Administratie

La Triplex Confinium, sârbii și maghiarii au deja punct de frontieră. Dinspre România, deocamdată… se face lobby

Pentru deschiderea unui punct de frontieră între România, Serbia și Ungaria, la Triplex Confinium, se face deja lobby de către administrația județeană, dar decizia este a guvernului, spune vicepreședintele Consiliului Județean Timiș, Cristian Moș. Bineînțeles, vecinii noștri ne-au luat-o deja înainte și între Serbia și Ungaria există deja un punct de trecere, care funcționează zilnic între orele 7.00 și 19.00.

În luna octombrie a anului trecut, între Ungaria și Serbia se deschidea punctul de frontieră cu numărul 9, între localitățile Rabe și Kubekhaza. Ce importanță are această informație pentru România și Timiș? E foarte simplu, vama e situată la Triplex Confinium, locul din Timiș, la Beba Veche, unde granițele celor trei țări se unesc, cele două localități amintite fiind situate chiar la graniță.

A fost o investiție de 5,5 milioane de euro, prin intermediul unui proiect de colaborare transfrontalieră, în cadrul căruia Uniunea Europeană a dat fonduri nerambursabile de 4,6 milioane de euro. Pe lângă punctul de frontieră s-au construit 3,5 kilometri de drum între cele două localități

În timp ce vecinii noștri fac treabă, România discută, face lobby și imaginează piste de biciclete. La guvern se tot trimit semnale, toată lumea vorbește, dar se pare că acolo sus nimeni nu ne bagă în seamă, probabil e prea departe locul de capitală.

De curând, Cristian Moș a fost în vizită de curtoazie la Kubekhaza, unde a discutat cu primarul de acolo despre acest punct de frontieră spre Ungaria. Iar partea maghiară i-a prezentat chiar și forma grafică a ceea ce ar putea fi punctul de trecere a frontierei spre România.

”Din punctul meu de vedere este un punct strategic pentru județ, pentru că este singurul loc din România unde am putea avea legătura între toate cele trei țări: Serbia Ungaria și România. Să avem o vamă între cele trei țări. În momentul de față este una temporară, între Serbia și Ungaria, dar nu avem între România și cele două țări. Am văzut grafica unui proiect pe care primarul din Ungaria mi l-a arătat, încercăm să facem lobby, am vorbit cu vicepremierul Dan Barna să facem lobby, să putem să deschidem acel punct de trecere și să se facă o investiție acolo, pentru județul Timiș va fi un câștig”, a spus Cristian Moș, în cadrul unei emisiuni a unui post TV local.

Pârghiile administrației din Timiș sunt limitate

”Într-un final totul depinde de guvern nu de administrația județeană”, spune Moș.

Beneficii pentru deschiderea punctului de frontieră sunt multiple. Moș vorbește despre creșterea micului trafic și a turismului… cu biciclete.

”Este un punct unde inclusiv traficul mic între localități va aduce un aport economic în întreaga zonă. Poate fi un câștig turistic, este una să mergi cu bicicleta să mergi să mănânci un gulaș în Ungaria, să ai o pistă de biciclete care trece pe acolo. În Ungaria știu că se construiește o pistă de biciclete dinspre Seged înspre acolo, știu că au un plan să facă piste de biciclete între Ungaria și Serbia, cumva noi ar trebui să ne aliniem. Direcția mea și a celor de acolo din administrația locală este să vedem cum putem să facem ca în strategia județului să includem inclusiv o conexiune acolo”, spune Moș.

El este realist, ca de obicei, și evită să dea termene, mai ales că decizia e acolo… sus.

”Nu pot să pun termene în momentul în care nu ține de mine. Eu pot să spun că am început deja și inclusiv domnul președinte al consiliului județean au început să facă lobby în această direcție, dar nu ține de noi”, a mai subliniat vicepreședintele CJ Timiș.

Share
Published by
Marcel Hoster

Recent Posts

Lucrările la Centura Sud au depășit pragul de 80 la sută din total/Foto

Luna iulie ca termen pentru finalizarea lucrărilor la Centura Sud de ocolire a Timișoarei va…

2 ore ago

A fost demarată licitația pentru noul pod de la Tapia

Administrația județeană a lansat, în sfârșit, licitația pentru realizarea unui nou pod peste canalul existent…

2 ore ago

Se lucrează la reabilitarea și dublarea căii ferate dintre Lugoj și Timișoara

Lucrările la mult așteptata reabilitare a căii ferate dintre Caransebeș și Arad, care include și…

3 ore ago

Mutare surprinzătoare la Prefectura Timiş. Subprefectul Ovidiu Drăgănescu va fi schimbat cu Sorina Ciurlea, şefa femeilor PNL

Potrivit unor surse din PNL, Ovidiu Drăgănecu va fi demis din funcţia de subprefect, în…

3 ore ago

Ghiroda, victorie importantă la Filiaşi. Poli pierde acasă cu Bihorul

Liga 3 a ajuns la runda a 5-a din play-off şi play-out. Ghiroda continuă să…

4 ore ago

Modelul Piedone. Neavând voie să candideze, primarii PSD din Recaş şi Şandra vor să lase primăriile moştenire fiilor lor

Sâmbătă au venit deciziile definitive în privinţa candidaturilor primarilor PSD din Recaş şi Şandra, Teodor…

4 ore ago