

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis, miercuri, o atenţionare meteo Cod galben de averse, grindină…

4 ore ago

Timișorenii sunt așteptați să participe la evenimentele ocazionate de Ziua Europei.

Pe data de 9 mai, la Timișoara se va sărbători Ziua Europei. Casa de Cultură…

7 ore ago