Sănătate

De Ziua Mondială a Siguranței Pacientului, doctorii de la Babeș își îndreaptă atenția spre nou-născuți și mame

„Îngrijiri medicale sigure pentru mame și nou-născuți”. Aceasta este tema aleasă de Organizația Mondială a Sănătății pentru a marca sărbătorirea Zilei Mondiale a Siguranței Pacientului în acest an.

Chiar dacă omenirea este în plină pandemie de COVID 19, personalul medical nu trebuie să uite de două dintre categoriile cele mai vulnerabile, mamele și copiii nou-născuți. Sistemele de sănătate din întreaga lume au fost sufocate de valurile succesive de COVID 19, iar impactul asupra celor două categorii a fost unul major.

„Ultimul an și jumătate a reprezentat o adevărată provocare pentru fiecare dintre noi. Cu siguranță, însă, proaspetele mămici, dar și nou-născuții au trecut prin momente deloc ușor de depășit, și asta cu atât mai mult cu cât accesul în spitale, în general, dar și mai mult în maternități a fost restricționat de măsurile de siguranță. Nu puține au fost cazurile când proaspetele mămici infectate cu COVID 19 și-au văzut bebelușii mult timp doar prin intermediul aplicațiilor video de pe telefonul mobil. Bebelușii purtători de SARS CoV 2 au stat zile întregi internați în secțiile de Terapie Intensivă ale spitalelor fără a simți atingerea părinților sau a bunicilor. Peste 120 de milioane de copii s-au născut în întreaga lume în aceste aproape 20 de luni de pandemie, în condițiile în care în mai toate spitalele a existat un deficit de personal din cauza redistribuirii către secțiile roșii. Chiar și așa, grijă față de mame și nou născuți a fost una ridicată”, a spus dr. Crina Ralețchi, coordonator Biroul de Management al Calității Serviciilor Medicale de la Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Dr. Victor Babeș Timișoara.

Această campanie privind siguranța mamei la naștere și a nou-născutului trebuie să rămână o prioritate pentru toate spitalale de profil din orice țară a lumii. Promovarea acestui concept de îngrijiri medicale sigure pentru mame și nou-născuți se realizează doar prin îmbunătățirea continuă a calității serviciilor de sănătate.

Astăzi, de Ziua Mondială a Siguranței Pacientului, timp de câteva ore, medicii, asistentele dar și infirmierele și personalul auxiliar din Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Dr. Victor Babeș Timișoara poartă un obiect vestimentar sau un accesoriu de culoare portocalie, culoare desemnată de OMS drept simbol al acestui eveniment.

17 septembrie a fost declarată drept Ziua Mondială a Siguranței Pacientului în 2019, în cadrul celei de-a 72-a  Adunări Generale a Organizației Mondiale a Sănătății.

Share
Published by
Oana Telescu

Recent Posts

Probleme fără sfârşit! Halep nu va merge la Aukland şi nici la Australian Open

Deşi a jucat într-un turneu demonstrativ înainte de Crăciun, Simona Halep va rămâne pentru încă…

4 ore ago

Guvernul închide oficial un punct de trecere al frontierei din Timiș care nici nu era încă deschis

Guvernul închide un punct de frontieră din Timiș, încă înainte ca acesta să fie deschis.…

9 ore ago

Primăria Timișoara a lansat oficial licitația pentru proiectarea și ridicarea parcării Spitalului de Copii

Cu doar câteva zile înainte de Crăciun, Primăria Timișoara a lansat în licitație proiectul pentru…

9 ore ago

Se depun eforturi pentru deschiderea punctului de trecere a frontierei de pe Bega

Administrația Bazinală de Apă Banat nu are prea multă putere atunci când se pune problema…

9 ore ago

De Crăciun, chiar am fost mai buni! Doar PSD-istul Daea a dat-o mai pe tradiţional

„De Crăciun, fii mai bun!”, este unul din îndemnurile pe care le tot auzim în…

10 ore ago

Doar echipa de baschet va mai reprezenta Timişoara în acest an

Singurul campionat românesc masculin activ între Crăciun şi Anul Nou rămâne cel de baschet. Liga…

10 ore ago