Social

Dirijorul Cristian Măcelaru primește titlul de Doctor Honoris Causa al Universității de Vest Timișoara

Dirijorul timișorean Cristian Măcelaru, unul de talie mondială, se va alătura galeriei de ambasadori ai Universității de Vest din Timișoara, în calitate de Doctor Honoris Causa. UVT este alături de românii și timișorenii ce reușesc performanțe admirabile pe scena culturală internațională.

Universitatea de Vest prețuiește excelența, în această perioadă, în care cultura este principalul brand al Timișoarei.

„România are nevoie de modele care să ne inspire tinerii și să ne motiveze pe noi toți, fiindcă o țară nu poate crește decât atunci când are o serie de repere care să-i  ghideze parcursul (…) Cristian Măcelaru este unul dintre cei mai importanți violoniști și dirijori, iar realizările sale admirabile trebuie recunoscute și apreciate, motiv pentru care UVT îi înmânează acest însemnat titlu, de Doctor Honoris Causa. Le adresăm autorităților locale și județene, Primăriei Municipiului Timișoara și Consiliului Județean Timiș, îndemnul de a completa seria de inițiative culturale prin care UVT îi onorează pe marii artiști internaționali timișoreni, onorând, la rândul lor, și alte personalități ale scenelor internaționale care sunt din Timișoara, viitori ambasadori și promotori ai instituțiilor și comunității din Timișoara în lume, pentru pregătirea calendarului cultural TM2023”, declară rectorul Universității de Vest din Timișoara, Marilen Pirtea.

Născut la Timişoara în urmă cu patruzeci de ani, Cristian Măcelaru se simte și în prezent foarte atașat de spiritul și valorile orașului, deși a emigrat în Statele Unite la vârsta de șaptesprezece ani.

Cariera sa muzicală de excepție împletește virtuozitatea violonistică şi vocația dirijorală. A fost cel mai tânăr prim-violonist al Orchestrei Simfonice din Miami, câștigând premiul Grammy pentru albumul Wynton Marsalis: Violin Concerto.

El este dirijor principal al Orchestrei Simfonice din Köln, WDR Sinfonieorchester, care i-a prelungit recent contractul până în 2025. În același timp, Cristian Măcelaru a colaborat cu orchestrele simfonice din New York, San Francisco, Chicago, Cleveland, Houston, Baltimore, Los Angeles, Toronto, Seattle, Detroit, precum și cu Bayerischen Rundfunk Symphonie-Orchester, Royal Concertgebouw Orchestra, Gewandhaus Orchester Leipzig, Deutsches Symphonie-Orchester Berlin, City of Birmingham Symphony Orchestra, Rotterdam Philharmonic Orchestra, Hallé Orchestra, Vienna Radio Symphony Orchestra, Royal Philharmonic Orchestra, BBC.

Titlul de Doctor Honoris Causa este modalitatea prin care Universitatea de Vest din Timișoara recunoaște public meritele și contribuțiile științifice, artistice ori sportive, dar și cele publice în plan internațional, care duc la creșterea prestigiului României în lume.

“Vom anunța în timp util data și coordonatele evenimentului de acordare a titlului de Doctor Honoris Causa dirijorului și violonistului Cristian Măcelaru, de îndată ce vor fi stabilite toate detaliile organizatorice”, au transmis reprezentanţii UVT.

Share
Published by
Marcel Hoster

Recent Posts

Pastorala de Paşti a PS Ioan Călin Bot, episcopul greco-catolic de Lugoj

Scrisoare Pastorală la Sărbătoarea Învierii Domnului 2024 † IOAN Din mila lui Dumnezeu, prin grația…

3 ore ago

Pastorala de Învierea Domnului a IPS Ioan Selejan, Mitropoliul Banatului

† IOAN, Din mila lui Dumnezeu, Arhiepiscop al Timișoarei și Mitropolit al Banatului Iubitului nostru…

3 ore ago

Hristos a înviat! Sărbători luminate să aveţi!

Sfânta Înviere a Domnului nostru Iisus Hristos să vă aducă lumină în suflet, alinare, speranţă,…

10 ore ago

Învierea îl prinde în arest, după ce a fost găsit cu o alcoolemie record la „bord”

În cursul zilei de astăzi, polițiști de la Biroul Drumuri Naționale și Europene din cadrul…

13 ore ago

Lumina de la Ierusalim a ajuns la Timișoara, pe calea aerului

Ca în fiecare an, și de această dată Lumina a ajuns la Timișoara, de la…

13 ore ago

Un octogenar plecat cu bicicleta a făcut o greşeală şi nu a mai ajuns acasă

Din păcate, va fi un Paşte trist pentru familia unui biciclist din judeţul Timiş, care…

16 ore ago