Diverse

Continuă cercetările la complexul de la Cornești. Au fost făcute noi descoperiri/FOTO

Cercetările arheologice continuă în cadrul sit-ului de la Cornești Iarcuri. A fost ”atacată” o nouă zonă, aflată la poarta de est a fortificației, una care ar avea un diametru de un kilometru, deja au fost descoperite o serie de fragmente ceramice.

La lucrări participă specialiști de la Muzeul Național al Banatului, Muzeului Județean de Istorie și Artă Zalău și al Muzeului de Pre și Proto-istorie din Berlin, dar și studenți de la Universitatea de Vest Timișoara, care au descoperit cu această ocazie modul în care se lucrează într-un complex arheologic.

În campania anului 2021 a cercetărilor de la Cornești Iarcuri, din cadrul proiectului încheiat între Muzeul Național al Banatului, Muzeului Județean de Istorie și Artă Zalău și al Muzeului de Pre și Proto-istorie din Berlin se cercetează o structură care are o lungime de 14 m și o lățime de 12 m. Structura se află în incinta I, incintă care are un diametru de 1 km și este amplasată în proximitatea porții de est a fortificației.

S-a plecat de la ipoteza conform magnetometriei că ar putea fi o structură similară cu cea cercetată în anul 2013, însă mult mai mare, aproape dublă ca și dimensiune. S-a dovedit de fapt a fi o groapă de formă rectangulară în care în prezent se îndepărtează un nivel negru de umplere pentru a ajunge pe unul care este format din cenușă. În stratul negru care compune partea superioară a complexului au fost găsite amestecate fragmente ceramice de o perioadă de aproximativ 600 de ani, începând din bronzul mijlociu până la începutul epocii fierului”, anunță cei d ela MNaB.

La cercetări participă și studenți ai Universității de Vest din Timișoara care au învățat modul în care se sapă un complex arheologic, spălarea și sortarea ceramicii, flotarea – metodă prin care se recuperează artefacte mici și rămășite de plante din probele de sol, dar să lucreze și cu GPS-ul diferențial.

 

Share
Published by
Marcel Hoster

Recent Posts

Competiție de bodybuilding în premieră în România, întâlniri cu Iepurașul, premii și distracție, toate la Iulius Town Timișoara

România găzduiește în acest weekend, 26 – 27 aprilie, Campionatul Balcanic de Culturism și Fitness,…

O oră ago

Timp de o lună, trafic închis pe două artere din Timişoara

În perioada 26.04.2024 – 25.05.2024, traficul rutier va fi închis, pentru executarea lucrărilor de întreținere…

2 ore ago

Primăria Timișoara vrea să mute canotorii la baza Agenției Naționale pentru Sport din Parcul Rozelor

Presat să găsească o locație pentru găzduirea canotorilor de la CSM Timișoara, după ce le-a…

13 ore ago

Primăria Timișoara reia demersul preluării rețelei de termoficare a orașului

Promovată în urmă cu ceva timp, dar lăsată deoparte din cauză că nu se putea…

13 ore ago

Alin Nica: În patru ani, Dominic a schimbat multe în Timișoara. PSD nu s-a schimbat, pericolul e acolo.

Alianța dreptei Unite este formată din susținători ai valorilor de dreapta și din oameni care…

16 ore ago

Şansa salvării vine sâmbătă

CSC Dumbrăviţa se află în fața unui nou joc ce îi poate asigura, din punct…

17 ore ago