Administratie

Dominic Fritz despre scandalul concursurilor fraudate din primărie: „Sunt sigur că vorbim aici de zeci de cazuri”

În această săptămână a izbucnit un imens scandal în Primăria Timişoara, după ce primarul Dominic Fritz a descoperit personal şapte cazuri de fraudare a unor concursuri de angajare. În cinci dintre cazuri, lucrările au fost scrise de un angajat al primăriei a doua zi după concurs. Dosarul a ajuns deja pe masa procurilor DNA care au luat din primărie mai multe documente. Mai multe detalii despre acest caz în interviul acordat de primar pentru deBanat.

Este adevărat că aţi descoperit personal această fraudă?

Da, e adevărat. Era important pentru mine să nu-mi scape nimic şi să verific personal unele lucruri. Au fost solicitate nişte documente într-un dosar DNA. Pentru această cerere trebuia să ne uităm în dosarul de concurs. Persoana respectivă a dat două concursuri în Primăria Timişoara şi atunci mi-am dat sema că lucrările scrise sunt cu două scrisuri diferite.

Puteţi spune despre cine e vorba?

Nu, e un dosar în lucru. Asta era în luna august. Când m-am întors din concediu am spus că în mod cert nu e un caz izolat. Şi am zis să văd dacă pot identifica şi alte lucruri de acest gen. M-am închis într-o noapte jos…

Singur?

Cu încă o persoană din echipa mea care are acces în mod oficial la astfel de dosare. Am luat dosarele de concurs din 2018 şi 2019, am limitat ancheta la doi ani. Şi am luat la puricat toate dosarele candidaţilor care au câştigat, fiindcă e clar că fraudarea s-a făcut pentru câştigarea concursurilor. Şi atunci am identificat cel puţin cinci. Au mai fost câteva în care în mod clar nu e scrisul persoanei. De exemplu, când e un inginer şi are un scris foarte feminin, îngrijit şi ordonat, fără să taie nimic, într-o situaţie de stres când mai tai, te mai încurci, se vede foarte clar care sunt lucrările care sunt scrise în momentul respectiv şi care sunt scrise ulterior. Doar că nu peste tot am putut găsi sursa reală a scrisului, deci nu am dovezi. Dar e clar că la mai multe concursuri, nu doar cele pe care le-am identificat, nu sunt lucrările originale

Chiar am vrut să spun că, la câte concursuri s-au dat în doi ani, cinci fraudări nici nu ar fi foarte mult.

Exact, dar e foarte clar că aici e vârful aisbergului.

Cedeţi că sunt şi alte forme de fraudare, nu doar prin scrierea lucrărilor ulterior?

Eu am identificat o singură speţă. O singură persoană care a fraudat. Sigur că mai sunt şi alte cazuri. De exemplu, am găsit un caz în care o altă persoană a dat două concursuri, iar şi acolo sunt două scrisuri diferite. Nu am putut însă să identific cine e sursa. Dar există în mod cert încă un funcţionar care a scris lucrarea. Sunt sigur că vorbim aici de zeci de cazuri şi tocmai de aceea sper ca ancheta DNA să intre mai mult în detalii. Chiar şi înainte de 2018.

Aţi spus de cinci angajaţi ale căror lucrări au fost scrise de o singură persoană pe care aţi identificat-o. Acea persoană mai există în primărie?

Da, dar nu mai e la la Resurse Umane, cum era înainte, în urma reorganizării.

Aţi vorbit de şapte dosare, dintre care cinci mai sunt angajaţi în primărie. Acei cinci au funcţii de conducere?

Nu.

Nici înainte de reorganizare, fiindcă nu vreţi să daţi nume?

Nu, sunt persoane de execuţie. Nu sunt vedete ca să spun aşa. Dacă aţi scoate numele, nimeni nu ar şti despre cine e vorba.

Fără să dăm nume, nu e vorba şi de un fost director din primărie?

Din cei şapte în total este vorba şi de o persoană care a avut o funcţie de conducere. De aceea şi două concursuri, unul pentru o funcţia de execuţie, altul pentru una de conducere.

Ce urmează în aces moment? Aţi dat dosarele la DNA sau urmează?

Am dat ieri dispoziţiile de concurs, copiile lucrărilor scrise şi o copie a scrisului persoanei în cauză, care a lucrat la Resurse Umane. Mai e o speţă în care nu am intrat în detaliu. E foarte interesant că a participat la toate aceste concursuri. Secretariatul din partea Serviciului Resurse Umane a fost asigurat de aceeaşi persoană. În mod normal sunt diferiţi angajaţi, dar această persoană a fost la toate concursurile. Şi acolo noi a trebuit să facem o mică cercetare fiindcă nu era numele persoanei, ci doar o semnătură. Şi am căutat printre semnături să vedem cine a fost această persoană în secretariat. Dar asta a fost o practică la dl Robu, care pe dispoziţiile de concurs a numit membri de comisie, dar la secretariat a fost mereu o persoană de la Resurse Umane.

Ca să nu existe dubii, am înţeles că nu e vorba de fosta şefă de la Resurse Umane, Rodica Aurelian. Confirmaţi?

Nu, dar o spun foarte deschis, toată responsabilitatea procedurilor de concurs, este, potrivit regulamentului intern, a şefului serviciului.

Nicolae Robu a devenit foarte vocal în privinţa prezenţei DNA în Primăria Timişoara. Credeţi că are partea lui de responsabilitate aici?

Un primar este responsabil pentru tot ce se întâmplă în primăria lui. După un an în primărie, deşi practicile acestea nu mai există fiindcă am avut grijă, de exemplu, ca lucrările să fie notate în aceeaşi zi, eu pot să spun că un primar pentru care era important ca aceste concursuri să fie corecte, ar fi putut să oprească aceste practici. Deci este cel puţin neglijenţă. Dacă el ştia sau a participat în această schemă, nu ştiu.

Cu toate că Dominic Fritz nu a vrut să spună, e secretul lui Polichinelle în primărie că persoana de la care a început ancheta, având două lucrări cu două scrisuri diferite, este Florin Răvăşilă, fostul şef al Direcţiei Clădiri, Terenuri şi Dotări Diverse I Est, direcţie înfiinţată special pentru el de Nicolae Robu. Acesta este cercetat într-un dosar pentru primire de mită. După demararea anchetei de mită, Răvăşilă s-a mutat la Poliţia Locală într-o funcţie de execuţie.

 

 

 

Share
Published by
Ino Ardelean

Recent Posts

Crăciun fericit!

De Sărbătoarea Crăciunului vă dorim să aveți parte de gânduri bune, multă bucurie, căldură în…

9 ore ago

După ce a anunţat şase nume noi, SCM USV Timişoara face publică lista a patru jucători care nu vor mai face parte din lotul campioanei

SCM USV Timişoara nu a pierdut timp odată cu finalul sezonului competiţional. Campioana ţării la…

15 ore ago

De Crăciun ne-am luat dubla raţie de ticăloşie şi nesimţire

„De Crăciun ne-am luat raţia de libertate” era un celebru mesaj/slogan al Revoluţiei din 1989. O…

18 ore ago

Primăria pregătește dosarele pentru finanțare și pentru autorizația de construire a reabilitării din Piața Mocioni

Primăria Timișoara pregătește dosarele pentru obținerea finanțării europene, respectiv a autorizației de construire pentru reabilitarea…

18 ore ago

Pagina de internet a PPC și aplicația my PPC vor fi oprite câteva zile

PPC Energie și PPC Energie Muntenia își actualizează platformele online de comunicare cu clienții. Astfel,…

19 ore ago

La Cinema Johnny a avut loc primul eveniment de la reabilitare/FOTO

Primăria Timișoara are din această săptămână patru cinematografe funcționale în subordine. Ultimul reabilitat și redevenit…

19 ore ago