Administratie

Primăria Timișoara a reușit reeșalonarea datoriei Colterm către furnizorul de gaze naturale

Primăria Timișoara și E.On Gaz au ajuns la un acord pentru reeșalonarea unor datorii ale Colterm, în valoare de 51,5 milioane de lei, garantate de municipalitate și neplătite timp de trei ani.

Primăria Timișoara și conducerea E.On Energie România au ajuns la un acord de reeșalonare pe o perioadă de 30 de luni a unor datorii ale Colterm de 51,5 milioane de lei și garantate în trecut de municipalitate și pentru care risca să fie executată silit. Municipalitatea a fost somată încă din 2018 să plătească aceste datorii, însă fosta administrație a preferat să le rostogolească, acumulând penalități de alte milioane de lei.

Este vorba despre datorii acumulate începând cu anul 2013 și pe care Primăria Timișoara era somată să le plătească din 2018, riscând să fie executată silit.

„Fosta administrație a garantat în mod inconștient facturile Colterm, ocolind reglementările privind datoria publică locală. Am mai vorbit și în trecut despre problemele grave moștenite cu această companie. În prezent, Colterm poate intra oricând în insolvență, chiar faliment, la cererea creditorilor. Și odată cu Colterm riscă să intre și primăria în insolvență. Din păcate, fosta administrație a îndatorat instituția către Colterm, iar primăria este garant și poate fi executată. Expunerea Primăriei către Colterm este de circa 160 milioane de lei. Cu această reeșalonare a datoriilor reușim sa diminuăm presiunea pusă pe bugetul local de aceste decizii inconștiente, să recâștigăm încrederea creditorilor și să punem bazele unei dezvoltări sănătoase pe viitor a acestei companii”, a spus primarul Dominic Fritz.

El subliniază că administrația timișoreană lucrează pentru a asigura căldură cetățenilor care sunt alimentați de Colterm.

“Îi asigur pe timișoreni că lucrăm continuu pentru a asigura serviciile de apă caldă și termoficare, chiar dacă administrația anterioară a predat compania într-o situație dezastruoasă”, a mai declarat Fritz.

Vă reamintim că, recent, Primăria Timișoara a semnat un acord cu Banca Mondială care are ca obiectiv sprijinirea instituţiei în îmbunătățirea capacității de planificare pentru dezvoltarea durabilă a sistemului de termoficare și eficiența energetică a clădirilor din oraș.

Totodată, Primăria Timișoara desfășoară în acest an unul dintre cele mai ambițioase proiecte de reabilitare a rețelei de termoficare din municipiu. Este vorba despre un contract de 30 de milioane de euro din fonduri europene pentru schimbarea a 30 de kilometri de conducte de pe rețelele primare și secundare. În urma implementării acestui proiect se vor reduce semnificativ pierderile în rețea, care acum sunt acoperite din bugetul local.

În acest an au fost reduse pierderile de la 305 tone de apă/ore la 84 tone adaos de apă/oră, ceea ce înseamnă mai puțini bani aruncați pe pierderi tehnologice în fiecare an. Concomitent, la Colterm a avut loc o eficientizare a activității, în urma căreia au fost restructurate 70 de posturi.

Share
Published by
Marcel Hoster

Recent Posts

Amenajarea zonei în care au fost demolate cluburile ilegale, pe ultima sută de metri/Foto

Lucrările de amenajare a spațiului verde de pe malul Begăi, pe bulevardul Vasile Pârvan, au…

2 ore ago

La Timișoara va avea loc cea de a treia ediție a conferinței Women in Data Science

Miercuri, 15 mai, la Institutul de Cercetări Avansate de Mediu al Universității de Vest din…

3 ore ago

Întreruperi programate la furnizarea apei la început de săptămână

Marți, 14 mai, între orele 9-16 se va executa o conectare de conducte la intersecția…

3 ore ago

Jebelul, o comună în continuă dezvoltare prin proiecte europene şi nu numai/Foto

Prin banii europeni sau cei de la bugetul național, anul 2024 este cel mai mare…

3 ore ago

Liga 3. Ghiroda, campioana seriei a 7-a, Poli a pierdut din nou cu Bihorul

Liga a 3-a a ajuns la penultima etapă, una care a mai rezolvat din necunoscutele…

4 ore ago

Sejur de şapte zile în insula Zakynthos, cu As Tour Timişoara

Agenţia As Tour Timişoara vă propune, în perioada 16-23 iunie, o vacanţă de vis, în…

8 ore ago