Social

Expoziția „WE’RE HERE” a comunității LGBT poate fi văzută la Faber. Expun artiști din 25 de țări

Artiști din 25 de țări expun la Faber artă vizuală queer. Evenimentul este organizat de Identity. Education în parteneriat cu proiectul WE’RE HERE și Pride Tm.

Expoziția curatoriată de Daniel Kozak este deschisă în perioada 9-14 august la Faber.community.

Expoziția reunește lucrări de fotografie digitală ale fotografului și activistului Tiberiu Căpudean, lucrări în acrilic pe pânză semnate de Otilia Cadar și Dan Toma, lucrări în tehnică mixtă ale scenografului Nairam, șase lucrări de mici dimensiuni ale graficianului Paul Mureșan, o proiecție video cu lucrări ale unor artiști din mai multe țări și Smaller Side Room, o serie de lucrări curatoriate și deja prezentate de Liviu Bulea la Cluj în 2021.

Artiștii prezentați sunt /\lexāndre, Adrian Oncu, Adrian Florin Pop, Alan Ciba, Alejandro Monroy Trejo, Alina Marinescu, Aris Tureac, Atila Gomboș, Bassel Moussa, Big Butt Geek, Bobb Attard, Dan Toma, Darrell J.Dinges, Dash Fox, Edicleison Freitas, Efthymis Charmalias, Emiol Capet, Fabien Ghernati, Frank Xarate, George Kanis, Gili Avissar, Gregory Olivenbaum, Hortensia Mi Kafchin, Ian Stone, Ignacio Aramburu, Laceoni, Laurence Caron, Lea Rasovszky, Liviu Bulea, Manel Ortega, Meraj, Michał Sokołowski, Michel Vicario, Mihai-Vlăduț Gicoveanu, Miss Natasha Enquist, Mohamad, Nairam, Nikola Djukich, NLMKART, Otilia Cadar, Paul Mureșan, Raul Balica, Răzvan Ion, Rémi Segalas, Ric Stott, Rudolf Cuchkin, Santiago Estellano, Tiberiu Căpudean, VICARIO, Vincent Puren.

Ei trăiesc, lucrează sau provin din Argentina, Austria, Brazilia, Canada, China, Cipru, Franța, Grecia, Germania, Iran, Italia, Israel, Malta, Marea Britanie, Mexico, Olanda, Polonia, Portugalia, România, Rusia, Serbia, Siria, Spania, Uruguay, SUA.

„Suntem aici” își are originile în scandările istorice pentru egalitatea în drepturi și vizibilitate a comunității LGBTQAI+: we’re here, we’re queer. Este o clamare ontologică: existăm, nu putem fi ignorați. Suntem oameni obișnuiți, profesioniști, personalități. Evenimentul WE’RE HERE de la Timișoara, în 2021, adaugă un sens axiologic. Suntem aici, dar oare suntem aici cu adevărat? În mod ironic suntem și nu suntem. Artiștii care prezintă lucrări de fotografie, desen și lucrări pe pânză fie nu mai sunt în România, fie, dacă au rămas în țară, au migrat la țară”, precizează organizatorii.

Tiberiu Căpudean, artist fotograf și activist, s-a stabilit la Madrid din 2018. A fotografiat și documentat poveștile de viață ale peste 400 de bărbați homosexuali și bisexuali din Europa, Asia, Africa, Orientul Mijlociu și Statele Unite în seriile sale Naked, Family și Love.

Dan Toma, artist vizual timișorean și aliat LGBTQAI+, se va stabili în Belgia în 2021, împreună cu soția și cele două fiice ale lor.

Otilia Cadar, artistă vizuală din București, a părăsit capitala împreună cu soțul și fiica sa și a găsit liniște și creativitate în munții Făgăraș.

Paul Mureșan, desenator și animator, trăiește în Sălicea împreună cu partenerul său, Bursucu’, după un trai mai agitat și mai costisitor la Cluj.

Nairam, scenograf și artist vizual, pendulează între Brașov și Sighișoara, unde s-a refugiat după experiența sa de la București.

Într-un spațiu separat, expoziția „izolează” 36 de lucrări curatoriate de artistul Liviu Bulea, el însuși aflat în prezent pe drumul dintre Turda și Berlin.

Smaller Side Room s-a deschis la Cluj, la Reactor de Creație și Experiment, în iunie 2021 și reunește lucrări queer care au fost cenzurate de rețelele de social media, deschizând astfel discuția necesară despre identitate, expresie și cenzură. Smaller Side Room trimite la citatul icon-ului gay Tom of Finland, care, într-o lume mai deschisă și lipsită de prejudecăți și-ar găsi locul la Luvru, dacă nu în marile galerii, atunci într-o încăpere mai mică, de pe margine.

Program vizită:

luni, 9.08 – orele 19:00-21:00

marți 10.08 – orele 10:00-14:00

miercuri 11.08 – orele 16:00-20:00

joi 12.08 – orele 10:00-14:00

vineri 13.08 – orele 16:00-20:00

sâmbătă 14.08 – orele 10:00-14:00

WE’RE HERE este o cercetare antropologică, un proiect jurnalistic și o expoziție virtuală și fizică, toate reunite sub umbrela unui proiect personal inițiat și derulat de Daniel Kozak din iunie 2020.

Identity. Education este o organizație neguvernamentală care dorește să creeze o platformă pentru evenimente culturale, artistice și educaționale care să promoveze respectul reciproc și să combată discriminarea și stereotipurile care marginalizează comunitatea LGBTQI+ Mai multe detalii despre Pride TM în comunicatul organizatorilor.

Expoziția este parte a unui proiect cultural cuprins în programul cultural prioritar TM2023 RESTART al Centrului de Proiecte al Municipiului Timișoara, realizat cu sprijinul Primăriei Municipiului Timişoara şi al Consiliului Local Timişoara.

Purtarea măștii în spațiul expozițional este obligatorie.

Eveniment 18+

Share
Published by
Oana Telescu

Recent Posts

“Scăderea taxelor pentru proprietarii de birouri ar însemna o creștere de costuri pentru oamenii de rând”. Interviu cu Dominic Fritz despre noile impozite

Joi, 19 decembrie, în plenul Consiliului Local va intra din nou în dezbatere proiectul privind…

19 minute ago

La anul, lalelele vor fi admirate şi în Parcul Botanic

Primăvara, Parcul Justiţiei este unul dintre cele mai vizitate şi fotografiate locaţii din Timişoara, datorită…

3 ore ago

Mai multe proiecte din Timiș primesc fonduri pentru a încuraja deplasarea pe biciclete/FOTO

Un număr de 22 de proiecte care încurajează mersul pe bicicletă în întreaga regiune de…

3 ore ago

Contribuția lui Albert Kristóf-Krausz la modelarea spațiul urban și artei locale într-o nouă expoziție temporară la MNArT

Muzeul Național de Artă Timișoara aduce în prim plan opera lui Albert Kristóf-Krausz, personalitate marcantă…

3 ore ago

Timișoara candidează la titlul de Destinația Anului în 2025

Timișoara concurează din nou în competiția „Destinația Anului”, cel mai amplu concurs turistic din România,…

4 ore ago

La Urseni se va construi o creşă nouă cu o investiţie de la CNI de aproape 17 milioane

Compania Naţională de Investiţii (CNI) a dat undă verde construirii unei creşe la Urseni, comuna…

4 ore ago