Dominic Fritz despre scandalul concursurilor fraudate din primărie: „Sunt sigur că vorbim aici de zeci de cazuri”

Dominic Fritz

Dominic Fritz

În această săptămână a izbucnit un imens scandal în Primăria Timişoara, după ce primarul Dominic Fritz a descoperit personal şapte cazuri de fraudare a unor concursuri de angajare. În cinci dintre cazuri, lucrările au fost scrise de un angajat al primăriei a doua zi după concurs. Dosarul a ajuns deja pe masa procurilor DNA care au luat din primărie mai multe documente. Mai multe detalii despre acest caz în interviul acordat de primar pentru deBanat.

Este adevărat că aţi descoperit personal această fraudă?

Da, e adevărat. Era important pentru mine să nu-mi scape nimic şi să verific personal unele lucruri. Au fost solicitate nişte documente într-un dosar DNA. Pentru această cerere trebuia să ne uităm în dosarul de concurs. Persoana respectivă a dat două concursuri în Primăria Timişoara şi atunci mi-am dat sema că lucrările scrise sunt cu două scrisuri diferite.

Puteţi spune despre cine e vorba?

Nu, e un dosar în lucru. Asta era în luna august. Când m-am întors din concediu am spus că în mod cert nu e un caz izolat. Şi am zis să văd dacă pot identifica şi alte lucruri de acest gen. M-am închis într-o noapte jos…

Singur?

Cu încă o persoană din echipa mea care are acces în mod oficial la astfel de dosare. Am luat dosarele de concurs din 2018 şi 2019, am limitat ancheta la doi ani. Şi am luat la puricat toate dosarele candidaţilor care au câştigat, fiindcă e clar că fraudarea s-a făcut pentru câştigarea concursurilor. Şi atunci am identificat cel puţin cinci. Au mai fost câteva în care în mod clar nu e scrisul persoanei. De exemplu, când e un inginer şi are un scris foarte feminin, îngrijit şi ordonat, fără să taie nimic, într-o situaţie de stres când mai tai, te mai încurci, se vede foarte clar care sunt lucrările care sunt scrise în momentul respectiv şi care sunt scrise ulterior. Doar că nu peste tot am putut găsi sursa reală a scrisului, deci nu am dovezi. Dar e clar că la mai multe concursuri, nu doar cele pe care le-am identificat, nu sunt lucrările originale

Chiar am vrut să spun că, la câte concursuri s-au dat în doi ani, cinci fraudări nici nu ar fi foarte mult.

Exact, dar e foarte clar că aici e vârful aisbergului.

Cedeţi că sunt şi alte forme de fraudare, nu doar prin scrierea lucrărilor ulterior?

Eu am identificat o singură speţă. O singură persoană care a fraudat. Sigur că mai sunt şi alte cazuri. De exemplu, am găsit un caz în care o altă persoană a dat două concursuri, iar şi acolo sunt două scrisuri diferite. Nu am putut însă să identific cine e sursa. Dar există în mod cert încă un funcţionar care a scris lucrarea. Sunt sigur că vorbim aici de zeci de cazuri şi tocmai de aceea sper ca ancheta DNA să intre mai mult în detalii. Chiar şi înainte de 2018.

Aţi spus de cinci angajaţi ale căror lucrări au fost scrise de o singură persoană pe care aţi identificat-o. Acea persoană mai există în primărie?

Da, dar nu mai e la la Resurse Umane, cum era înainte, în urma reorganizării.

Aţi vorbit de şapte dosare, dintre care cinci mai sunt angajaţi în primărie. Acei cinci au funcţii de conducere?

Nu.

Nici înainte de reorganizare, fiindcă nu vreţi să daţi nume?

Nu, sunt persoane de execuţie. Nu sunt vedete ca să spun aşa. Dacă aţi scoate numele, nimeni nu ar şti despre cine e vorba.

Fără să dăm nume, nu e vorba şi de un fost director din primărie?

Din cei şapte în total este vorba şi de o persoană care a avut o funcţie de conducere. De aceea şi două concursuri, unul pentru o funcţia de execuţie, altul pentru una de conducere.

Ce urmează în aces moment? Aţi dat dosarele la DNA sau urmează?

Am dat ieri dispoziţiile de concurs, copiile lucrărilor scrise şi o copie a scrisului persoanei în cauză, care a lucrat la Resurse Umane. Mai e o speţă în care nu am intrat în detaliu. E foarte interesant că a participat la toate aceste concursuri. Secretariatul din partea Serviciului Resurse Umane a fost asigurat de aceeaşi persoană. În mod normal sunt diferiţi angajaţi, dar această persoană a fost la toate concursurile. Şi acolo noi a trebuit să facem o mică cercetare fiindcă nu era numele persoanei, ci doar o semnătură. Şi am căutat printre semnături să vedem cine a fost această persoană în secretariat. Dar asta a fost o practică la dl Robu, care pe dispoziţiile de concurs a numit membri de comisie, dar la secretariat a fost mereu o persoană de la Resurse Umane.

Ca să nu existe dubii, am înţeles că nu e vorba de fosta şefă de la Resurse Umane, Rodica Aurelian. Confirmaţi?

Nu, dar o spun foarte deschis, toată responsabilitatea procedurilor de concurs, este, potrivit regulamentului intern, a şefului serviciului.

Nicolae Robu a devenit foarte vocal în privinţa prezenţei DNA în Primăria Timişoara. Credeţi că are partea lui de responsabilitate aici?

Un primar este responsabil pentru tot ce se întâmplă în primăria lui. După un an în primărie, deşi practicile acestea nu mai există fiindcă am avut grijă, de exemplu, ca lucrările să fie notate în aceeaşi zi, eu pot să spun că un primar pentru care era important ca aceste concursuri să fie corecte, ar fi putut să oprească aceste practici. Deci este cel puţin neglijenţă. Dacă el ştia sau a participat în această schemă, nu ştiu.

Cu toate că Dominic Fritz nu a vrut să spună, e secretul lui Polichinelle în primărie că persoana de la care a început ancheta, având două lucrări cu două scrisuri diferite, este Florin Răvăşilă, fostul şef al Direcţiei Clădiri, Terenuri şi Dotări Diverse I Est, direcţie înfiinţată special pentru el de Nicolae Robu. Acesta este cercetat într-un dosar pentru primire de mită. După demararea anchetei de mită, Răvăşilă s-a mutat la Poliţia Locală într-o funcţie de execuţie.

 

 

 

Autor
Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

5 comentarii pentru acest articol

petrini a spus: (septembrie 17th, 2021 at 11:50 )

Praf in ochii prostilor care mai cred pe acest primar. In realitate el a fost chemat ieri la DNA si i s-a pus in vedere ca vorbeste gura fara el. Cred ca foarte curand ii dam sarmale cu prastia pe o strada cu nume de popa.

George a spus: (septembrie 17th, 2021 at 13:58 )

@ Petrini, Ravasila, tu te ascunzi sub pseudonim? Sau chiar robu, care nici usturoi n-a mâncat, nici gura nu-i miroase. A cam avut grijă să-si ascundă urmele. Dar uită că-i ies la iveală toate mârșăviile de-a lungul celor OPT ani de mandat.

donimic asparagus a spus: (septembrie 17th, 2021 at 15:06 )

Mi se pare absurd sa arunci cu petarde din astea dupa un an de mandat in care s-a demonstrat ca nu esti in stare de nimic. Ce are a face fritz cu cercetarile penale? Cine a incalcat legea trebuie sa raspunda, la fel cum si fritz trebuie sa raspunda pentru incalcarile repetate la legea electorala si codul administrativ, si mai apoi chiar la codul penal pentru flas in declaratii si uz de fals in forma continuata. Dupa parerea mea fritz este un penal de zile mari precum si viceprimarul userist Latcau este un infractor.

Cucu a spus: (septembrie 17th, 2021 at 19:46 )

Cum zici, te-ai dus tu singur noaptea. Ce drept ai tu sa te uiti in dosarele de personal? Toate planferile sunt atacabile pentru ca s-a dus el care nu e autorizat si a incalcat GDPR. Hai sa ne autosesizam cu ce drept se uita primarul in datel mele personalul, ce treaba are el.

Irina Moise a spus: (septembrie 18th, 2021 at 04:46 )

Astea – s comentarii? A dispărut lumea trecută printr-o școală adevărată, care pricepe ce citește și nu a uitat să scrie? Sau pe aceea o omoară lehamitea să între în asemenea companie?

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Cele mai citite articole


L'architect du beaute
L'architect du Beaute

Administratie vezi arhiva Administratie

Fidelity by Iulius Mall
Fidelity by Iulius Mall

Politica vezi arhiva Politica

Alfred Simonis si Nicolae Robu

Coaliţia a discutat despre candidaţi comuni la Timiş. PSD ar urma să preia preşedinţia CJ Timiş

Liderii coaliției PSD – PNL au discutat în ședința de luni şi situaţia din Timiş, ajungând la un acord de principiu să sprijine candidați comuni la preşedinţia Consiliului Judeţean şi Primăria Timişoara. Potrivit acestei înţelegeri, coaliția ar urma să sprijine un candidat PSD la Consiliul Județean și un candidat PNL la Primăria Timişoara, acesta din...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Coaliţia a discutat despre candidaţi comuni la Timiş. PSD ar urma să preia preşedinţia CJ Timiş
isho.ro
isho.ro

Sport vezi arhiva Sport

Semne bune anul are, de la clubul de haltere al oraşului

Medalii culese la prima acţiune importantă din 2024! În perioada 11-15 martie s-a desfășurat în cadrul CSN Bascov/Piteşti, Campionatul Naţional de juniori U20-Cupa României. Prima etapă de campionat naţional a debutat cu o ședință a adunării generale, cu multe promisiuni și un plan îndrăzneț pentru 2024, culminând cu un obiectiv olimpic pentru România. Cum Timișoara...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Semne bune anul are, de la clubul de haltere al oraşului
Muzeul National al Banatului

Social vezi arhiva Social

Protecția Consumatorilor a închis temporar cantina Liceului Silvic Timișoara/Foto

Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor a efectuat, în urma unei reclamații, un control la Cantina Liceului Tehnologic de Silvicultură și Agricultură “Casa Verde” Timișoara. În urma verificărilor, aici au fost descoperite mai multe probleme. Inspectorii OPC au identificate materii prime cu data limită de consum depășită, produsele fiind expirate, respectiv cu stare termică schimbată. Agregatele...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Protecția Consumatorilor a închis temporar cantina Liceului Silvic Timișoara/Foto
dermaskin-orizontal
gauss-topografie-timisoara_728x90px

Economic vezi arhiva Economic

Se montează grinzile din Freidorf pe Centura Sud. Se toarnă deja asfalt pe unele porțiuni/Foto

Șoferii care folosesc ruta de intrare în oraș dinspre Sânmihaiu Român – strada Polonă, vor trebui să circule cu restricții în zona unde centura Sud supratraverseză șoseaua. Aceasta pentru că, veste bună, se montează grinzile de la pasaj. O altă veste, a fost turnat asfalt pe unele porțiuni din Centura Sud. Miercuri, 20 martie, începând...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Se montează grinzile din Freidorf pe Centura Sud. Se toarnă deja asfalt pe unele porțiuni/Foto

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Agenția de turism As Tour – Timișoara vă propune un început de toamnă reușit, alegând o ofertă de neratat: un sejur Antalya – Turcia în perioada 20 – 27 septembrie. Tarifele încep de la 590 euro de persoană într-un  hotel de patru stele Agenția de turism As Tour – Timișoara vă invită, de această dată,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Început de toamnă în Antalya, cu As Tour Timişoara
Liderii coaliției PSD – PNL au discutat în ședința de luni şi situaţia din Timiş, ajungând la un acord de principiu să sprijine candidați comuni la preşedinţia Consiliului Judeţean şi Primăria Timişoara. Potrivit acestei înţelegeri, coaliția ar urma să sprijine un candidat PSD la Consiliul Județean și un candidat PNL la Primăria Timişoara, acesta din...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Coaliţia a discutat despre candidaţi comuni la Timiş. PSD ar urma să preia preşedinţia CJ Timiş
O firmă din București a primit contractul de dotare a Liceului Waldorf din Timișoara cu mobilier școlar nou. Valoarea înțelegerii cu Primăria Timișoara este de 708.000 lei plus TVA. Deocamdată, mobila nu prea are unde să fie instalată, încă se lucrează la noul corp de clădire al Liceului Waldorf unde acesta urmează să ajungă. Dotările...
Citeşte tot articolul Citeste articolul O firmă din București va furniza mobila pentru viitorul corp al Liceului Waldorf din Timișoara
Primăria Timișoara, prin Direcția de Asistență Socială, va depune spre finanțare un proiect pentru un nou centru pentru persoane vârstnice, acesta urmând să fie situate pe strada Lorena. Proiectul „VITAL – vârstnici integrați activ în comunitatea locală din Timișoara” a fost aprobat de consilierii locali și vizează înființarea unui nou centru pentru persoanele vârstnice. Acesta...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Primăria Timișoara vrea finanțare pentru un nou centru destinat persoanelor vârstnice. Suma necesară, 7,8 milioane de lei
Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor a efectuat, în urma unei reclamații, un control la Cantina Liceului Tehnologic de Silvicultură și Agricultură “Casa Verde” Timișoara. În urma verificărilor, aici au fost descoperite mai multe probleme. Inspectorii OPC au identificate materii prime cu data limită de consum depășită, produsele fiind expirate, respectiv cu stare termică schimbată. Agregatele...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Protecția Consumatorilor a închis temporar cantina Liceului Silvic Timișoara/Foto
Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Deșeuri (ADID) Timiș a organizat a doua ediţie a campaniei educative “Școala Afară – Laboratoare de educație ecologică în aer liber”. Activitatea s-a desfăşurat în Timișoara – Perdeaua Forestieră de Protecție a Timișoarei în zilele de 15-16 martie. În cadrul eforturilor continue de promovare a educației ecologice și a conectării tinerei...
Citeşte tot articolul Citeste articolul 500 de tineri voluntari au plantat peste 2.500 de puieți, la a doua ediţie a campaniei educative “Școala Afară”, organizată de ADID
Medalii culese la prima acţiune importantă din 2024! În perioada 11-15 martie s-a desfășurat în cadrul CSN Bascov/Piteşti, Campionatul Naţional de juniori U20-Cupa României. Prima etapă de campionat naţional a debutat cu o ședință a adunării generale, cu multe promisiuni și un plan îndrăzneț pentru 2024, culminând cu un obiectiv olimpic pentru România. Cum Timișoara...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Semne bune anul are, de la clubul de haltere al oraşului
Căutat de câteva zile, fără succes. Dacă îl recunoaşteţi pe biclist anunţaţi la 112. În data de 14 martie, în jurul orei 16:27, un participant la trafic în calitate de biciclist se deplasa pe Splaiul Tudor Vladimirescu dinspre strada Miron Costin înspre bulevardul 16 Decembrie 1989 din Timișoara, pe pista destinată bicicliștilor, iar la un...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Poliţiştii caută un biciclist care a accidentat un pieton şi a fugit de la faţa locului
Șoferii care folosesc ruta de intrare în oraș dinspre Sânmihaiu Român – strada Polonă, vor trebui să circule cu restricții în zona unde centura Sud supratraverseză șoseaua. Aceasta pentru că, veste bună, se montează grinzile de la pasaj. O altă veste, a fost turnat asfalt pe unele porțiuni din Centura Sud. Miercuri, 20 martie, începând...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Se montează grinzile din Freidorf pe Centura Sud. Se toarnă deja asfalt pe unele porțiuni/Foto
Senatorul USR de Timiș, Raoul Trifan, s-a arătat foarte îngrijorat față de practicile antidemocratice ale PSD-PNL. El s-a referit la contextul în care coaliția de guvernare a respins reprezentanții Dreptei Unite din birourile electorale și secțiile de votare și, mai nou, a blocat intrarea Alianței în alegerile europarlamentare. „Noul PCR, Partidul Comasat Român, a eliminat...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Raoul Trifan: ”Trebuie să ne opunem cu toții. Partidul Comasat Român vrea să blocheze Alianța Dreapta Unită să candideze.”
Top