Opinii

Iresponsabila și fascinanta Românie. Știați că pe la sate nu se mai poartă mască deloc?

Dacă ne „atacă” doi ursuleți în ungurime, sigur vom povesti acasă că ne-am luptat cu ditamai ursoaica până am răpus-o sau că zgârieturile sunt de la topoarele cu care ne-au atacat cei din mafia pădurilor. Dar am scăpat teferi si să vedeți cum arată ăialalți. Ne place să ne lăudăm, ne place să exagerăm, iar dacă dai românului nu un deget, numai o unghie, sigur îți ia toată mâna, cu tot cu picior. Când cuteza cineva să zică cu jumătate de gură că trebuie să menținem sporită atenția și un comportament prudent în perspectiva unui nou val de epidemie Covid, sărea premierul Cîțu să strige ca galeria lui Dinamo „libertate pentru suporteri”. Suporterii lui, firește, iar asta se vede cu ochiul liber, de la o poștă.

Până și opoziția era pusă în dificultate. Ce să zică Marcel Ciolacu despre nevoia de relaxare, când premierul Cîțu zice că dă libertate la toți, iar doctorul pesedist Rafila îndemna la oleacă prudență, să nu ne umplem de cazuri grave în ATI cu ocazia valului patru? Stimați vaccinați și vaccinate, simpatici conspiraționiști și conspiraționiste, aveți cumva senzația că mai suntem în pandemie? E ceva ce ați face și nu puteți face din cauza autorităților române? Orice, vreun deranj, ceva? Nu putem merge la unguri la ștrand? Ba da, mai nou putem. Bun, mergem cu test la greci, dar aici, în România, ne mai amintim că trebuie să fim prudenți?

Mi-au povestit participanți la nunți că e liber, frate, nimeni nu verifică chestia cu vaccinarea. Depinde și cine organizează, dar senzația este că statul vorbește singur, că noi deja ne-am luat porția de libertate cum știm noi să o facem, cu mâna prinsă până la cot. Mergeți la cumpărături numai la supermarketurile din Timișoara, unde se mai respectă regulile măcar „sub nas”, dar încercați și la sate. Intrați cu mască în orice magazin sătesc și te vei trezi ca nebunul printre deștepți. Am intrat în două astfel de magazine mixte de renume rural. Am fost singurul cu mască acolo.

La sate, acolo unde sunt cei mai puțini vaccinați veți găsi și cele mai puține măsuri de precauție. Covid a fost și nu mai e, dar nu mai e ca și cum nici n-ar fi fost. Gata! Dar într-un alt sat mai bine de 1.000 km spre vest, unul mic, poate cu 2000 de locuitori și nu de norvegieni, ci de italieni buni de gură, ca și noi, treaba stătea total altfel. În cafeneaua sătească nu intra nimeni fără mască purtată peste gură și peste nas. Nici pentru un plic de zahăr n-am îndrăznit să intru fără masca uitată în mașină.

Dar treaba asta cu siguranță că o știe și DSP, și poliția, și prefectura. Lejeritatea cu care se ignoră niște reguli în mediul rural nu a apărut degeaba, ci pentru că acolo s-a observat că nu mai controlează nimeni nimic. Vine școala, se întorc oamenii din concedii, ne amestecăm cu varianta Delta și știți ce-o să se zică la sate despre o nouă perioadă cu restricții de circulație? Că iarăși umblă cineva la butoane, că interesul e să ia libertatea omului de rând, că Oculta face și desface, dar nimeni nu va fi foarte precis în suspiciuni, doar făcând din ochi ni se induce senzația că totul a fost aranjat în laboratoarele secrete de descoperit proștii.

Și atunci vine Florin Cîțu, premierul și viitorul președinte al PNL, degrevat de presiunea alegerilor interne, să facă ordine. Cu o medie națională de 70% români nevaccinați, cu școli fără profesori, căci sunt plini de comorbidități, iar statul român e un stat blajin și îngăduitor, îi lasă să face orele de acasă, deși copiilor li se fâlfâie de școala online, începem sezonul rece, valul patru. Va crește presiunea pe sistemul sanitar și atunci vom implora poporul să se vaccineze. Cum? Nu se știe. Dacă conspiraționiștii nu vor, atunci să se mai vaccineze o dată ăia deja vaccinați! Ceva trebuie să facă și autoritatea asta laxă a statului român.

Dar să nu speriem cetățeanul, nu-l vom obliga cu nimic, nu-l restricționăm la concerte, în restaurante, punem niște reguli minimale cărora oricum nu le verifică nimeni respectarea și apoi să vezi sărbători de iarnă, să vezi pânze în vânt PSD-ului, să vezi șantaj și afuriseală la Tomitan. Atunci să vezi câți ipocriți se vor scula în mijlocul războiului să ceară grea pedeapsă politică.

Share
Published by
Eugen Sasu

Recent Posts

Fosta Garnizoană din Piața Libertății se (re)deschide integral publicului, în calitate de gazdă pentru Beta – bienala de arhitectură/FOTO

Având ca temă principală ”Cover me softly”, la Timișoara s-a deschis o nouă ediție a…

3 ore ago

Începe Sunscape Festival, un eveniment unic ce promovează cultura și arta în lumina razelor solare

Sunscape Festival își propune să crească nivelul de conștientizare al publicului privind Soarele și sistemul…

8 ore ago

Primăriile din Regiunea Vest au la dispoziție 52 de milioane de lei pentru investiții în școli și licee

Agenția pentru Dezvoltare Regională are la dispoziție peste 52 de milioane de euro pentru modernizarea…

9 ore ago

Se apropie termenul final pentru votul acordat de cetățeni în cadrul Bugetului Participativ

Procesul de stabilire a proiectelor propuse de cetățeni pentru a beneficia de bani de la…

9 ore ago

Vineri, 13, ultima zi pentru o femeie de 64 de ani, care a trecut calea ferată fără să se asigure

La data de 13 septembrie, în jurul orei 13:17, polițiștii au fost sesizați cu privire…

10 ore ago

Premieră la MINA Pop-Up Timișoara, pe 3 octombrie: spectacol imersiv de dans IN BETWEEN, cu dansatori și acrobați

Odată cu deschiderea MINA Pop-up Timișoara în Iulius Town, pe 3 octombrie 2024, va avea…

11 ore ago